Minikler bir zaman yolculuğuyla yaratıcılıklarını keşfetti

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi Çocuk ve Mimarlık Çalışmaları Merkezi’nin düzenlediği  “Antik Çağlardan Günümüze Ankara-Zaman Yolculuğu” temalı Çocuk ve Mimarlık Yaz Okulu yapılan çeşitli etkinlik ve gezilerle tamamlandı.

Yaz okulunun ilk gününde çocuklarla drama eşliğinde yapılan oyunları sonrası çocuklar ile Atatürk Orman Çiftliği üzerine atölye çalışması yaptılar ve ardından A.O.Ç.’ yi gezdiler.  Yaz okulunun 2. gününde TMMOB Peyzaj Mimarları Odası Genel Sekreteri Redife Kolçak, Doğal Miras Konulu bir sunum gerçekleştirdi. Türkiye’deki doğal mirasın önemi ve korunması, üzerine yapılan sunum, çocuklardan büyük ilgi topladı. Aynı gün gidilen MTA Tabiat Tarihi Müzesi’ndeki dinozor-mamut fosilleri bir başka ilgi odağı oldu. 3. gün, Araştırma Görevlisi mimar Esra Özkan Yazgan, “Kültürel Miras konulu bir sunum düzenledi. Türkiye’den ve dünyadan kültürel miras hakkındaki sunum çocuklarla soru-cevap şeklinde devam etti.

Çocuklar Vali’ye misafir oldu

Aynı gün, Ankara Valiliği’ne düzenlenen gezide çocuklar, Vali yardımcısı Kemal Karadağ, İl Kültür ve Turizm Müdürü Doğan Acar ve Anadolu Medeniyetleri Müzesi arkeologlarından Halil Demirdelen tarafından konuk olarak ağırlandı.  Çocuklar, gezdikleri, bildikleri doğal ve kültürel mirasımızı anlattılar, Vali ile paylaşmak üzere çocuk dostu şehir hayallerini yazdılar. Arkeolog Demirdelen, Ulus’taki tarih üzerine çocuklara bilgilendirmede bulundu. Ankara Valisi Alaaddin Yüksel, Valilik girişinde Valilik Binası üzerine çocuklarla sohbet etti. Sohbetin ardından Yüksel, çocuklarla beraber fotoğraf çektirdi. Valilik önündeki Roma caddesi kalıntıları, Julianus Sutunu, Valiliğin içindeki Atatürk odası, Hacı Bayram Cami yanındaki Augustus Tapınağı Çocuk ve Mimarlık Çalışmaları Merkezi’nin gezi durakları arasındaydı.

Çocuk ve Mimarlık Çalışmalarına gönüllü destek veren Çağdaş Drama Derneği yine çocuklarla birlikteydi. Çocuklar, Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde ÇDD Drama lideri Emine Ekinci ile drama çalışması yaptılar, çalışma sonunda müzede gördüklerini kağıtlara resmettiler.

Yaz okulunun 4. gününde mimar İlknur Soydaş, Cumhuriyet Dönemi Mimarisi üzerine Modern Miras Konulu bir sunum düzenledi. 4. günün gezi güzergâhlarında Tren Garı, 1. ve 2. Meclis binaları yer aldı. Küçük Tiyatro ile Devlet Opera ve Bale Binası’nı da gezmeyi unutmayan minikler, Özellikle Devlet Opera ve Bale Binası’nın peruk ve kostüm atölyelerinde hem sahne arkası mekânları tanıdılar, hem eğlendiler.

Yaz okulu sergisi açıldı

TMMOB Mimarlar Odası Arka Bahçesi’nde gerçekleştirilen yaz okulunun son gününde sergi açan çocuklar Ankara’yı kendi gözlerinden tasarladı. Atölyede çeşitli malzemelerden, Ankara’yı tanıtan simgesel hediyelik eşyalar (maket, şapka, kupa, gece lambası) ürettiler. Daha sonra gruplara ayrılan çocuklar Ankara’nın doğal ve kültürel miraslarını anlatan bir arkadaşlarıyla oynayacakları bir masa oyunu tasarladılar. Sınırsız hayal güçlerini, şaşkınlık yaratıcı tasarımlarla sergileme imkânı bulan çocuklar, Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Çocuk ve Mimarlık Çalışmaları Merkezi’ne teşekkür etmeyi de ihmal etmedi.

Son Güncelleme : 13.11.2019 - 15:00:14