22 Mart 2012

Afet Yasa Tasarısı ile AKM Alanları Tehdit Altında

AKP’nin Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun Tasarısı TBMM Genel Kurulunda görüşülmeye başladı.  AKP Hükümeti Afet durumunda riskli yapıları bahane ederek geçirmeye çalıştığı bu yasa tasarısıyla halkın malına göz dikmiştir. Tasarının 21 ve 22 maddeleri ise Hükümetin gerçek niyetini açığa çıkartmaktadır.

Hükümet herhangi bir yasa içerisine ilgili ilgisiz maddeler ekleyerek hem yasama süreçlerini altüst etmekte,  hem de yangından mal kaçırmaya çalışmaktadır. Afet yasa tasarısı içerisine yerleştirilen 21.ve 22 maddeler ile Ankara’nın kalbine hançer saplamaya cüret etmektedir.  Tasarının 21 ve 22 maddesinde;  2302 SAYILI ATATÜRK‘ÜN DOĞUMUNUN 100‘ ÜNCÜ YILININ KUTLANMASI VE ATATÜRK KÜLTÜR MERKEZİ KURULMASI HAKKINDA KANUN 3. Maddesini 2876 sayılı Atatürk Dil ve Tarih Yüksek Kurumu kanunun 104. maddesini yürürlükten kaldırarak Atatürk Kültür Merkezi Alanlarının yok edilmesinin önünü açmaktadır.

Afet Yasa Tasarısının 21. Maddesi Ankara için tam bir afet yaratacak alanları içermektedir. Atatürk Kültür Merkezi alanı olarak belirlenen beş bölgede Cumhuriyet Döneminin yapıları ve kamusal alanları tehdit altındadır.

• Birinci Bölge

Eski Hipodrum Alanı – Kültür ve Sanat Bölgesi (Atatürk Kültür Merkezi, Devlet Opera ve Tiyatro Binası ve Kongre Kompleksi);

• İkinci Bölge

Spor Yapıları Alanı (19 Mayıs Stadyumu, Atatürk Kapalı Spor Salonu, vs.) – Spor ve Rekreasyon Alanı (doğal-yeşil alan);

• Üçüncü Bölge

Gençlik Parkı – Rekreasyon Alanı;

• Dördüncü Bölge

Sanat ve Kültür Alanı (CSO ve Çağdaş Sanatlar Müzesi),

• Beşinci Bölge

Ulus Meydanı-Gençlik Parkı Arası – Müzeler Alanı (Cumhuriyet Müzesi, Kurtuluş Savaşı Müzesi, vb.).

Afet Yasa tasarısı ile AKP afetle değil, halkla hesaplaşmakta ve gerçek yüzünü ortaya çıkartmaktadır. Türkiye toprağının her metrekaresini satılacak mal, dönüşecek alan olarak görerek, kamusal alanlar, kültür merkezleri, spor alanları, Gençlik Parkı, Ulus Meydanı, Müzeler alanı yok edilmek istenmektedir. Her kent kendi kimliğiyle vardır ve bu kimlik onun tarihsel süreci ile anlam kazanır.  Bu tarihi silmeye çalışmak, yok etmeye kalkışmak bir ülkeye yapılacak en büyük kötülüktür. Köksüzleştirmedir. Ankara’ya yönelik her türlü köksüzleştirme ve kimliksizleştirmeye karşı, Mimarlar Odası Ankara Şubesi bir Başkent Şubesi olarak bu mücadelenin örgütleyeni olacaktır.

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi

Son Güncelleme : 02.06.2020 - 14:58:56