08 Nisan 2016

Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Komisyonu Toplantısı

Kadına, çocuğa veya toplumsal cinsiyet kimlikleri ardında öteklileştirilen LGBTİ bireylere yönelik şiddet olayları artık gündelik olarak rastladığımız haberler arasında yer alıyor ne yazık ki. Toplumsal veya siyasi her türlü iktidarın güç aygıtlarını barındırmayan veya muhalif olan her türlü yapılanmayı ötekileştirdiği günümüz koşullarında kadınlar, çocuklar ve LGBTİ bireyler bu ötekileştirilmeye ve buna bağlı olarak iktidar şiddetine en çok maruz kalanlar arasında yer alıyor. Oysa yaşamanın, nefes almanın bile giderek zorlaştığı; doğuda ve batıda, her yerde soluğumuzu kesen olayların artık ne yazık ki gündelik olarak vuku bulduğu bir bağlamda dünyanın farklı coğrafyalarında olduğu gibi bugün Türkiye coğrafyalarında da kadınlar doğanın talan edilmesine, HES'lere, kentsel dönüşüme, savaşa ve katliamlara karşı "yaşam", "insan", "doğa" ve "barış" demek için direniyor. Toplumun büyük bir kısmının varlıklarını kabullenmek istemediği LGBTİ bireyler ise hem bireysel varoluş mücadelelerini hem de toplumsal barış mücadelesini farklı alanlarda yürütüyor.

Kadınların ve tüm LGBTİ bireylerin yaşam mücadelesi evde, okulda, sokakta, iş yerinde; kamusal veya özel her alanda sürmekte. Bu mücadeleyi genişletmek, kendi meslek alanımıza yaymak ve mesleğimizin hem bir aracı hem de sonucu olan mekanlarda ve kentlerde toplumsal cinsiyet eşitsizliklerini engelleyici çözümler üretebilmek adına TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi bünyesinde “Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Komisyonu” kurulacaktır. Komisyonun eylem programını belirlemek amacıyla 13 Nisan 2016 saat 18.30’da tanışma toplantısı düzenlenecektir. Gelin, mücadeleyi birlikte genişletelim; toplumsal cinsiyet ve kadın çalışmaları alanlarında meslek odamızda neler yapabileceğimizi paylaşalım, birlikte üretelim.

Saygılarımızla,

Gökhan Yıldırım