ODA ÇALIŞMALAR KENT GÜNDEMI MESLEKI UYGULAMA YAYIN ÜYELER EĞITIMLER
ONLINE İŞL.
04 Nisan 2014

Koruma Kurulu’ndan mahkeme kararına bypass

AOÇ’de mahkeme kararlarının ardından Koruma Kurulu 30 Mart’ta Başbakanlık Hizmet Binası’nın devam edeceği yönünde karar aldı. Meslek  Odaları alınan son  kararla birlikte kararda imzası olan Koruma Kurul üyelerine tepki gösterdi.

Mimarlar Odası’nda yapılan basın toplantısına, Şehir Plancıları Odası Ankara Şube Sekreteri Deniz Kimyon, Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Ankara Şube Sekreter Üyesi Gökhan Yıldırım, Yönetim Kurulu Üyesi Namık Kemal Kaya, Peyzaj Mimarları Odası Genel Sekreteri Redife Kolçak, Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ruhsar Pektaş, Kültür SANAT-SEN Başkanı Yavuz Demirkaya katıldı.  Atatürk Orman Çiftliği’nde dava süreçlerinde peş peşe sit derecesinin kaldırılmasının iptali ve ana imar planında yürütmeyi durdurma kararları verildi.  Koruma Kurulu ise Başbakanlık Hizmet Binası’nın devamı için 271 sayılı  ilke kararını dayanak göstererek  20 Mart’ta karar aldı. Kurul kararına tepki gösteren Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan şunları söyledi: “Başbakanlık Hizmet Binası’nın olduğu alanda tarihi sit derecesinin kaldırılması kararı iptal edilmişti. Bu kararla birlikte inşaatın durdurulması gerekiyordu ama geri plana baktığımızda 16 Ocak tarihinde 271 sayılı ilke kararının Koruma Kurulu tarafından değiştirildiğini görüyoruz.  17 Şubat’ta 5. İdare mahkemesi tarafından tarihi sit derecesinin kaldırılması iptal edildi. 18 Şubat’ta 271 sayılı Koruma Kurulu Kararı resmi gazetede yayımlandı.  20 Mart’ta Koruma Kurulu toplanarak, 18 Şubatta resmi gazetede yayımlanan 271 sayılı ilke kararını dayanak göstererek Başbakanlık Hizmet Binası’nın devam etmesi kararını alıyor. Bu karar yasadışıdır. Ortada tek başına 271 sayılı ilke kararı yok, 763 sayılı ilke kararına göre inşaat yasadışıdır. Koruma Kurullunda Başbakanlık Hizmet binası için özel karar alan koruma kurulu üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunacağız. AOÇ talanına 20 Mart kararı ile imza atmış olan kurul üyeleri hakkında meslek odası üyesi ise onur kuruluna taşıyacağız,  akademisyen ise YÖK’e gerekli başvuruyu yapacağız. 271 sayılı ilke kararıyla tüm ülkede kültürel mirasımız AKP tehdidi  altındadır. Bu ilke kararı ilke Topkapı sarayına bile kamu binası yapabilirler. 763 sayılı ilke kararı hala işlerken bu karara aykırı olan 271 sayılı karara göre karar veren tüm kurul üyeleri suçludur. Bu karara imza atan Koruma Kurulu üyeleri  zerre kadar bilime saygı duyuyorlarsa istifa etsinler. “

Kültür Bakanlığı oyalanıyor mu?

Peyzaj Mimarları Odası Genel Sekreteri Redife Kolçak Koruma Kurulu kararında imzası olanların ismini açıkladı. Kolçak “ Bu ülkenin tarihi ve doğal mirasının korunmasında Koruma Kurulları Anayasa mahkemeleri gibidir. Bu kararda imzası olan Koruma Kurulu Başkanı Hasan Ayrancı, yerel seçimlerde Yenimahalle ilçeden AKP aday adayı. YÖK’e başvurarak akademik sıfatlarına kadar mücadele edeceğiz. Diğer koruma kurulu üyeleri Akif Işık, Hacettepe Üniversitesi’nde sanat tarihçi Prof. Dr. Hakkı Acun hakkında gerekli işlemleri başlatacağız. Kültür Bakanlığı’na yürütmeyi durdurma kararını elden tebliğ ettik. Kültür Bakanlığı mahkemenin tebliğ işlemini bekleyeceğini bize bildirdi. 30 gün daha hiçbir işlem yapmayacaklarını bildirmiş bulunmakta.  Süreci uzatıyorlar. ” dedi.

ŞPO Ankara Şube Sekreteri Deniz Kimyon : “ 1/10000 ölçekli Koruma amaçlı nazım imar planının  yürütmesi mahkeme tarafından  durduruldu.  Sit derecesinin düşürülmesine karşı mahkeme kararları var. Koruma bölge kurulunun, mahkeme kararlarını görmezden gelme uğraşı var. Tarihi sit alanlarında kamu yapılarının yapılmasının yolunu açan ve ülkenin birçok alanında tarihi kültürel varlıklarımızı tehdit eden bir karardır. Bu karar altında bizim meslek odamıza bağlı olan Deniz Işıldar isimli meslektaşımız hakkında gereğini yapacağız” ifadelerini kullandı.

Kültür Sanat Sendikası Başkanı Yavuz Demirkaya : “ Tarihi ören yerleri ve sit alanları bizler için koruma öncelikli iken Kültür ve Turizm Bakanlığı için aynı değil. Koruma kurullarını baskı altına alan siyasi iktidar, ilke kararları ve yasalarda değişikliklerle çeşitli düzenlemeleri rant kaygısıyla yapıyor. Korumak artık Kültür ve Turizm Bakanlığı’na değil, bizlere düşüyor. Doğaya ve tarihe karşı yapılan yağmaya izin vermeyeceğiz, meslek odaları ile yan yana mücadele edeceğiz. ” İfadelerini kullandı.

Adres : Konur Sokak 4/3 06420 Yenişehir / Ankara • E-posta : info@mimarlarodasiankara.org
Son Güncelleme : 26.04.2024 - 16:00:00