Bina Kimlikleri Söyleşisi 11 - Cebeci Ortaokulu

CEBECİ ORTAOKULU’NA İLİŞKİN ANILAR PAYLAŞILDI, MEKÂNLAR HATIRLANDI…

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi  Bina Kimlikleri ve Envanteri Çalışma Grubu tarafından kurgulanan söyleşilerden 11.si 31 Mayıs 2012 Perşembe günü Cebeci Ortaokulu üzerine gerçekleştirildi.

Oturum başkanlığını Gazi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Esin Boyacıoğlu’nun yaptığı söyleşide Öğr.Gör. Dr. Giorgio Gasco ve Cebeci Ortaokulu mezunlarından Asuman Ayhan ve Hayrunnisa Özbağ konuşmacı olarak yer aldı.

Esin Boyacıoğlu’nun Cebeci Ortaokulu’nun mimarı Bruno Taut ve Ankara’daki yapıları üzerine bilgi verdiği açılış konuşmasının ardından Giorgio Gasco “Unutulan Okul: Bruno Taut’un Mirasının Bozulması üzerine Notlar” başlıklı sunuşunu gerçekleştirdi.

Gasco sunuşunda Taut’un gelenek ve modern arasında nasıl bir sentez aradığını, sentezi ararken kullandığı bağlamı aktarmaya çalıştı. Taut’un tasarımlarında “yer” ile ilişkisine verdiği önemin altını çizdi, mekân organizasyonu konusunda Anadolu’dan etkilendiğini vurguladı.

Cebeci Ortaokulu’ndan mezun olan iki konuşmacının da yer aldığı söyleşide, okula ait anılar paylaşıldı. Ortaokuldan 1960 yılında mezun olan Hayrunnisa Özbağ, yapıya ve çevresine ait aklında kalan anıları paylaştı, Cebeci Ortaokulu’nun eğitim hayatındaki yerinden bahsetti. Yapının pencerelerinin büyüklüğü, koridorların ve merdivenlerin aydınlık oluşu, her mekânın güneş alıyor olması gibi detaylarla mekânların üzerinde bıraktığı etkileri aktardı.

Yapının mekânsal özelliklerinin yanı sıra sosyal yönünü de ele alarak, öğretmenlerin giyimleri, tarzları, yaşam biçimleri ve eğitim felsefelerinin Cumhuriyet’e yakışır nitelikte olduklarını dile getirdi.

Çocukluk yıllarını Cebeci Ortaokulu’nun bulunduğu semtte geçiren Özbağ konuşmasında ayrıca semt yaşamına ilişkin de bilgi aktardı.

1965 yılında Cebeci Ortaokulu’ndan mezun olan Asuman Ayhan ise 1950’li yıllarda okulun bulunduğu mahalleye geliş öyküsünü anlatarak konuşmasına başladı. Kendi yaşadığı apartmandan, sokaklarındaki etkilendikleri yapılardan bahseden konuşmacı tıpkı Hayrunnisa Özbağ gibi Cebeci Ortaokulu’na ilişkin aklına gelen ilk öğenin büyük pencereler ve aydınlık mekânlar olduğunu söyledi. Ayrıca müsamere salonu, müdür odası gibi mekânların da çok etkileyici olduğunu belirtti.

Ayhan, çocukluğunun geçtiği mekânların, sokakların bugün çok değiştiğini, anılarının yok edilmesine itirazı olduğunu söyleyerek konuşmasını bitirdi.

Son Güncelleme : 05.12.2019 - 13:46:30