ODA ÇALIŞMALAR KENT GÜNDEMI MESLEKI UYGULAMA YAYIN ÜYELER EĞITIMLER ONLINE İŞLEMLER

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi

Çocuk ve Mimarlık Çalışmaları Merkezi

“Kentimle Oynuyorum”

Yaratıcı Oyuncak Tasarımı Yarışması

YARIŞMA AÇIKLAMA RAPORU

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi Çocuk ve Mimarlık Çalışmaları Merkezi “Kentimle Oynuyorum” Oyuncak Yarışması jürisi 16.04.2010 tarihinde saat 09.00’da TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi 1. katta toplanmıştır. Jüri üyelerimizden, Cengiz Bektaş, Burçak Altay, Çağlayan Dinçer, Ütay Kaya, Ekin Altınöz, Doğu Deniz Uğur değerlendirme çalışmasına katılmıştır. Jüri üyesi Belgin Akın, yurt dışında olduğundan kendisinin önceden göndermiş olduğu değerlendirme raporu toplantı sırasında okunmuştur. Jüri üyesi Fulya Temel değerlendirme çalışmasına katılamamıştır.

Toplanan jüri tarafından yapılan birinci değerlendirme aşamasında raportörlerin jüriye sunduğu, yarışma şartname koşullarına uygun 0–6 yaş grubu kategorisinde 2 eser, 7–12 yaş grubu kategorisinde 7 eser değerlendirilmiştir. Şartnameye uygun olmayan 2 eser yarışma dışı bırakılmıştır.

Değerlendirme Sonucu

991257194369 ve 101257080048 katılım kodlu eserler, şartname kurallarını yerine getirmedikleri için yarışma dışı bırakılmıştır.

1. değerlendirmede BG1428, BA7071, EA3276, MU1234 rumuzlu 4 eser elenmiştir. 7593om, Mh1208, mt0805 rumuzlu 3 eser olumlu bulunarak bir üst değerlendirmeye alınmıştır.

2. değerlendirme sonucunda oy çokluğuyla Mh1208 rumuzlu eser BİRİNCİ, mt0805 rumuzlu eser İKİNCİ, 7593om rumuzlu eser ÜÇÜNCÜ olarak belirlenmiştir.

1. ÖDÜL: “Mh1208” Rumuzlu “Çübüküp” Adlı Eser,

Çocuğun yaratıcılığının ortaya çıkarılması ve oyun süresince çeşitlemeler yapılabiliyor olması nedeniyle olumlu bulunmuştur. Oyuncağın tek bir sonuca yönelik olmaması ve farklı şekillerde üretilebiliyor olması da olumlu değerlendirilmiştir. Bu yüzden çocuğun uzun süre oynamasına imkân vermektedir. Oyuncağın, çocuğun el – göz koordinasyonu ile mekân, yapı, üç-boyut ve strüktür algılarını geliştireceği bildirilmiştir. Malzeme olarak doğal bir malzeme olan ahşabın kullanılması, boya içermemesi ve oyuncağın köşelerinin de yuvarlatılmış olması, çocuğun zarar görmesini engelleyecek unsurlar olarak görülmüştür. Oyun sırasında oyun elemanlarının dayanıklı oluşu, çocuğun oyuncağa zarar vermesini, kırmasını engellemektedir.

2. ÖDÜL: “mt0805” Rumuzlu “Katlanabilir Oyun Blokları” Adlı Eser,

0–6 yaş grubu çocukların yaratıcılığını geliştirmeye yönelik, basit ve yalın olmasına rağmen çekici olduğu görüşüne varılmıştır. Oyuncağın tek bir sonuca yönelik olmaması, az malzemeyle mekânsal çeşitlilik yaratması ve renkli elemanlardan oluşması olumlu bulunmuştur. Blokların formları itibariyle hem tek başlarına hem de üst üste konarak farklı yaratıcı oyunlara olanak verebileceği düşünülmüştür. Boyut olarak 0–6 yaş çocuk grubu için birebir mekân yaratabilecek ölçekte olması, bununla birlikte saklama ve kutulamanın uygun boyutlarda olabilmesi de olumlu yönler olarak belirtilmiştir. Malzeme olarak da zararsız, çocuk oyunu için uygun bir malzeme seçilmesi olumlu bulunmuştur. Oyun bloklarının kolay açılmıyor olması, dayanıklı olmaması, tek tip boyda olmaları ve elemanların her yönden üretilememesi oyuncağın olumsuz yönleri olarak belirtilmiştir.

3. ÖDÜL: “7593om” Rumuzlu “Kendi Kentim” Adlı Eser,

Yaratıcılığın ortaya çıkarılması konusunda yarışmanın amacına uygun bulunmuştur. Oyuncağın elemanlarıyla çeşitlilik sağlandığı, uzun süre oynamaya imkân verdiği ve çocukların mekân algıları ile tasarım yeteneklerini güçlendireceği görüşüne varılmıştır. Kullanılan malzemelerden bazılarının plastik olması ve oyuncağın elemanlarının köşelerinin kesici olması olumsuz olarak değerlendirilmiştir. Parça sayısının fazla olması ve boyutlarının küçük olması nedeniyle kolay kaybolacağı, yapım sırasında kolayca kırılabileceği, kopabileceği ve yapımının zor olduğu belirtilmiştir. Renkli olduğu durumda daha dikkat çekici olacağı düşünülmüştür. Basitleştirilmesi ve ahşap malzemeden üretilmesi gerektiği öne sürülmüştür.

ÖDÜL KAZANAN PROJELERİN KİMLİK BİLGİLERİ

1. ÖDÜL: “mh1208” Rumuzlu “Çübüküp” Adlı Eser,

Milad Hajiamiri

2. ÖDÜL: “mt0805” Rumuzlu “Katlanabilir Oyun Blokları” Adlı Eser,

Mert Tosun

3. ÖDÜL: “7593om” Rumuzlu “Kendi Kentim” Adlı Eser,

Nooran Diaaldein

Melike Emerce

Kamala Koniyeva

Kseniya Mogylevska

SEÇİCİ KURUL:

Belgin AKIN, İstanbul Oyuncak Müzesi Genel Müdürü

Burçak ALTAY, Dr., Mimar (Bilkent Üniversitesi, İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü)

Cengiz BEKTAŞ,  Mimar - Yazar

Çağlayan DİNÇER, Prof. Dr. (A.Ü. EBF İlköğretim Böl. Okul Ön. Eğ. ABD.)

Fulya TEMEL, Prof. Dr. (G.Ü. EBF. Çocuk Gelş. ABD.)

Ekin ALTINÖZ, Öğrenci (6 yaş)

Ütay KAYA, Öğrenci (9 yaş)

Doğu Deniz UĞUR, Öğrenci (10 yaş)

RAPORTÖRLER:

Burcu BİNBOĞA EVRİN, Mimar