20 Mart 2017

Cumhuriyet, Kadın, Mekan ve Gelecek Söyleşisi Tezcan Karakuş Candan

Tmmob Denizli İl Koordinasyon Kurulu öncülüğünde düzenlenen 8 mart uluslararası emekçi kadınlar gününde Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan `Cumhuriyet, kadın, mekan ve gelecek` konulu sunum gerçekleştirdi.

TMMOB Makine Mühendisleri Odası Denizli Şube Konferans Salonu`nda gerçekleşen sunuma çok sayıda mimar mühendis katıldı.

ANKARA`DA CUMHURİYETİN İZLERİNİ SİLMEYE ÇALIŞIYORLAR
Türkiye Cumhuriyeti`nin kurulduğu başkent Ankara`da, Cumhuriyet dönemine ait tüm binaların AKP iktidarı tarafından yıkılarak; Cumhuriyet izlerinin silinmeye hafızalardan yok edilmeye çalışıldığını söyleyen Teczan Karakuş Candan, "Bugün Cumhuriyet dönemine ait bütün binaları yıkıyorlar. Ankara`da bütün Cumhuriyet döneminin binaları tehdit altında. Bir gecede Atatürk`ün köşkünü yıktılar. Atatürk`ün 1930 yıllarda kurduğu bütün kenti planlayan iller bankasını yıkıyorlar, Cumhuriyetin ilk toplu konutunu yıkıyorlar.  Neden?  İzler kalmasın diye.  Yapılı mekan izdir, o binayı gördüğünüzde bir şey hatırlarsınız. Nasıl ilkokulunuzu gördüğünüzde o günkü anılarınızı hatırlarsınız, o binayı görmezseniz siz onu hatırlayamazsınız.  O bina hatırlatıcıdır, hafızadır size.  Hafızanızı yok etmeye çalışıyorlar" dedi.

KAÇAK SARAY REFERANDUMUN AYNASIDIR
Atatürk`ün Yüzlerce devlet başkanını Cumhurbaşkanlığı köşkünde karşıladığını hatırlatan Candan, "O dönem Türkiye küçük bir ülke miydi? Küçük Köşkü olduğu için. Kocaman ülkeydi. Büyüklük kavramı binayla, mekanla olmaz. Şimdi büyük ülke büyük bina yaklaşımı ile başka bir şey yapmaya çalışıyorlar. Dolayısıyla kaçak sarayın yapılması sürecine bakın,  referandumda istediği bütün yetkilerle ilgili sürecin aynasıdır. Hukuk var mıydı kaçak sarayda? Yoktu.  Mahkeme kararlarına uyuldu mu? Uyulmadı.  Yargı kimdi? Cumhurbaşkanı.  Yasama var mıydı? Bunun kararını Meclis mi aldı? Hayır. Yapımını Meclis mi denetledi?  Hayır. Kim yaptı? Cumhurbaşkanı. Yasama, Yürütme,  Yargı yetkisi ve zorun gücü bu binanın yapımında kullanıldı. Fiilen kullanıldı. Şimdi bunu yasallaştırmak istiyorlar. Korkuyla, baskıyla, zorla. Bu bina öyle yapıldı içine de öyle doldurmak istiyorlar. Lakin çok sancılı olacak. Çünkü insanlarda kaçak saray sürecinde bir farkındalık oluştu. Aslında o zirve noktaydı" dedi.

CUMHURİYET-KADIN-GELECEĞİMİZ TEHDİT ALTINDA
"Cumhuriyetle hesaplaşma, Atatürk`ün ölümünün ardından başladı. 1938 yılında bu yana orasından kopartıyorlar burasından çektiriyorlar ve giderek güçsüz hale getirdiler. Kadınlarımıza ne haklar verildi Cumhuriyetle. Bir kadınının, eski Türk evlerini hatırlayın cumbaları vardı kafesleri vardır.  Kadının dışarıyla ilişkisi o kafes kadardı. Kadın cariyeydi, kadın harem içindi, kadın sokağa çıktığı itibaren kadın çarşaflıdır çünkü ikinci sınıftadır.  Peçesinin kalınlığının nasıl olacağını erkekler kararlar alırdı. 1923`te Cumhuriyetle birlikte kadına inanılmaz haklar tanındı.  Medeni Kanuna, seçme ve seçilme hakkına kavuştu. Eğitimde, bilimde, tarımda yerini aldı. Atatürk Orman Çiftliği, eşitlik ilkesinin uygulandığı mekandır sadece bir çiftlik değildir. Bugün hem kadın, hem geleceğimiz, hem de cumhuriyet tehdit altında. Bugün Cumhuriyetin bütün sağladığı olanakları kullanarak iktidara gelenler bunu yok etmek istiyorlar. Meclisi feshetmek istiyorlar yargıyı tekelleştirmek istiyorlar, hepsi bende olsun isteniyor. Dünya tek elde şekillenecek noktaya doğru gidiyor."

REFERANDUM HAKKINDA
"Referandum sürecinde hayır oyları sadece Türkiye Cumhuriyeti`nin rejim değişikliğine karşı duruş olmayacak. Biz hayır çıkartırsak sadece kendi topraklarımız değil Dünya demokrasisini ihraç etmek isteyen bir yaklaşıma karşı bir kırılma yaşatacağız. Bakın dünya altüst oluyor. Bu sürece karşı, Amerika`da, Brezilya`da, İngiltere`de,  İtalya`da halkların tasfiye edilmesine, demokrasinin tasfiye edilmesine karşı çıkan insanlar var."

Son Güncelleme : 24.04.2018 - 11:53:21