ODA ÇALIŞMALAR KENT GÜNDEMI MESLEKI UYGULAMA YAYIN ÜYELER EĞITIMLER
Bilirkişilik Temel Eğitimi
ONLINE İŞL.
05 Mart 2014

AOÇ’de Başbakanlık Hizmet binasının bulunduğu alanda  tarihi sit derecesinin kaldırılmasına ilişkin açılan davada mahkeme kararı  meslek odalarını sevindirdi. Bugün verilen iptal kararı ile davacı  taraf olan meslek odaları ortak basın açıklaması düzenledi.

İptal Kararı İçin Tıklayınız

AOÇ’de Başbakanlık Hizmet Binası’nın yer aldığı 46 hektarlık ve 7 hektarlık alanda Sit derecesinin kaldırılmasına ilişkin davada mahkeme kararı iptal etti. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan Başbakanlık Hizmet Binası inşaatının mühürlenmesi  gerektiğini belirterek şunları söyledi: “ 2006 yılından bu yana AOÇ’de Meslek odaları olarak tahribata yönelik verdiğimiz mücadele ve açtığımız davalar sonuç vermeye başladı. Başbakanlık hizmet binasının yapıldığı 46 hektarlık ve 7 hektarlık alanda tarihi sit derecesinin kaldırılarak yapılaşmaya açılmasına ilişkin açtığımız davada  iptal kararı geldi. AOÇ tarihi sit çekirdek alanında inşaat süreci devam ediyor oysa bir çivi bile çakılmamalı.  Başbakanlık hizmet binasında ruhsat iptaline ilişkin yürüyen davamız var. Ruhsat iptali davasında bu davaların sonuçlarının beklenmesi kararı çıktı. Bu kararla birlikte ruhsat iptalinin verilmesini bekliyoruz. Başbakanlık hizmet binasının ruhsat iptali kararının da artık  verilmesi gerekiyor. Kamu vicdanında kabul etmediğimiz olumlu bulmadığımız Başbakanlık hizmet binasına yargıda bizim lehimize kara vermiş oldu.  Başbakanı bir kez daha hukuka saygılı olmaya Büyükşehir Belediyesi’ni de inşaatı durdurmaya ve inşaatı mühürlemeye davet ediyoruz. Aksi durumda kamuoyu mühürler. “

“Binaya harcanan 600 milyon tazmin edilmeli”

Ankara 11 İdare Mahkemesinin verdiği  kararla Başbakanlık Hizmet binasının  kaçak olduğunu söyleyen Candan: “Kamu vicdanının kabul etmediği Başbakanlık Hizmet binası hakkında  geç de olsa söylediklerimizin doğru olduğunun mahkeme kararı ile altı çizildi. Verilen bu karala bizim için Yeni bir mücadele aksı başlıyor. Kararın takipçisi olacağız, Başbakanlıktan, Büyükşehir Belediyesi’ne kadar binanın mühürlenmesi için mücadele edeceğiz.  Bu binaya 600 milyon lira harcandı. Ruhsat iptali davası lehimize sonuçlanırsa  binaya harcanan  600 milyon lirayı tazmin etmeleri gerekecek. 600 milyon lira için tazminat davası sürecinin başlatılması siz konusu. AOÇ’deki Başbakanlık hizmet binası Hükümetin paraları harvurup harman savurduğunun da bir göstergesidir. ” Şeklinde konuştu.

“İnşaat durdurulmalı”

Şehir Plancıları Odası Ankara Şube Başkanı Orhan Sarıaltun ise kararın iptal kararı olması nedeniyle büyük önem taşıdığını belirtti. Sarıaltun: “AOÇ’ye en büyük zararı veren Başbakanlık Hizmet binasıydı. Bu karar doğrudan tarihi sit açısından Başbakanlık binasının yapılmasının doğru olmadığı yapılaşmaya açılmasının doğru olmadığı noktasında kesin bir karardır. Hem biz kazanımdır hem de üzücü tarafı katledilmiş ağaçlar açısından geç kalınmış bir kazanımdır.  Tarihi sit korunması gereken anlamı taşır. Herhangi bir yapılaşmanın olamayacağı karşılığı da çıkar tarihi sit kararından. Hiç olmaması gereken bu yapının acilen ruhsatının iptal edilmesi ve inşaatın durdurulması gerekir. Bu yürütmeyi durdurma kararı değil, hukuken yürütmeyi durdurma kararlarında karşılığı bulunamayabiliyor ama bu doğrudan iptal kararıdır. İnşaatın durdurulması gerekir. “ şeklinde konuştu.

Kent suçudur

Mimarlar Odası Ankara Şube 2. Başkanı Ali Atakan AOÇ’deki yapılaşmanın kent suçu olduğunu vurguladı. Atakan: “ AOÇ’ye Başbakanlık hizmet binası yapılması kamu vicdanını yaralamıştır. Adeta Ankaralılardan gizlenerek bina AOÇ’nin hakim yerine konumlandırılmıştır. Yöneticileri hukuka uymaya çağırıyorum. Adalet herkese lazımdır.  Başbakanlık Hizmet binası da orada açılan otoban yollar da kent suçudur” dedi.

Peyzaj Mimarlar Odası Genel Sekreteri Redife Kolçak :  “ kamu mücadelemizin karşılıksız olmadığını bu dava gösteriyor. Bu yargı kararları karşısında hükümette olanlar boyunlarını eğmeli.  Ankara Valiliği mahkeme kararlarını bir fiil uygulamakla görevlidir. Ankara valiliğini de göreve davet ediyoruz. Yazılı başvurularımızla da göreve davet ederek hukuksal süreçleri gerçekleştireceğiz. Tarihi sit kararı da oy çokluğu ile alınmış bir karar. Tek azınlık oyu mahkeme başkanından. Mahkeme başkanımız tarihi savaşlarla anıyor galiba çünkü diyor ki; “savaş tarihine ilişkin bir ize rastlanmamıştır” diyor. AOÇ’de ekonomik kalkınma rol modeli vardır. AOÇ’de bu nedenle önemli tarihi izler vardır. Mahkeme başkanımıza tarihi savaşlarla anması nedeniyle buradan seslenmek istedik  “ şeklinde konuştu.

Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Baran Bozoğlu ise  “ Kentlerin içindeki tarihi ve kültürel alanlara dair mahkemelerin çok geç karar verdiğini görüyoruz. Mahkemelerin Çevresel hassasiyetler konusunda tarihi ve kültürel miras alanlarında hızlı hareket etmeli, hızlı karar vermeli. Bu karar aslında inşaatın bir an önce durdurulmasını gerektiren bir karar. Hukuk bir an önce harekete geçmeli. ” dedi.

Adres : Konur Sokak 4/3 06420 Yenişehir / Ankara • E-posta : info@mimarlarodasiankara.org
Son Güncelleme : 22.04.2024 - 16:35:37