10 Eylül 2018

ABD Büyükelçiliği inşaatının son hızla yükselmesi büyük utanç

OdaTV’den Nurzen Amuran’ın soruları ve  Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan’ın verdiği cevaplarla  gerçekleşen  Pazar röportajında, Ankara kent gündeminin önemli başlıkları olan ODTÜ, AOÇ, Ankapark, hukuksal süreçler, Ankara’nın alt yapı sorunu, Ankara Büyükşehir Belediyesi uygulamaları,Rusya ile yapılan işbirliği protokolü ve yaklaşan yerel yönetimler seçimlerinde  Ankara için nasıl bir gündem sorularına  cevap aranıyor.

Tezcan Karakuş Candan “…yerel yönetimler siyasetin dışında değil, bizatihi siyasetin yerelleştiği yerler olarak içindedir. Siyasetten ve ideolojinden uzak bir yerel yönetim anlayışı olamaz. Yerel yönetimlerde genel olarak fark yaratacak örnek bir anlayış 1970’li yıllarda, Vedat Dalokay, Erol Köse, Ahmet İsvan ve Terzi Fikri ile oluşturuldu. Ankara, İstanbul İzmit gibi büyük şehirlerle birlikte, Fatsa gibi yerellerde hayat bulan toplumcu belediyeciliği bugün bu örneklerin dışında ele alacağımız bir örnek deneyimin oluşturulamaması en büyük sorun. Toplumcu belediyeciliğin yeniden üretilmesi sürecinde tekil çabaları dışında bırakırsak, bugün en büyük sorun rant belediyeciliğidir.

Neoliberal politikalarla birlikte yerel yönetimlerde hizmet kavramı da değişti. Sözleşme ile hizmet gördürme süreci, yerel yönetimlerin yaratıcılıklarını bitirirken, kamusal hizmet kavramını da dejenere etti. Bu nedenle de hizmet ve rant kesişti. Şimdi yerel yönetimlerde ki adaylaşma sürecinde her alanda yaşanan kıran kırana mücadele bu kesişen hizmet ve rant sürecine ulaşma kavgası. O zamanda gerçekten de topluma umut olacak, örnek olacak bütüncül bir deneyimi maalesef göremiyoruz.

Yerel yönetim çalışmalarını o yüzden siyasetler üzerinde salt bir hizmet olarak görmek hezimete yol açabilir. Bugün herkesin umutsuzluğa sürüklendiği, toplumsal ayrıştırmaların ve çatışmaların yaşandığı, bir coğrafyada yerel yönetimler yaşamı yeniden örgütlemek gibi bir sorumlulukla da karşı karşıyadır. İnsanları nesneleştiren değil özneleştiren, rant belediyeciliği değil, toplumsal barışın mekansallığını inşa edecek bir yerel yönetim anlayışına ihtiyacımız dünden daha fazladır. Hizmet bir noktaya kadar önemli ancak bu hizmeti katılımcı bir anlayışla örgütleyecek potansiyeli de yerel yönetimler üretmek zorundadır. O nedenle yerel yönetimler siyaset dışı ya da üstünde değil, bizzat siyaseti aşağıdan yukarıya ören, yerel siyasetle gelecek kurgusunu bilimsel bilginin ışığında oluşturan bir kentsel siyasetin kendisi, gerçekte siyasetin geleceğidir.”

Röportajın tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Son Güncelleme : 25.09.2018 - 15:56:27