Ankara Ulus Meydanı Çarşı ve Büro Binaları- Dikel, Dikel (1967)

Yarışmayı çıkaran kurum: Ankara Valiliği

Yarışma Asli Üyeleri: Orhan Alsaç, Şevki Vanlı, Neriman Birce, Sabih Öke, Ferzan Baydar, Vahit Erhan, Muammer Özdemir

Danışman Jüri Üyeleri: Celalettin Coşkun, Sadettin Tuğrul Cemaligil, Ekrem Ceyhun, Mesut Gün, Adnan Kocaaslan, Faruk Kaygısız

1967 yılında açılan yarışmada Semra Dikel ve Orhan Dikel’in projeleri birinci seçilmiş ve Ulus Meydanı’nda Atatürk Bulvarı ile Cumhuriyet Caddesi’nin köşesinde yapı inşa edilmiştir.

1960’ların değişen mimarlık yaklaşımının temsilcisi olan yapı, parçalanmış kütlelerin fonksiyonlara ve arsa sınırlarına göre bir araya gelmesiyle şekillenmektedir. Yerleştiği köşe parselde her iki caddeye de alçak bloklarla sınır çizmesi ve yüksek bloğu geriye çekmesiyle duyarlı bir yaklaşım sergilemektedir. Orijinal tasarımında zemin katta sağlanan açıklıklarla Meydan’ın karakterini güçlendirecek şekilde kamusal bir ortak kullanım alanı tasarlanmış, ancak daha sonra bu açıklıklar kapatılmıştır.

Yerleştiği bölgenin tarihsel ve güncel karakterini temsil ederek Ankara’nın kamu yaşantısında sahip olduğu yer ve tasarlanıp inşa edildiği dönemin mimarlık özelliklerini yansıtması dolayısıyla korunmalıdır.

Son Güncelleme : 14.01.2021 - 14:29:31