BÜYÜK ANKARA OTELİ İNŞAATI BAŞVURUMUZ ÜZERİNE DURDURULDU

Ankara Oteli’nin tescil edilmesi için Mimarlar Odası Ankara Şubesi 31.08.2006 tarihinde Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na başvurdu.  Kurul, 20.10.2006 tarih ve 1877 sayılı kararı ile Mimarlar odasının tescil talebini reddetti. Mimarlar Odası Ankara Şube’si, bu işlemin iptali ve yürütmesinin durdurulması istemi ile dava açtı. 13. İdare Mahkemesi, 2.11.2007 tarihli kararıyla yürütmenin durdurulması kararını verdi.

Mahkeme Kararında, “Büyük Ankara Oteli’nin 2863 sayılı yasa kapsamında korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı olarak tescili gerektiğinden, aksi yönde tesis edilen dava konusu kararda hukuka uygunluk bulunmamaktadır” dedi.

Bu kararın ardından, Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu mahkeme kararı doğrultusunda oteli tescil etmesi gerekiyor. Aynı zamanda tescil edilen ada ve parsel üzerinde her türlü inşai ve fiziki müdahalenin de kurulun onayının alınması gerekecek.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, yürütmeyi durdurma kararından sonra, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Çankaya Belediyesi’ni mahkeme kararı hakkında bilgilendirdi. 25.12.2007 tarihli dilekçemiz üzerine Çankaya Belediyesi, İmar kanunu ve ilgili mevzuat uyarınca, Ankara Oteli’nde devam eden inşaatı mühürledi.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi yakın dönem modern mimari eserlerinin korunması ve yaşatılması için yürüttüğü çalışmalarına bundan sonra da devam edecek.

Son Güncelleme : 30.11.2020 - 12:03:35