ODA ÇALIŞMALAR KENT GÜNDEMI MESLEKI UYGULAMA YAYIN ÜYELER EĞITIMLER

ANKARAM PLATFORMU

3. BASIN DUYURUSU

(11 Mart 2004)

“ANKARAM PLATFORMU” Ankaralıların yerel yönetimlerden taleplerini açıklamaya devam ediyor…

ÇOCUKLAR NASIL BİR ANKARA İSTİYOR?

Bizler, Ankara’da yaşayan ÇOCUKLAR olarak Belediye yönetimine ve aday olanlara sesleniyoruz!

“Ben Çocuğum, Ankara’da Vazgeçilmez Haklara Sahibim!”

·        Ben Ankara’da yaşayan bir çocuğum. On sekiz yaşına kadar da çocuk olarak kabul edilmek istiyorum. Cinsiyetim, anne babamın sosyal ve ekonomik durumu, konuştuğum dil, doğduğum yer ve inancım yüzünden farklı davranışlar görmek istemiyorum.

·        Yaşadığım kent Ankara’nın sevebildiğim bir kent olmasını istiyorum.

·        Bilirsiniz, en sevdiğim şey oyun. Oyun oynadığım alanlarda kendimi güvenli hissetmek istiyorum.

·        Benim için düzenlenen oyun parklarının trafiğin yoğun olmadığı yerlerde olmasını istiyorum.

·        Bu parklarda kimi zaman yaratıcılığımı geliştirmek, kimi zaman macera yaşamak, kimi zaman salıncak, kaydırak gibi geleneksel oyuncaklarla kimi zaman da daha çağdaş oyuncaklarla  oynamak istiyorum. Bu yüzden benim için düzenlenen oyun alanlarının çeşitli olmasını istiyorum.

·        Oyun parklarının dışında aslında sokakların da benim oyun oynayabileceğim, eğlenebileceğim ve de öğrenebileceğim yerler olmasını istiyorum.

·        Sokakta yürürken bir kedi görmek, ağaçlara dokunmak, önümden geçen bir kaplumbağayı takip etmek istiyorum.

·        Ankara’nın her yerinde kendimi güvenli hissetmek istiyorum.

·        Yürüdüğüm, okulumun bulunduğu, oyun oynadığım, evimin olduğu sokakların yakınında yoğun bir trafiğin olmamasını istiyorum.

·        Boş zamanlarımı değerlendirebilmem, oynamam, eğlenmem, öğrenmem için kütüphane, müze ve kulüpler istiyorum.

·        Ankara’da gerçekleşecek her türlü düzenlemede benim fiziksel koşullarımın, ilgi ve gereksinimlerimin dikkate alınmasını istiyorum.

·        Engelli arkadaşlarımın özel gereksinimlerinin mutlaka gözetilmesini istiyorum.

·        Ben Ankara’da engelli arkadaşlarımla birlikte oynamak, yürümek, okula gitmek, etkinliklere katılmak istiyorum. Onların gereksinimleri dikkate alınırken onlardan uzakta olmak istemiyorum.

·        Kaldırımların daha geniş olmasını istiyorum. Kaldırıma park eden arabalar yüzünden engellenmek istemiyorum.

·        Benim boyum siz yetişkinlerin boyundan daha farklı. Bu yüzden kaldırım düzenlemelerinde benim fiziksel  ölçülerimin dikkate alınmasını istiyorum.

·        Trafik ışıklarının da yine her yaştan arkadaşımın özelliği dikkate alınarak düzenlenmesini istiyorum.

·        Trafik hızının azaltılmasını istiyorum. Çünkü her yıl birçok arkadaşım trafik kazası geçiriyor. Ben artık kimsenin trafik kazasında yaralanmasını, zarar görmesini istemiyorum.

·        Bisiklet kullanmayı çok seviyorum. Hem bisiklet kullanmak benim tüm gelişim alanlarıma olumlu etkide bulunuyor. Bu nedenle bisiklet yolları ve parkları istiyorum.

·        Kalabalık toplu taşıma araçlarında zarar görmek istemiyorum.

