11 Kasım 2014

Sinan Cemgil 70 yaşında

Sinan Cemgil 70. yaşında Mimarlık öğrencileri ve mimarlarla anıldı.

Sinan Cemgil yaşasaydı 70 yaşında olacaktı diyen dostları, Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin düzenlediği etkinlikte Sinan’ı andı. Anmada açılış Konuşmasını Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan yaptı. Candan Sinan Cemgil’in anılarıyla, mücadelesiyle hatırlardan çıkmadığını söylerken Mimarlık öğrencisi olduğunu vurguladı. Sinan Cemgil’in fotoğraflarıyla yapılan slayt gösterisi katılımcılara duygulu anlar yaşattı. Anmada konuşmacılar arasında, Ertuğrul Kürkçü, Yavuz Önen, Arif Şentek, Çetin Ünalın ve Tuncer Sümer yer aldı.

Sinan en iyi hatipdi diyen Ertuğrul Kürkçü sözlerine şöyle devam etti: “ Sinan , konuştuğunda herkes dinlemek isterdi. Sadece Sosyalistler ve devrimciler değil, dönemin ülkücüleri ve sosyal demokratları herkes Sinan’ı dinler ve dinlemekten keyif alırdı. Konuşması her zmana okuldan ötesine uzanan, öteleri gören ve gaz vermeyen ama motive de eden bir konuşmaydı. Her zaman sakin ve karizmatikti.”

Sinanla tanışmak yaşamımın en değerli anısıdır diyen Yavuz Önen, “Vurulan arkadaşlarımızın faili meçhul olarak kalmamsı için herşeyi yapmalıyız. sinan be arkadaşları bu çabayı hak etmiş bir yaşam bıraktılar” dedi.

Sınıf arkadaşı olan Arif Şentek ise Sinan Cemgil’e dair anılarını anlattı. Şentek, “ Doğuda bir köyde staja gittik, Ağa Cengiz , Sinan ve ben. Bya bir tümsekli bir yolda bata çıka tümseklerin üstünden yürümek zorunda kaldık köye varırken. Sabah farkettik ki o tümseklerin evlerin tepeleriymiş, baya çatılarıymış. O his bizim için üzücüydü, doğu gerçeğini bize hissettirdi. Sinanla proje zamanı sabaha karşı çok sigara içerdik, artık sigaraları bir çanağa koymuştuk. Tek tek Çıkarmaktan daha kolay oluyordu. Sinan’ın projesinin kendi eserinin üstüne bir sigara üfleyişi var, fotoğraf gibi aklımda kalan”  ifadeleriyle Sinan’ı anlattı.

Sinan ile  vedalaşma

Sinanla son vedalaşmayı ise arkadaşı ve yoldaşı  Tuncer Sümer anlattı. Sümer : “Sinanla birlikte üç ay dağda bir mağarada kaldık,  dağda iki gruba ayrılacaktık.  Ayrılmadan önce Hacı ile yüksek bir tepeye çıktık ve dürbünlerle nasıl gideceklerinin tarifini yaptım,bölgeyi bilenlerden biriydim, akşam yola çıkacaklardı yedi kişi, Sekizinci kişi olan ben yine onları o tarif yaptığım tepede uğurladım.  Sinan’ın en son kucaklaştığı ve o gurupta en son kucaklaştığım insan Sinan oldu. Ve ayrıldık. Sonra ölüm haberini duyacaktık.”

Çetin Ünalın,  bazı değerlerin ve kişiliklerin elli yılda geçse unutulmayacağını belirterek, Sinan’ın, ispanyolca, İngilizce, Fransızca ve İtalyanca dillerini konuşabildiğini hatırlattı.  Sinan Cemgil anmasına mücadele arkadaşlarının yanında çok sayıda mimarlık öğrencisi katıldı.

Son Güncelleme : 18.10.2019 - 10:16:55