ODA ÇALIŞMALAR KENT GÜNDEMI MESLEKI UYGULAMA YAYIN ÜYELER EĞITIMLER
Bilirkişilik Temel Eğitimi
ONLINE İŞL.
08 Kasım 2021

Candan, Paul Bonatz 'ın varisleri  adına Saraçoğlu plan davasına müdahale talebinde bulundu

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Türkiye’nin ilk toplu konut projesi Saraçoğlu Mahallesi’nin özgün dokusunu bozan sözde restorasyon uygulamaları devam ederken, Saraçoğlu Mahallesi Koruma Amaçlı İmar Planı davasına müdahillik talebinde bulundu.

Saraçoğlu Mahallesini tasarlayan Paul Bonatz'ın mirasçısı Brigitte Dübers ve 6 varisçisi adına vekalet eden Candan, daha önce Saraçoğlu Mahallesi’nin mimarı Paul Bonatz’ın varislerinden izin alınmadan mahallede restorasyon uygulamaları yapılmasını telif hakları açısından yargıya taşımış ve telif davası açmıştı.

Saraçoğlu hukuk mücadelesini  varisler adına da sürdüren Candan, şimdi de Paul Bonatz'ın varisçileri adına Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi'nin Saraçoğlu mahallesi Koruma Amaçlı İmar Planı davasına,  Bonatzın  varisçileri adına hareket eden Mimarlar Odası Ankara Şube avukatları, Gökçe Bolat ve Revşan Deniz Çobanoğlu  ile birlikte  müdahale talebinde bulundu.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin Saraçoğlu Mahallesi’ne ilişkin açtığı davada, Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi’nin açtığı davanın bilirkişi raporu beklenirken, Candan, 12 Kasım saat 13:00 de Saraçoğlu Mahallesi Koruma Amaçlı İmar Planı davası bilirkişi keşfine de  varisler adına katılacaklarını  ifade etti.

Candan, Ankara 17.İdare Mahkemesi Başkanlığı’na iletilen  dava konusu işlemin hukuka aykırı olduğunu belirterek,  Saraçoğlu Kentsel Sit Alanı ve Etkileşim Geçiş Sahasına ilişkin 1/5000 ölçekli koruma amaçlı nazım ve 1/1000 ölçekli koruma amaçlı uygulama imar planının yürütmesinin durdurulması ve iptalini talep etti.

Dilekçede şu ifadelere yer verildi:

“Alman vatandaşı Brigitte Dübers, Alman Hükümeti Stuttgart Noterliği tarafından hazırlanan 18.11.2020 tarih ve 4146/2020 yevmiye no ve 7.12.2020 tarihinde Berlin Başkonsolosluğu tarafından onaylanan belge ile mimar Paul Bonatz’ın yasal mirasçısıdır. Paul Bonatz ise 6 Aralık 1877 ila 20 Aralık 1956 yıllarında yaşamış, Türkiye’de bulunduğu 1940’larda İkinci Ulusal Mimarlık Akımı’nın destekçileri ve yönlendiricileri arasında yer almış bir mimardır. Bonatz, Türkiye’ye ilk kez 1916 yılında İstanbul’da yaptırılacak Türk-Alman Dostluk Evi proje yarışması için yer görmeye gelmiş, 1942 yılında bir kez daha gelerek Anıtkabir’in inşası için düzenlenen uluslararası mimari proje yarışmasında jüri üyeliği yapmıştır. Sonrasında Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Teknik Öğretim Müsteşarlığı Yapı Bürosu’na mimarlık danışmanlığına getirilen Bonatz, 1947 yılına kadar bu görevi süresince çeşitli kentlerde gerçekleştirilecek sanat enstitüleri için projeler hazırlamıştır. 1943-1944 yılları arasında Emin Halid Onat ile birlikte İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi olarak kullanılacak Taşkışla’nın onarım çalışmalarına katılmış ve aynı okulda mimari proje hocalığı yapmış, aynı zamanda Çanakkale Şehitler Anıtı, İstanbul Radyoevi ve İstanbul Adalet Sarayı gibi önemli yapıların jürilerinde bulunmuş ve Uluslararası Mimarlar Birliği’nin 1948 yılında toplanan ilk Genel Kurulu’na Türk heyetiyle birlikte katılmış ve Türkiye’nin ilk Toplu Konut Projesi olan Saraçoğlu Mahallesi’ni tasarlamıştır. Paul Bonatz’ın müellifi olduğu tescilli kentsel sit alanı olan Saraçoğlu Mahallesi’nin yıkım ve tahribat tehdidi altında olması üzerine 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu m.19 uyarınca yasal mirasçısı Brigette Dübers Ankara 5. Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi’nde 2022/200E. dosya üzerinden haksız müdahalenin meni dava açmış, hukuki süreç devam etmektedir. Bu nedenle Saraçoğlu Mahallesi müellifi Paul Bonatz'ın mirasçısı olan Brigette Dübers’in huzurdaki davaya, davacı yanında katılmakta menfaati bulunmaktadır.”

Adres : Konur Sokak 4/3 06420 Yenişehir / Ankara • E-posta : info@mimarlarodasiankara.org
Son Güncelleme : 22.04.2024 - 16:35:37