ODA ÇALIŞMALAR KENT GÜNDEMI MESLEKI UYGULAMA YAYIN ÜYELER EĞITIMLER

10 1 2005 HÜRRİYET
SON KEZ GÖRÜYOR OLABİLİRSİNİZ

Projeye neden “hayır”
TMMOB Mimarlar Odası, Büyükşehir'in “Ulus Projesi’ne karşı, herkesi yaşadığı kentin değerlerine sahip çıkmaya çağırdı. Proje hakkında Büyükşehir Belediyesi ve Kültür Bakanlığı’ndan bilgi isteyen Mimarlar Odası, Hürriyet’in haberinin ardından projede yer alan mimari, kentsel ve tarihsel değere sahip yapıların tescili için de bugün Koruma Kurulu’na başvuruluyor.

MİMARLAR Odası Ulus Projesi'ne karşı olmasının nedenlerini ise şöyle sıralıyor:

Bölgenin yarışma ile elde edilmiş bir koruma imar planı var iken tarihi çekirdeğin bütünse bir kentsel tasarımı yapılmadan girişilecek böylesi parçacıl yaklaşımlar ancak tahribat yaratacaktır.

Böyle tasarlanan ya da ortaya atılan her yaklaşım, sadece bulun­duğu yere ait (Özellikle Modem Çarşı/Hal) önermelerde bulunmak­ta, bu durum zaten kangrenleşmiş olan Ulus'un sorunlarını gi­derek ağırlaştırmaktadır.

Bölgenin tarih içinde çok çeşitli dönemlere tekabül eden (Özellikte 1930-1970) kültürel mi­mari miras, bir dişçi hak etmektedir.

Mimarlar Odası maalesef bütün yakın dönem mimari mirası üzerine bir kamuoyu bilinç yaratamamıştır. Bu bağlamda Uluslararası 20. yüzyıl mimari mira­sın korunması projesi­nin üzerine titremekte yarar vardır.

Bu bölgenin Ankara’da" 30'lu yaşların üzerindeki herkes üze­rinde şöyle ya da böyle bir anı değeri vardır. Bu kadar çok yarışma pro­jesi yapılmış yapısı var ise belge değeri de vardır.

ANKARA Büyük­şehir Belediyesi 'Ulus Tarihi Kent Merkezi Projesi' için gün sayarken, TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi projeye karşı 'herkesi yaşadığı kentin değer­lerini koruma hakkına sahip çıkmaya' çağırdı.

Mimarlar Odası An­kara Şube Başkanı Ali Ulusoy, Ulus Projesi ile ilgili Büyükşehir Bele­diyesi ve Kültür Bakanlığı'ndan bilgi iste­diklerini belirterek, projede yer alan mima­ri, kentsel ve tarihsel değere sahip yapıların tescili için de bugün Koruma Kurulu'na başvuruda bulunacak­larını açıkladı.

Ulusoy ayrıca önce­ki gün Ulus Heykel önünde gerçekleştir­dikleri eyleme yoğun katılım olduğunu ve her cumartesi günü ey­leme devam edecekleri­ni söyledi

Mimarlar Odası ocak bülteninde de, Başkentlilere yoğun bir duygusallığı dışavuran şu çağrı yapıldı:

HENÜZ VAKİT VARKEN...
Henüz vakit var­ken, Ulus Meydanı'na gidin, MişMi bir sakızlı dondurma alıp çocukluğunuzda Ulus’u bu dondurma saye­sinde çok sevdiğinizi hatırlayın, heykele ba­kın, başınızı kaldırıp hafif dışbükeyliğiyle Sümerbank'ın eğrisini tamamlayan, meydanı meydan, heykeli de heykel yapan binayla vedalaşın, sağa dönüp geçitten avluya girerken üstteki cam yüzeyde  heykelin yansımasını görüp sevinin avluda oturup yıllarca yaptığınız gibi Akman'da bir boza için, sosisli sandviç yiyin, avludan diğer avluya geçin, sonra ister arka sokağa, ister bulvara çı­kabilirsiniz, eğer bulvara çıkıyorsanız bütün ço­cuklar gibi tavandaki yuvarlaklara ilgi gösterin, karşıya geçip 100. Yıl'da bir tur atın, sanat gale­risine de uğramayı unutmayın. Modern Çarşı’ya yangından önce yetişseydiniz sarmaşıklarla kaplı, ışıl ışıl atriumunda oturup bir çay içebi­lir, başka bir yerde bulamayacağınız maket mal­zemelerine bakar, camdan yapılmış laboratuar gereçlerini incelerdiniz.

HALDE SON ALIŞVERİŞ
Ama şimdi Hal'de son bir alışveriş yapın, en taze sebzelerden, en nadir bulunan peynirlerden alın, kalabalığın, renklerin, kokuların tadını çı­karın. Çok yakında bunların yerine devasa bod­rum kat merkezleri, iklimlendirilmiş alışveriş merkezleri olacak. Fotoğraf çekin, ileride çocuklarınıza gösterirsiniz, daha önemlisi siz unut­mazsınız.'

Mimarlar Odası, proje ile yakında sadece fotoğraflarda görülebilecek yapılar arasında, Eski Ankara Bele­diye Başkanlığı, Ulus Meydanı İş Ha­nı, Ankara Hali, Anafartalar Çarşısı, 100. Yıl Çarşısı, Modern Çarşı'nın da bulunduğunu hatırlattı.

HÜRRİYET ANKARA’YA DUYURMUŞTU
ANKARA Belediye Başkanı Melih Gökçek, 'Ulus Tarihi Kent Merkezi Projesi' ile ilgili yapılacakları ve planlarını ilk kez Hürriyet Ankara muhabiri Oğuz Dişli'ye yaptığı Özel açıklamayla kamuoyuna duyurmuştu.

Projenin Ulus'un tarihi görüntüsünü bozacağı eleştirilerine katılmadığını açıklayan Başkan Gökçek, projeyle Ulus'un mezbelelikten kurtulup, yeniden canlanacağını belirterek, 'Ulus'un tarihi görüntüsünü kesinlikle bozmayacak. Tam tersine tam tarihi hava verecek' demişti.

Gökçek, ihale sürecinde bir aksaklık yaşanmazsa projenin bir yıl içinde biteceğini de açıklamıştı. Dev boyutta olacak işhanı projesinde kapalı alanı oluşturmak için yıkılacak yapıları Gökçek şöyle saymıştı:

'Hal binası, bizim taş bina, Anafartalar Caddesi ile Hal'in arasında kalan birkaç çarşı, artı Modem Çarşı Lak. Bunların tamamı tek, vücut bir işhanı olacak.'

Hürriyet'in haberinin ardından ilk tepki Mimarlar Odası Ankara Şubesi'nden gelmişti. Ankara Şubesi Başkanı Ali Ulusoy Gökçek'in şehirle ilgili projelerinde kendilerine danışmamasından yakınırken, Yönetim Kurulu üyesi Kemal Nalbant da, 'Ulus Tarihi Kent Projesi'ni "filin zücaciye dükkanına girmesine1 benzeterek tartışmayı başlatmıştı.

Adres : Konur Sokak 4/3 06420 Yenişehir / Ankara • E-posta : info@mimarlarodasiankara.org
Son Güncelleme : 25.04.2024 - 16:29:12