18 Temmuz 2017

Diplomalarımız Cumhuriyet değerlerinin ve onun kültürel, tarihsel mirasının korunmasına yönelik verilmiş mücadele senedidir

Anıtkabir Tarihi Sit alanlarına ilişkin Büyükşehir Belediyesi'nin 11.05.2016 tarihli Belediye Meclis kararında yapılacak değişiklikler ve 7 Temmuz 2017 'de askıya çıkan plana ilişkin Melih Gökçek'in açıklaması ve ona referans veren hükümetin açıklaması bilimsellikten uzak gayri ciddidir. Kendi Meclisinin verdiği kararı ve yayınladığı planı okumaktan uzak yöneticilerin Başkent Ankara'yı yönetmesi oldukça vahim bir durumdur. Anıtkabir Planı üzerinden plan nasıl okunmalı ve meclis kararları ne anlama gelir rehberi Büyükşehir Belediyesi belgeleriyle aşağıdaki şematik halde gösterilmiştir. Anıtkabir tarihi SİT alanı bir bütündür, sadece anıt bloktan ibaret değildir. Anıt bloku simgeselleştirecek bir peyzaj düzenlemesi ve çevresindeki yapılaşmalarında belirlendiği etkileşim alanı ile birlikte ele alınmak durumundadır.  (Plan ve meclis kararı karşılaştırması EK 1 paftada yer almaktadır)

Orada inşaat yapılmıyor açıklamasına ilişkinde Anıtkabir Muhafız Birliği'nin 2015 ve 2017 google earth üzerinden alınan görseller üzerinden karşılaştırmalı inceleyebilirsiniz. Ağaçları hangi gerekçe ve hangi kararla kestiklerini alanın neden harf edildiğinin de açıklamasını kamuoyuyla paylaşmaları da bir zorunluluktur. (Google earth üzerinden geriye doğru giderek yıllara göre Anıtkabir alanındaki müdahaleleri de EK 2 görselinden takip edebilirsiniz).

"Mimarlar Odası konuyu çarpıtıyor" diyenlere “ parselleri hayır için verdim” diyenlere söylenecek tek sözümüz var, halka yalan söylemek suçtur.

Bugüne kadar biz hiç "kandırıldık" demedik. Kimin neyi çarpıtıp çarpıtmadığı ortadadır. Mimarlar Odası olarak Cumhuriyetin değerlerini yok ederek, , tarihinden ve kültüründen yoksun bir şekilde, Cumhuriyetle hesaplaşmayı mekanlar üzerinden yürüterek,  Atatürk'ün bizzat talimatlarıyla yapılan, İller Bankası, Marmara Köşkü, Baraj Gazinosu, Su Süzgeci, Havagazı Fabrikası'nı bir gecede yıkanlara, Ülkemizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün ebedi ikametgahı, anı ve saygı mekanı Anıtkabir'e yönelik, oyun parkı, halı saha, bakımsızlık ve son olarak plan değişikliği ile nasıl planlar içerisinde olduklarını bilerek güvenmediğimizi bir kez daha ifade ederek mücadeleye devam etme kararlılığımız kamuoyunun bilgisine sunarız. Diplomalarımız Cumhuriyet değerlerinin ve onun kültürel ve tarihsel mirasının korunmasına yönelik verilmiş mücadele senedidir. Mimarlar Odası Ankara Şubesi olarak bilimi ve tekniği halkımızın hizmetine sunmaya devam edeceğiz.

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi Yönetim Kurulu

Not 1: Vatandaşlar için hazırlıkları yapılan Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik plan itiraz dilekçeleri Mimarlar Odası Ankara Şubesi'nden edinilebilir.

Not 2: Anıtkabir Koruma Amaçlı İmar Planı değişikliğine ve Büyükşehir Belediyesi Meclis Kararı’nın tamamına TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi web sayfası üzerinden  ulaşabilirsiniz.

Son Güncelleme : 19.07.2018 - 19:13:31