24 12 2004 SABAH
ULUS KAVGASI BÜYÜYOR

Ulus Tarihi Kent Merkezi Projesi'ni eleştiren mimarlara Büyükşehir Belediye Başkanı Gökçek "Onlar istese de istemese de Ulus'u yıkacağım" diye tepki gösterdi

ULUS Tarihi Kent Merkezi Projesi ile ilgili Bü­yükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ile mimar­lar arasındaki kavga büyüyor. Gökçek, projeyi eleşti­ren mimarlara, 'Kentte ne yapılacağıyla ilgili kararı belediye verir. Mimarlar istese de istemese de Ulus'u yıkacağım" diyerek, tepki gösterdi.

AK Parti İl Başkanlığı'nda düzenlenen Siyaset Okulu'nda. "Avrupa Birliği ve Belediyeler" başlıklı derse konuşmacı olarak katılan Gökçek, kendisini eleştiren mimarlara da sert çıktı. Göreve geldiği günden bu yana yaptığı çalışmalara Mimarlar Odası yönetiminin karşı çıktığını kaydeden Gökçek, "An­kara halkı yapılan işleri beğendiğini bana verilen oy­lan artırarak gösterdi. Mimarlar Odası'nın beğen­memiş olması da benim için önemli değil" dedi.

"MİMARLARA ŞANS TANIDIK"

Kentin estetik güzelliğinin düzenlenmesi için Bü­yükşehir Belediyesi bünyesinde oluşturulan Estetik Kurul'a katılacak olan Mimarlar Odası'nın perfor­mansını değerlendireceğini söyleyen Gökçek, "Mi­marlara bîr şans tanıdık. Bir işin ucundan tutun de­dik. Bakalım tutacaklar mı? Buradaki performansla­rını değerlendireceğim" diye konuştu. Gökçek, mi­marlara olan tepkisini, "Bunlar benim imtihanım-dan geçseler mimar. mühendis bile,olamazlar" sözleriyle dile getirdi. Gökçek'in sözleri mimarlardan büyük tepki gördü. Ankara'nın geleceği ve sağlıklı gelişimi için yapılan tüm çalışmalara destek oldukla­rını ve bu nedenle Estetik Kurul'a katılmaya pozitif yaklaştıklarını dile getiren Mimarlar Odası Ankara Şube Başkam Ali Ulusoy, şunları söyledi:

"KURULDAN ÇEKİLEBİLİRİZ"

"Estetik Kurul a Sayın Gökçek istedi diye değil,kentin güzelliği için bir katkımız olabilir umuduyla girmeyi kabul ettik. Gökçek'in yaklaşımı performans ölçmeye dönükse katılmayabiliriz.

imar planı değişikliği kararının veto edilmesiyle birlikte, siyasi etkiyle yapılacak işlerin de önü ka­patılmış oldu. Yasal olarak yetki Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na (EPDK) geçtiği için Mec­listen yeni karar atanması da yeterli olmayacak.

Gökçek'in mimarların performansını ölçme yet­kisi yada uzmanlığı olmadığının da altını çizen Ulusoy, Ulus Tarihi Kent Merkezi Projesi'ne yönelik ya­pılan eleştirilerin projenin Ankara'ya mal edilme­mesi nedeniyle yaşandığını anlattı. Gökçek'in mi­marlara dönük sözlerinin bir yerel yöneticiye yakış­madığını ifade eden Ulusoy. "Bu üslubu ne Ankara ne de Ankaralı hak ediyor" dedi. Tarihi kültürün simgesi Ulus'ta atılacak her adımda tüm kentlinin ve uzmanların söyleyecek sözü olması gerektiğini belir­ten Ulusoy, Ankara'nın kentleşme sürecinde yaşaya­cağı tüm çalışmaların içinde yer alacaklarını söyledi.

SABAH / NERGİS DEMİRKAYA

Son Güncelleme : 14.01.2021 - 14:29:31