26 Nisan 2016

ÖİB mimarları da güvencesizleştirecek

Geçtiğimiz günlerde TBMM’de kabul edilen, sendikaların 'kölelik yasası' olarak adlandırdığı Özel İstihdam Büroları (ÖİB) Yasası, mimarlık ve mühendislik mesleği çalışanlarını da doğrudan etkileyecek. Mimarlar Odası Ankara Şubesi,  bu kapsamda ücretli çalışan ve işsiz mimarlara yönelik “Kiralık işçilik paneli düzenledi.

Özel istihdam bürolarına, patronlarla geçici işçi sağlama sözleşmesi yapma yetkisi veren ve çalışma hayatını güvencesizleştirerek alt üst edecek, “Kiralık İşçi Yasası”, kapsamında  ücretli çalışan mimarları da etkileyecek.

Belirsiz bir işveren, esnetilmiş çalışma koşulları ve törpülenen işçi haklarını öngören 'kiralık işçilik yasası' geçtiğimiz günlerde TBMM’de kabul edildi.

Özel İstihdam Büroları ile çalışma koşullarının zorlaşacağı ve güvencesiz çalışmanın tescilleneceği yasa tasarısı TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi'nde Ücretli Çalışan ve İşsiz Mimarlar Komisyonu tarafından düzenlenen Kiralık İşçilik Paneli'nde masaya yatırıldı.

DİSK Sendika Uzmanı Onur Bakır “Kiralık İşçilik Yasarı ne getiriyor? Ne Götürüyor?” başlıklı sunumu ile katkı koyarken, 'Hukuka Marksist Bakış' yazarı Engin Kara ise, panelde yasanın Dünyadaki benzer uygulamalarla benzerliği ve farklılıkları üzerine konuşma yaptı.

“Mimarlar da Etkilenecek”

DİSK Sendika Uzmanı Onur Bakır, sunumunda Kiralık İşçilik Yasası sonrası oluşturulacak Özel İstihdam Büroları, İşveren ve İşçi arasındaki sözleşmeleri ve üretim ilişkilerini ele aldı.

Bakır,  “Yasanın istihdamı artıracağına ilişkin bir kamuoyu algısı yaratılmaya çalışıyor. Ancak yasa yalnızca çalışılan dönemde işçilere güvence vereceğinden ve işsizlik oranı bu bürolar yardımı ile olduğundan az gösterilecek ve bu algı pekiştirilecek” dedi.

Kiralık İşçilik Yasası’nın tanıtım filmlerinden birisinde evinde esnek çalışan mimara yer verildiğine dikkat çeken Bakır, sanıldığının aksine 10 işçiden daha az sayıda çalışana sahip işletmelerin de bu yasa ile 5 kişiye kadar işçi istihdam etme haklarının oluşacağını belirtti.

Bakır, mimarların da dönemsel yoğunluk maddelerinin bahane edilerek yasadan etkileneceğini vurguladı.

“Örgütlenme Alanları Yok Edilecek”

Engin Kara ise yasa tasarısıyla neoliberal sistemin dünya çapında güvencesiz ve esnek çalıştırma eğilimine dikkat çekerek, dünyada kiralık çalışma ve sendika üyeliği oranları hakkında bilgi verdi.

Kara, bu yasa ile birlikte meslek örgütlerinin ve sendikaların örgütlenme alanlarının daraltılacağını da sözlerine ekledi.

Son Güncelleme : 17.07.2019 - 15:58:21