Üye Bilgileri.size uygun bölümden devam ediniz.sitemizdeki online işlemlerden yararlanabilmek için kayıt olup parolanızla giriş yapmanız gerekmektedir. |
BASIN AÇIKLAMASI… BASIN AÇIKLAMASI… BASIN AÇIKLAMASI… BASIN AÇIKLAMASI…
Ankara kentinin geçmişi Roma Dönemine kadar dayanmakta ise de Başkent olması dolayısıyla öncelikle Cumhuriyet dönemi kimliği ile öne çıkar. Cumhuriyet dönemi içerisinde kentin gelişimi incelendiğinde hükümet binalarının yoğunlaştığı Ulus semti 1920’li 1930’lu yılların önemli bölgesini oluştururken, bu dönemde açılmış olan Atatürk Bulvarında 1950’li yıllarda Türkiye Büyük Millet Meclisi ile birlikte çeşitli hükümet binalarının ve prestij yapılarının konumlandığı gözlemlenmektedir. Bu binalardan en önemlilerinden bir tanesi de hiç şüphesiz Büyük Ankara Otelidir.
Büyük Ankara Oteli Atatürk Bulvarı üzerinde Büyük Millet Meclisi’nin karşı sırasında yer almaktadır. Bu konumuyla, Cumhuriyet’in ilk yıllarında Ankara Palas Oteli’nin dönemin Ulus’ta yer alan Meclis binası ile kurduğuna benzer bir ilişkiyi yeni Meclis binası ile kurmaktadır. Emek İşhanı’ndan sonra bulvar üzerindeki yüksek yapılanmanın ilk örneklerindendir.
Yapıda 180 oda ile 316 yatak kapasite sağlamak üzere tasarlanan 14 oda katı, restoran, gece kulubü, balo salonları, çay salonu, lobi ve yüzme havuzu gibi işlevlerin rampalarla bağlanan üç seviyeye yerleştirildiği zemin kat, barın açıldığı teras katı ve en üst katta da açık mutfak olarak düzenlenen restoran yer almaktadır. Tüm katlar tamamen mekanik havalandırmalıdır. Otelin mobilyaları Ankara Marangoz Okulu öğrencileri tarafından yapılmıştır.
İkinci Dünya Savaşı sonrasında etkin olan uluslar arası mimarlık biçiminin sade prizmatik bloklarına tezat olarak dar açılı geometrinin ürettiği hareketli bir biçimlenmeye sahip olan yapı “organik” olarak isimlendirilen yaklaşımı örneklemektedir. Bu tavır sadece binanın ana formunda değil, girişteki sivri saçaklar gibi detaylarda da tekrarlanır. Cephelerdeki çeşitlenme ve alüminyum güneş kırıcıların getirdiği hareketlilik de aynı plastik arayışın izleridir.
Bina ünlü mimar Marc Saugey’in önemli yapıtları arasında yer almakta, uluslar arası mimarlık tarihi literatüründe önemli binalar sınıfında yer almaktadır. Bina Türkiye’de modern mimarlık dilinin önemli sembollerinden bir tanesidir. Ancak Çelikler İnşaat tarafından binanın özgün kimliğine zarar veren tadilatlar yapılmaya çalışılmaktadır. Binanın yanında bulunan bina ile uyumlu hale getirilme çalışmaları sürmektedir.
Bugün burada gün geçtikçe silinen Cumhuriyet Döneminin özgün mimarlık yapıtlarından birinin de Büyük Ankara Oteli olmaması yönünde gerekli çalışmaları yürütmekteyiz. Yetkilileri buradan bir kez daha uyarmak isteriz. Binada yapılmak istenen tadilatlar için binanın tasarımcı mimarlarından izin alınmış mıdır? Bu projeye imza atanlar 1950’li yıllarda yapılan bu yüksek kaliteli tasarımın kentin içerisindeki öneminin ve kent tarihimizin bir parçası olduğunun farkında mıdır? Mimarlık tarihimizde ve kentimizde böylesi öneme sahip olan binanın korunması yönünde Şubemiz çeşitli girişimlerde bulunmuş, çalışmalara başlamıştır. Kent tarihimizin silinmemesi yönünde Mimarlar Odası Ankara Şubesi çalışmalarına ve kent belleğini silmeye çalışan anlayışla mücadeleye devam edecektir. Bu kapsamda öncelikle binanın tescillenmesi için Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kuruluna başvurulduğunu ve konunun takipçisi olunacağını belirtmek isteriz.
TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi 31.08.2006
BASIN AÇIKLAMASI… BASIN AÇIKLAMASI… BASIN AÇIKLAMASI… BASIN AÇIKLAMASI…
Tweetle
Okunma Sayisi : 7312
|
Adres : Konur Sokak 4/3 06420 Yenişehir / Ankara • E-posta : info@mimarlarodasiankara.org Telefon : 0 312 4178665 • Faks : 0 312 4171804 • GSM Santral : 0 533 4777967 |
Son Güncelleme : 10.10.2024 - 08:49:57 Şu an 1 kişi online | Hukuki Şartlar ve Gizlilik Hakları |