BİNA KİMLİKLERİ DÜSSELDORF’DA

Kuzeyren Wasfalen Mimarlar Odasının saygıdeğer başkanı Hartut Mikslh,

Sevgili Meslektaşlarım

Baylar Bayanlar

Bu gün açılışını gerçekleştireceğimiz ‘Cumhuriyet’in 25. yılı ‘ Bina Kimlikleri Projesi, Ankara Mimarlar Odası bünyesinde yaklaşık 2 yıldır devam eden bir çalışmadır.

Bu proje çalışması ile mimarlık kültürünün gelişmesi, belgelenmesi ve kent hafızası oluşturulması için önemli bazı yapılarla ilgili olarak ayrıntılı araştırmalar yapılarak elde edilen bilgilerin çeşitli araçlarla kamuoyunun bilgisine sunulması amaçlanmaktadır. Bu araçlar söz konusu binaları sergi haline getirilmesi olduğu gibi, çeşitli yayınlar ve kent rehberi ile birlikte halka sunulmaktadır.

Bu araçların en önemlilerinden biri de kuşkusuz kentlilerle birebir iletişim kurmayı sağlayan sergilerdir.

Cumhuriyetin ilk yılları Ankara’sında yapılmış olan yapıları içeren 1. Etap (1923 – 1933) ilgili çalışmaların bir kısmı tamamlanmış ve 19 yapı ile ilgili kimlik paftalarından oluşan ilk sergi 6 -13 Ekim 2003 tarihleri arasında Mimarlık Haftası kapsamında Anakara’da Kamuoyuna sunulmuştur.

Sergi sırası ile Karabük Kentinde, 3 - 4 Nisan 2004 tarihinde Balkan Mimarlar Konferansında, Bulgaristan’ın Sofya kentinde sergilenmiştir.

Daha sonra;

5 – 19 Mayıs tarihleri arasında ‘Avrupa Haftası’ kapsamında Almanya Hagen kentinde sergilenmesi hiç şüphesiz Avrupa’da, Türkiye’de yaşanan modernleşme süreçlerinin tanıtılması açısından oldukça önemlidir.

2004 Ekim ayında gerçekleştirilen, Mimarlık Haftası kapsamında ise ‘Bina Kimlikleri: Cumhuriyet’in ilk 25 yılı’ sergisi ve broşürü ile birlikte, ‘Yapı Endüstri Merkezi’ ve Docommo-tr  tarafından hazırlanan ‘Türkiye Mimarlığında Modernizmin Yerel Açılımları’ Konferansında izleyicilerin beğenisine sunulmuştur.

Son olarak Bina Kimlikleri sergisi 1-10 Temmuz tarihlerinde İstanbul’da düzenlenen UIA’nın 22. Dünya Mimarlık Kongresinde (UIA 2005 İSTANBUL) dünya mimarlarının ve uluslararası kamuoyunun ilgisine sunulmuş ve büyük bir ilgi ile karşılanmıştır.

Kuzeyren Wasfalen Mimarlar Odasının değerli yöneticileri, sevgili meslektaşlarım, Hichail Arms, Dr.Chiristian Schrant ve Hans – Ulrch Ruf ile İstanbul’da yaptığımız görüşmede; AKNW ile Ankara Mimarlar Odası arasındaki işbirliğinin ve dostluğun gelişme, mesleki deneyimlerin karşılıklı aktarılması konusunda mutabakat sağlanmış ve ‘Cumhuriyet’in 12 ile 25 yılı Sergisinin’ eylül ayında Dusserdorf’da segilenmesine karar verilmiştir.Almanya ve Türkiye arasında özellikle Cumhuriyet’in kurulması ile birlikte başlayan dostluk ve işbirliği bundan sonra da artarak devam edecektir.

1990 yılında başlayan ve bugüne kadar devam eden mesleki, kültürel ilişkilerimiz bu serginin  açılması ile birlikte daha da güçlenerek devam edecektir. Bu serginin açılmasına vesile olan başta Saygıdeğer Başkan Hartmun Hiksch’e, sevgili arkadaşım Hilhoil Arns, Hans-Ulrıch Ruf, Dr. Chiristian Schramm ve emeği geçen herkese, bugün bizleri yalnız bırakmayarak açılışa katılan siz değerli konuklara teşekkürlerimi sunuyorum. Sizleri yürekten selamlıyorum.

H. Ali ULUSOY
TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı