30 Mart 2021

Danıştay tarafından iptal edilen 271 sayılı ilke kararı yerine 1700 sayılı karar geldi

Mimarlar: Bu Kaçak Saray’ı kurtarma hamlesidir, yeni hukuk süreci başlatacağız

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanan Kültür Varlıkları Koruma Yüksek Kurulu İlke Kararı ile tarihi sitler, koruma ve kullanma koşullarının yeniden belirlendiğini bildirdi.  Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin açtığı dava sonucunda Kaçak Saray defalarca kez katmerli kaçak durumuna düşmüştü. Son olarak tarihi alanlarda kamu binası yapılabilmesinin önünü açan 271 sayılı ilke kararı iptal edilmişti. Mimarlar Odası Ankara Şubesi,  bugün Resmi Gazete'de yayımlanan Kültür Varlıkları Koruma Yüksek Kurulu ilke kararı ile 271 sayılı ilke kararının iptal edildiğini, yerine getirilen 1700 sayılı karar ile hukuk cambazlığı yapıldığını bildirdi.

Saray Kaçak, Kral Çıplak

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “1700 sayılı karara göre tarihi alanlarda resmi yapı yapımı için bölge kurulları karar verecek. Bu karar Kaçak Saray’ı yasallaştırma  hamlesidir, Kaçak Saray kamu vicdanında meşru değildir. Kaçak Saray’ı duble kaçak yapan 271 sayılı ilke kararı Danıştay tarafından iptal edilince, saraya kılıf için 271 sayılı ilke kararı iptal edildi ve yerine 1700 sayılı karar geldi. Ne yaparlarsa yapsınlar mücadeleyi bırakmayacağız. Atatürk Orman Çiftliği’nden vazgeçmeyeceğiz. Saray Kaçak, kral çıplaktır, yeni bir yargı süreci başlatıyoruz. Atatürk’ün halkına şartlı bağışla emanet ettiği Atatürk Orman Çiftliği’nden vazgeçmiyoruz” diyerek tepki gösterdi.

AOÇ alanları Atatürk’ün şartlı bağışı ve vasiyetine uygun hale getirilmelidir

Candan, sözlerine şöyle devam etti:

“271 Sayılı İlke Kararı’nın iptali ile Atatürk Orman Çiftliği alanlarında, Atatürk’ün şartlı bağışı ve vasiyetine hukuka aykırı şekilde yapılan Kaçak Saray’ın katmerli kaçak haline geldiği ortaya  konulmuştu. Yargı tarafından alınan Kaçak Saray’ın hukuka aykırı olduğu bir kez daha gözler önüne serilmişti. Şimdi hukuku arkadan dolanmak için yeni karar getirdiler.  Mimarlar Odası olarak bu ilke kararına da dava açacağız. Atatürk Orman Çiftliği alanları Atatürk’ün şartlı bağışı ve vasiyetine uygun hale getirilmelidir ve Cumhurbaşkanlığı Çankaya Köşkü’ne taşınmalı. AOÇ’nin bağrından başta Kaçak Saray olmak üzere tüm hançerler çıkarılıncaya kadar mücadeleye devam edeceğiz.”

Adres : Konur Sokak 4/3 06420 Yenişehir / Ankara • E-posta : info@mimarlarodasiankara.org
Son Güncelleme : 22.04.2021 - 21:47:05