ANKARA ULAŞIM PLANI

Ankara kent içi trafik düzenlemeleri uzun bir süredir gündemimizde. Ankaralı olarak genellikle olumsuz etkilendiğimiz bu süreçte, şubemiz yasal olarak sürece müdahale ederken, zaman zaman diğer meslek odaları, ilçe belediyeleri ve süreçten etkilenen kentlilerle işbirliği de yaptı. Ancak gündemin takibini yapar durumda olmamız ve çoğu zaman hukuk sürecinin ağır işleyişi, zamanında müdahaleyi geciktirdi ya da elde edilen kazanımlar hayata geçmedi. Özetle kaybeden kentimizdi, kentlimizdi…

Genelde Ankara Ulaşım Planı ile ilgili yapılmak istenenler ile özelde TBMM bahçesi metro istasyonu inşaatı, katlı kavşaklar, Kızılay’ ın yayalara kapatılması ile ilgili süreçlerde yetkili idarelerden bilgi, teknik doküman ve belge taleplerimiz karşılıksız kalmıştır. Ankara kentinin önemli konularından biri olan ulaşım çalışmalarının meslek odalarının ve en önemlisi kentlinin katılımı olmadan bir oldu bitti ile yapılmaya çalışılması, sadece olayı çözümsüz hale getirmektedir.

Son yıllarda gündemimizden eksilmeyen ve Ankara Ulaşım Ana Planıyla ilişkilendirilmeden yapılan katlı kavşaklar ve son olarak yaşadığımız Kızılay Kent Merkezi’nin  yayalara kapatılması ile ilgili  hukuki süreçlerde, İnşaat Mühendisleri ve Şehir Plancıları Odası Ankara Şubeleri başta olmak üzere, Çevre Mühendisleri, Harita ve Kadastro Mühendisleri, Makine Mühendisleri Ankara Şubeleri ile güçbirliği yapılmıştır.

Yenimahalle 1.Durak Köprülü Kavşak İnşaatı’nda 22 Haziran 2003  tarihinde tabliye beton dökümü devam ederken üzücü bir kaza meydana gelmiş ve aynı akşam olay yerinde İMO Ankara Şube ile birlikte incelemeler yapılmıştır. Yapılan ortak basın açıklamasında; plansız ve altyapısız devam ettirilen inşaatların, güvenlik açısından riskli olmasının yanı sıra, Ankara’nın trafik sorununa çözüm getirmediği bir kez daha vurgulanmıştır.

Kızılay Kent Merkezi’ nin yayalara kapatılması sürecinde ise, zaman kaybetmeden harekete geçilmiş; meslek odaları, sivil toplum örgütleri ve kent sakinleri tepkilerini birlikte dile getirmişlerdir. Hazırlanan broşürlerde, kent merkezinin öncelikle yayalara ait olması gereğinin altı bir kez daha çizilmiş ve konuya olan duyarlılık gündemde tutulmaya çalışılmıştır. Katılımcı örgütlerin çeşitliliği nedeniyle, çalışmalar “Ankaram Platformu” adıyla devam ettirilmiştir. Başlatılan imza kampanyası sonucu toplanan imzalar “Ankaram Platformu” olarak Valiliğe iletilmiştir. Bu süreçte sivil toplum örgütlerinin ve kent inisiyatiflerinin güçbirliği, kentlilik bilincinin yeni bir tarifini oluşturmaktadır.

Bu nedenle geleceğe umutla bakıyoruz …

Son Güncelleme : 30.11.2020 - 12:03:35