ART ve Yerleşkesi Koruma Kuruluna Tescil Başvurusu  ve İnşaatın Durdurulması için Dava Süreci

Modern dönem mimarlık tarihimiz üzerine çalışmalar da büyük oranda bu izleri takip ederek, yapılı çevrenin sosyal yaşamı, kültürel-politik alanı ve dolayısıyla gündelik hayatı Cumhuriyet’in amaç ve idealleri çerçevesinde yeni baştan üretmesi ile ilişkilendirilen örnekler üzerinde odaklanmaktadır. Mimarlığın her şeyden önce ve büyük oranda kültürel bir üretim alanı olduğu düşünüldüğünde böylesi bir yoğunlaşma garipsenemez. Bununla birlikte, bu ülkenin ve insanlarının geçen yüz yıl yaşadıklarına ve bu sürecin ürettiği yapılı çevreye dair kavrayışımızı genişletmek adına modernleşme sürecinin endüstriyel ve teknolojik açılımları da içeren farklı bileşenlerini, ayrı ayrı odağa almak gerekli bir çaba olacaktır.

ART, araştırma-geliştirme işlevi ve teknoloji üretmeye yönelik vurgusuyla Türkiye’de yapılı çevrenin tarihi açısından oldukça kendine has ve çalışılmamış bir tipolojiye işaret etmekte, bu anlamda ilk ve uzun süre için tek örnek olarak önem kazanmaktadır. Türkiye’nin modernleşme sürecinde örnek teşkil eden yapılardan biri olan Ankara Rüzgar Tüneli’nin (ART) önemi bu çerçevede değerlendirilmeli ve bu mirasın geleceğe taşınması için yapı korunmalıdır.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Ankara Rüzgâr Tüneli’nin (ART) kültür varlığı olarak tescil edilmesi için Ankara Kültür Varlıkları Koruma Bölge Müdürlüğü’ne başvuruda bulunmuş olmakla birlikte, Ankara Rüzgâr Tüneli parselinde Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Uygulama Hastanesi yapılmak üzere başlamış olan inşaatın, kentin önemli kültür varlığı üzerinde yapacağı olumsuz baskıların önlenebilmesi amacı ile yürütmesinin durdurulması yönünde hukuk süreci de başlatılmıştır.

Ankara 3.İdare Mahkemesi 2015/3132E. üzerinden dava açıldı

Son Güncelleme : 25.05.2017 - 16:29:43