·        Kokular duymak istiyorum. Otomobillerin benzin, işyerlerinin atık, kirli hava kokularının dışında, haz alabileceğim kokular duymak istiyorum.

·        Ben Ankara’da uçurtma uçurmak istiyorum. Uçurtmamla birlikte ben de uçmak istiyorum.

·        Kendi istediğim çevreyi yaratmam için olanak sağlanmasını istiyorum.

·        Daha renkli bir Ankara istiyorum. Okulların, evlerin, işyerlerinin renklerini bir türlü sevemedim. Renkli evler, işyerleri, okullar görmek istiyorum.

·        Ankara’nın sadece bina renkleriyle değil, benim için özel olarak hazırlanmış, kurgulanış etkinliklerle de renklenmesini istiyorum. Benim için hazırlanmış etkinliklere katılmak, katılamadığım zamanlarda katılan arkadaşlarımı izlemek istiyorum.

·        Biliyorsunuz, yaz mevsimi benim tatil dönemim. Yaz aylarında etkinliklerde ve kent içinde özel düzenlemeler istiyorum.

·        Botanik parklarında gezmek, bitkiler ve hayvanlar hakkında heyecan dolu maceralara çıkmak istiyorum.

·        Okul bahçelerine park eden araçların bana haksızlık ettiğini düşünüyorum. Onlara özel yerler yapılmasını ve bahçemin bana bırakılmasını istiyorum.

·        Okul bahçelerinin zeminlerinin asfalt olması da beni sağlığım, güvenliğim ve hissettiğim duygu açısından rahatsız ediyor. Okul bahçelerinin zeminlerinin yeniden düzenlenmesini istiyorum.

·        Benim annem, babam ve yaşadığım bir evim var. Ama öyle arkadaşlarım var ki, sokakta pek çok tehlike altında yaşamlarını sürdürmek zorundalar. Hem evsiz ve yoksul arkadaşlarım için, hem de evsiz ve yoksul yetişkinler için özel, korunabilecekleri, yaşayabilecekleri yerlerin yapılmasını istiyorum.

·        Tüm bu düşüncelerimin dikkate alınmasını, Ankara’yı yönetirken bu tür düşünce ve isteklerimin, gereksinimlerimin yöneticilere aktarmak için, kent yönetimine katılmak istiyorum. Bunun için bir meclis ya da başka bir sistem oluşturulmasını bekliyorum.

·        En önemlisi de ben Ankara’da yaşayan bir çocuğum ve çocukluğumu yaşamak istiyorum.

ANKARAM PLATFORMU

Altı Nokta Körler Derneği, Ankara Fotoğraf Sanatçıları Derneği, Çağdaş Gazeteciler Derneği, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Ankara Şubesi, Esatlılar Güzelleştirme Derneği, Halkevleri, İnsan Hakları Derneği Ankara Şubesi, Kadın Dayanışma Vakfı, KADER Ankara Şubesi, KASAİD, Kavaklıdere Dayanışma ve Güzelleştirme Derneği, KESK Ankara Şubeler Platformu, Mülkiyeliler Birliği, ODTÜ Mezunları Derneği, Pir Sultan Abdal Kültür ve Eğitim Vakfı, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Ankara Şubeleri, Spina Bifida Derneği Ankara Şubesi, TMMOB Ankara İl Koordinasyon Kurulu Bileşenleri; Çevre Mühendisleri Odası Ankara Şubesi, Elektrik Mühendisleri Odası Ankara Şubesi, Jeoloji Mühendisleri Odası, Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Ankara Şubesi, İnşaat Mühendisleri Odası Ankara Şubesi, Kimya Mühendisleri Odası Ankara Şubesi, Makina Mühendisleri Odası Ankara Şubesi, Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Peyzaj Mimarları Odası, Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi, Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu, Uçan Süpürge, Yenimahalle Yerel Gündem 21, Zihinsel Özürlüler Federasyonu

Adres : Konur Sokak 4/3 06420 Yenişehir / Ankara • E-posta : info@mimarlarodasiankara.org
Son Güncelleme : 28.03.2024 - 09:42:48