ODA ÇALIŞMALAR KENT GÜNDEMI MESLEKI UYGULAMA YAYIN ÜYELER EĞITIMLER
ONLINE İŞL.

AKM PANELİ

7 NİSAN 2006

Mimarlar Odası Ankara Şubenin 39. dönem kent çalışmaları kapsamında, kente dair değişik sorun ve değer konularının işlendiği çalışmaların birincisini oluşturan Atatürk Kültür Merkezi alanları ile ilgili Panele hoş geldiniz. Her ay kent ile ilgili iki konun işleneceği bu çalışmalar dizinin ilkini Akm alanları içermektedir.

Bugün burada 44 sivil toplum örgütü, milletvekillerimiz, yerel yönetimler ve esnaf temsilcilerimiz ve üniversitelerle birlikte, kentlilik bilinciyle Ulus Tarihi Kent Merkezi, Ulus Kent Merkezi üzerine değişik sunumlar dinleyeceğiz.

Ben aslında bir konuşma yapmak istemiyorum, onun yerine sizlere Ankaram Platformunun Ulus’la ilgili görüşlerini özetleyen basın bildirisini, sizlere dağıtmış olduğumuz basın bildirisini okumak istiyorum:

Son iki yıldır değişen yasalar uzun bir süredir Ankara’daki yerel ve merkezi yönetimlerin Ankara kentinin her noktasında özel fikir, tasarı ve projeleri olduğu değişik platformlarda kamuoyuna yansımaktadır. Ancak doğrudan merkezi ya da yerel yönetimler, bakanlıklar, sivil toplum kuruluşları işbirliği ile gerçekleşebileceği ileri sürülen ve Ulus özelinde Ankara’nın tarihi dokularını, modern ve Ankara’ya yakışır hale getirip, ayağa kaldıracağını ifade eden bu tasarıların gerçekte ne olduğu YEŞİM UYSAL- Değerli katılımcılarımız; Ankaram Platformu Ulus Girişiminin düzenlediği Ulus Paneline hepiniz hoş geldiniz.

“Son günlerde Ankara’daki kent yönetimlerinin genel olarak Ankara tarihi kent dokusu, özelde de Ulus bölgesini içine alan fikir, tasarı ve projeleri kamuoyuna yansımaktadır. Ancak doğrudan yerel yönetimler ya da yerel yönetimler, bakanlıklar, sivil toplum kuruluşları işbirliği ile gerçekleşebileceği ileri sürülen ve Ulus özelinde Ankara’nın tarihi dokularını, modern ve Ankara’ya yakışır hale getirip, ayağa kaldıracağını ifade eden bu tasarıların gerçekte ne olduğu anlaşılamamaktadır. Projelere ilişkin olarak, kent yönetimlerinden bilgi edinme çabaları sonuçsuz kalmaktadır.

Kent yönetimleri, özellikle de Ankara Büyükşehir Belediyesi, tasarılarını iddia edilenin aksine, meslek örgütleri ve sivil toplum kuruluşlarıyla paylaşmamaktadır. Seçim öncesi şeffaflık, katılımcı yönetim vaat eden belediye yönetimi bilgi vermekten kaçınmakta, harcanan tüm çabalara karşın, meslek örgütleri ve sivil toplum kuruluşları basına yansıyan rivayetlerden öte bilgi edinememektedirler. Ayrıca, kente ilişkin bu tasarılar oluşturulurken, Ulus’ta yaşayan esnaf, sanatkâr, ticaret erbabı, serbest meslek sahibi, işçi, memur ya da çeşitli sebeplerle Ulus’ta her gün bulunan Ankaralılara ve de Ulus’un gerçek sahibi olan Ankara Kenti’nin tüm sakinlerine danışılmamış, gerekli katılım mekanizmaları işletilmemiştir.

Seçimden seçime verilen oy, yapılan her şeyi meşru kılmakta olup, bu durumda belediye yönetimince herhangi bir katılım sürecinin işletilmesine gerek olmadığı yorumuna neden olmaktadır. Oysaki gelinen süreç sonunda, belediyenin aldığı kararlarla, Ankara’nın kalbi olan Ulus, Ankara Kalesi ve Hamamönü bölgesinin bir kısmındaki imar planları hukuksuz bir biçimde iptal edilmiştir. Buralarda mülkü olan ya da işyerleri olan Ankaralılar aylardır elleri böğürlerinde tedirgin bir biçimde beklemektedirler. Kendilerine herhangi bir bilgi verilmemekte, şaşkın bir biçimde oradan oraya koşuşturmaktadırlar.

