ODA ÇALIŞMALAR KENT GÜNDEMI MESLEKI UYGULAMA YAYIN ÜYELER EĞITIMLER
ONLINE İŞL.
30 Aralık 2015

Mimarlardan ODTÜ değerlendirmesi

Mimarlar Odası Ankara Şubesi yöneticileri ODTÜ’ye yönelik hedef göstermede “din istismar ediliyor” ODTÜ’nün hedef gösterilmesinin altını kazıyın “rant çıkar” dedi

Mimarlar Odası Ankara Şube Yöneticileri ODTÜ’nün hedef gösterilmesine yönelik değerlendirmelerde bulundu. TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “İbadet ve din istismarı bahanesiyle başlayan ODTÜ’yü hedef göstermenin arkasında “rant” var  dedi.

“ODTÜ’de gerçekleri görüyoruz”

Candan şöyle devam etti. "ODTÜ  dünya ölçeğinde bir bilim yuvası olmakla birlikte, arazi bütünlüğü ve sahip olduğu doğal değerler açısından kentsel ölçekte Ankara’nın  yeşil kuşağının içerisinde önemli bir nefes alanıdır. Hava kirliliğinin en üst düzeylerde yaşandığı Başkent’te, Eymir Gölü ile, ormanları ile kent içerisinde, alışveriş merkezlerinin Çukurambar yapılaşmasının, Bilkent kampus hastanesi ile 100.yıl kentsel dönüşümünün kıskacında kalmıştır. Büyük rant projelerinin, plansız bilimden uzak rant odaklı kentsel büyüme, ODTÜ’yü yutmak istemektedir. Ellerinde çantaları ile spekülatörler, 100.yıl mahallesinde dolaşarak insanları ikna ederek, evlerini ellerinden almaya çalışmak istedikleri ortadır. Yabancı yatırımcılarla ülke topraklarının en önemli arazileri Sağlık kampusleri için yabancı yatırımcılara tepside sunulmakta, sağlık hizmetlerini ticarileştirmenin zirve mekanları sağlık kampuslerinden olan bir buçuk milyon metrekarelik, Bilkent Sağlık kampusu ulaşımı için ODTÜ’den yol geçirilmek istenmektedir. Gökçek’in Boğaz Ankara projesi ile Eymir Gölü ve ormanları, rantın hizmetine sunulmak istenmektedir. ODTÜ sadece bir üniversite değildir, nefesimizdir, doğal varlığımızdır, geleneğimizdir, ranta karşı direnişimizdir.ODTÜ yönetimi ve öğrencilerinin hedef alınmasının altında bütün bunları koruma kararlılığı yatmaktadır. Bu hükümet döneminde İbadethanelerin altı ticarete açılmakta, camilerin altı  iş merkezi ve otopark yapılmaktadır,değişen durum işte budur. “Tanrı iradesini hakim kılmak için yeryüzündeki iyi insanları kullanır yer yüzündeki kötü insanlarsa tanrıyı kullanır” der Giordano Bruno. ODTÜ nefesimizdir, geleceğimizdir, geleneğimizdir, ranta kurban edilmesine izin vermeyeceğiz. ODTÜ’de gerçekleri görüyoruz.”

“Bu ülkenin %99’unun ruhları, vicdanları şiddet altındadır.”

Bu hükümeti yönetenler 2016 da daha çok hukuksuzluk ve rantla karşımıza çıkacaklar diyen Candan şöyle devam etti. Bu ülkeyi yönetenler mağdur değil, mağdur gibi davranmasınlar,  mağdur olan bizleriz bu halkın yüzde 99’u hükümetin uyguladığı politikalardan mağdurdur. Ulusal ve uluslararası ölçekteki yanlış politikalardan kaynaklı, kaos ve kargaşadan, şiddetten beslenilen ortamda, bu ülkenin %99’unun ruhları, vicdanları, gelecekleri  şiddet altındadır. Çocuklar öldürülüyor, çocuklar kıyılara vuruyor, çocuklar yargılanıyor, çocukların geleceği çalınıyor. 2016 yılını , umut ve barışa mesajlarla karşılayacağız,güzel günler görmek için mücadeleye devam edeceğiz. Böyle koşullarda “susmak kabullenmektir.” susmuyoruz."

ODTÜ kentin bir parçasıdır

Mimarlar Odası Ankara Şube 2. Başkanı Ali Atakan: “KATÜ,Erzurum Atatürk Üniversitesi,  İTÜ gibi üniversiteler Alman ekolüne göre kurulmuş bilimsel çalışmalar yapan yerlerdir.  ODTÜ’nün tarihine baktığımızda, ODTÜ ise Amerikan ekolüne göre kurulmuştur. Amaç Ortadoğu’ya müdahalede insan yetiştirmektir. Oysa bu amaç ters teper.  ODTÜ öğrencileri, İsrail’e karşı da Filistin halkının yanında yer almıştır. ODTÜ’de Amerikan emperyalizmine karşı duran bir yapı oluşmuştur.  ODTÜ Kentin bir parçasıdır ve Mimarlar Odasının ilgi alanıdır. ODTÜ gibi örnek bir üniversite kurabiliyorlarsa kursunlar, hep birlikte sahip çıkalım ama yok. Öyleyse ODTÜ’ye  karşı müdahaleyi onaylamayız”

Yönetim Kurulu Üyesi Namık Kemal Kaya ise “Ülkemizde onlarca üniversite açılarak eğitim kalitesini düşürdüler. ODTÜ ile başka üniversite arasında bu nedenle eğitimde farklar var. ODTÜ’den mezun olanlarla bir dertleri var, Çünkü ODTÜ bilim yuvasıdır. Ama ODTÜ ile savaşa kalkışan çağdışı bir zihniyet var” ifadelerini kullandı.

Adres : Konur Sokak 4/3 06420 Yenişehir / Ankara • E-posta : info@mimarlarodasiankara.org
Son Güncelleme : 28.03.2024 - 09:42:48