ODA ÇALIŞMALAR KENT GÜNDEMI MESLEKI UYGULAMA YAYIN ÜYELER EĞITIMLER
ONLINE İŞL.
15 Temmuz 2015

Saraçoğlu Mahallesi’ne Bayram hediyesi

Saraçoğlu Mahallesi’nde Koruma Kurulu kararı, mahkeme kararıyla iptal edilerek, 1. derece sit statüsüne döndü.

Saraçoğlu Mahallesi’ni yapıların sit derecesini düşüren koruma kurulu kararı 12. İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan “Saraçoğlu’nda yapılar tekrar 1. derece olmuştur” şeklinde yorumladı.

Ankara merkezinde bulunan Saraçoğlu Mahallesi’nde 12. İdare Mahkemesi Koruma Kurulu tarafından 1. derece koruma statüsünden çıkarılarak 2. derece statüde sayılmasına neden olan kararı  iptal etti. Kararı bayram hediyesi olarak niteleyen Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Lojman tahsislerinin kaldırılarak Maliye Bakanlığı’na devredilmesi ve ekonomiye kazandırılmak üzere projeler yapılmasına dair Bakanlar Kurulu Kararı resmi gazetede yayımlanmıştı. Bu arada da mahallelinin zorla tahliyesi devam etti. Sit derecesinin 1. Dereceden 2. Dereceye düşürülmesine neden olan kararın iptaliyle davayı Saraçoğlu Mahallesi sakinleri kazandı. “ dedi.

“Mahalle korunmaktan hala çok uzak”

Candan, “ Saraçoğlu Mahallesi’nde sit derecesini 2. dereceye düşüren de koruma kuruludur. Mahalle’nin Koruma Kurulu’nun korumasında olduğunu düşünemeyiz. Saraçoğlu Mahallesi bakımsızlığa terk edilmiş durumda bu haliyle de korumadan oldukça uzak. Saraçoğlu Mahallesi’nde binaların Kapıları kırılmış, kalorifer petekleri sökülmüş , çalınmış durumda. Tahribat sürecinin sorumlusu da koruma kuruludur. Saraçoğlu Mahallesi’nde ne kadar gerçek bilemesek de TÜRGEV’e mahallenin tahsis edileceğine dair tartışmalar sürüyor. Mahalleli ile Saraçoğlu’nun korunması gerektiği noktasında aynı fikirdeyiz ama kullanım konusunda farklı fikirlere sahibiz bunun da altını çizmek lazım.” İfadelerini kullandı.

İki kez riskli alan ilan edilen Saraçoğlu’nda ilk karar iptal edilmiş, ikinci riskli alan kararında  ise yine yürütmesi durdurulmuştu. Saraçoğlu mahallesi avukatlarından Asım Özcan süreci özetledi  : “ Kamu hizmeti için kullanılmasından vazgeçilerek tahsisleri kaldırıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın talebi üzerine Saraçoğlu Mahallesi’ndeki yapıların koruma grubu, 2. derecede belirlendi. Mahalle sakinleri adına Koruma Kurulu kararının iptali için dava açtık. Bilirkişi raporunda, söz konusu yapıların Cumhuriyet’in en önemli tarihi yapılarından olduğu kültürel özellikleri ile birlikte bir takım inşaat faaliyetlerine izin verilmesinin ancak Koruma amaçlı imar planına göre değerlendirilebileceğini ama bölgenin  koruma amaçlı imar planı olmamasından kaynaklı inşaat faaliyeti yapılmasının mümkün olmadığını belirtti. Söz konusu yerdeki hazine taşınmazlarının tahsisleri restore edilerek ekonomiye kazandırılması amacıyla kaldırılmıştı. İdare Mahkemesi’nin iptali sonucu yapılar korunması gereken 1. derece yapı olduğu için her yapı için artık Koruma Kurulu’ndan ayrı ayrı izin alınması gerekiyor. Şu anda böyle bir restorasyon faaliyetinin yapılmasına fiilen imkan yok.” Dedi

“İzinsiz hiçbir restorasyon faaliyeti dahi yapılamaz”

Özcan ,” Saraçoğlu Mahallesi’ndeki binaların ne restorasyon yapılması, ne kullanıma açılması ne kullanım fonksiyonlarının değiştirilmesi, söküm ve benzeri hiçbir inşaat faaliyetinin de yapılması, hatta projelerinde değişiklik yapılması  şu an için mümkün değil. Tahsislerin kaldırılmasına ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı Kültür ve Tabiat varlıkları Koruma Kanunu’nun öngördüğü prosedür de atlanarak alınmış bir Bakanlar Kurulu Kararı olduğu ortaya çıktı. Binalar başka bir amaçla kullanılması mümkün görünmüyor. Saraçoğlu Mahallesi’ndeki binaların kırılıp, dökülüp, tahrip edilmesinde ve korunaksız bırakılmasında bir çok üst düzey bürokrat hakkında görevi kötüye kullanmaktan suç duyuruları yaptık, yapmaya devam edeceğiz.  Saraçoğlu Mahallesi sakinleri devlete ait kamuya ait bir arazinin korunmasını istiyor sadece orada oturmaya devam etmek amaçlı dava açmıyor. Devlet güvenliği için de çevresindeki TBMM, Milli savunma Bakanlığı ve diğer Bakanlıklar olduğu düşünülürse eğlence merkezi ya da ticarete açılması daha fazla güvenlik problemi doğuracaktır. Bu haliyle kullanım fonksiyonu değişmeden korunmalıdır. ” Şeklinde konuştu.

Şehir Plancıları Odası Ankara Şube Sekreteri  Deniz Kimyon ise,  “Saraçoğlu Mahallesi’ndeki zincirleme hatalar ve hukuksuzluklar yapılıyor ve bu zincirleme hataların yargıdan geri döndüğünü görüyoruz. Saraçoğlu Mahallesi’nde riskli yapı yok. Koruma statüsünün  1. Derece  olduğu ve koruma statüsünün hiçbir şekilde değişemeyeceği ortada”

TMMOB MİMARLAR ODASI ANKARA ŞUBE BASIN BİRİMİ
Adres : Konur Sokak 4/3 06420 Yenişehir / Ankara • E-posta : info@mimarlarodasiankara.org
Son Güncelleme : 17.04.2024 - 16:00:21