Bunun yanında, plansızlık, ayakta kalan son tarihi eserleri de vurmaktadır. Yangın, işgal, yıkılma tehdidi altındaki tarihi eserlerimiz, plansızlığın da etkisiyle gün geçtikçe yok olmakta, belediyenin kayıtsızlığı da devam etmektedir. Ankara’da geçtiğimiz 10 yıl içinde bir tek tarihi Ankara evini restore ettirmeyen, tarihi dokuda tek bir uygulamayı gerçekleştirmeyen, Hacıbayram’daki Kuleli Ev gibi, mülkiyeti kendine ait olan tarihi yapıları bile yıkılmaya terk eden Ankara Büyükşehir Belediyesinin yaptıklarını anlamak mümkün değildir.

Ankaram Platformu, Kızılay’ın yayalara kapatılması sürecinden beri yürüttüğü çalışmalarla, Ankara’yı Ankara yapan, Güvenpark ve Ulus gibi değerlerin ve Ankaralının kentli haklarının savunucusu olmuş, bir katılım süreci oluşturarak, Ankaralıların bir kentli hareketinde buluşmalarını sağlamıştır. Yine, bu amaca yönelik olarak Ankaram Platformu, Ulus’ta yaşanan sürece ilişkin belediyenin yapmadığı şeyi gerçekleştirmektedir. Konusunun uzmanı bilim adamları ile Ulus sakinleri bir panel ve forumda bir araya getirerek, görüşler paylaşılacaktır. Bu şekilde dinlenmeyen bilim adamlarının ve Ulus sakinlerinin görüşleri, böylece kamuoyuna duyurulacaktır.

Bilinmelidir ki, Ulus’ta tarihi korurken yenilemenin, yaşatırken kullanmanın yolu, Ankaralıları bu sürece katmaktan geçer.”

1. Akm alanlarının hem özel ve hem de Ankara genelinde
  2. Öncelikle “Politika ve Yaklaşımların” belirleneceği,
  3. kentsel gelişmeler ışığında çağdaş uygulama ve örnekleri ortaya koyacağı,
  4. Bu çağdaş politika, yaklaşımlar ve uygulamalar ışığında Ankara’da yaşanan akm alanlarının sorunlarının değerlendirileceği ve
  5. alanlara özgün “doğru” politika ve yaklaşımların geliştirileceği öngörülmektedir.

Buradaki amaç;

1.         Kullanım Amaçları

akm, üzerinde fikir birliği sağlanacak “çağdaş yaklaşım ve politikalar” dökümanının oluşturulması

·     Akm alanları ile ilgili tüm “tarafların” üzerinde fikir birliği sağlayacağı, Ankara için “çağdaş yaklaşım ve politikalar”ının belirlenmesi ve

·     uygulamaların, projelerin ve planların değerlendirilmesinde buradan elde edilen verilerin anahtar belge olarak kullanılmaya başlanılması,

Kentlilerin genel gereksinim ve sorunlarının alınması ve çözüm alternatifleri geliştirilmesi

·     paydaşların akm konusundaki genel ve yerel ihtiyaçlarının ve yaşadıkları sorunların tanımlanarak, yukarıda açıklanan yaklaşımlar ve politikalar doğrultusunda çözüm alternatifleri geliştirilmesi,

Uygulamaların, Projelerin ve Planların İzlenmesi ve Yönlendirilmesi

Rapor’la belirlenen ilkelerle mevcut ulaşım uygulamalarının, kısa dönemde uygulanacak projelerin ve uzun dönemli planların;

·     Çağdaş (kent, ulaşım, çevre vb) politikalara uygunluğu açısından

·     Kamu kaynaklarının doğru kullanımı açısından

·     Teknik doğruluğu açısından

değerlendirilmesi, izlenmesi ve yönlendirilmesi