02 Aralık 2014

Kaçak Saray maliyeti ekonomik kriz nedeni...

Mimarlar TOKİ'ye Atatürk Orman Çiftliği'ndeki Kaçak Sarayın maliyetlerini sordu, TOKİ’den Kaçak Sarayın "maliyetinin açıklanması  ülke ekonomi çıkarlarına zarar verir" cevabı geldi

Mimarlar Odası Ankara Şubesi resmi yazıyla Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’ndan Atatürk Orman Çiftliği’nde inşaa edilen Kaçak Saray maliyetlerini istedi. TOKİ ise yine resmi yazıyla bilgi ve belgelerin zamanından önce açıklanması halinde ülkenin ekonomik çıkarlarına zarar vereceğini iletti. TOKİ’nin cevabını yorumlayan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “ Kaçak Sarayın maliyetlerinin 5 katrilyonun üzerinde olabileceğini ve bu maliyetin buzdağının görünen kısmı olduğunu açıklamıştık. TOKİ'nin maliyeti açıklamama nedeni, ülkenin ekonomisine zarar verecek olması ise, bu demektir ki, kaçak sarayın maliyeti açıklandığında, borsada spekülatif bir durum yaşanacak, dudaklarımızı uçuklatacak bir maliyeti olduğu anlamına geliyor. Bu nedenle tarafımıza bilgi verilmemesi  Kaçak Sarayın maliyeti ekonomik kriz nedeni olacak boyutta olduğunu düşündürüyor. Maliyetin açıklanandan çok daha yüksek olduğunu söylemiştik, zira  açıklanana eş bir maliyet olsaydı maliye bakanlığının açıkladığı rakamı TOKİ de açıklamaktan çekinmezdi. Kesin olarak söyleyebiliriz ki  Kaçak Saray’da maliyet açıklanan rakamdan yani 1,5 katrilyondan yüksektir. Milletin parasını harcadıkları için, milletin sarayı gibi bir kılıf bulmaya çalışsalar da yaptıkları aşırı lüks harcama hiçbir şekliyle kabul görecek durumda değil.Halkın yoksulluğuna çözüm aramak yerine lüks içerisinde, jakuzili, havuzlu, buhar odalı, hamamlı cumhurbaşkanlığı konutu yaptıranlar, ekonomik krize neden olacak bir maliyetle, halkın kullanımında olan Atatürk Orman Çiftliği gasp ederek kaçak saray yaptıranlar  iktidarlarını sürdüremezler.“ şeklinde konuştu.

Candan,  ayrıca bilgi edinme kanununa göre TOKİ’nin cevabına itiraz edeceklerini sözlerine ekledi.

TOKİ Mimarlara gönderdiği belgede açık olarak şu ifadelere yer verdi: “ Ülkenin ekonomik çıkarlarına ilişkin bilgi veya belgeler başlıklı madde 17  “ Açıklanması ya da zamanından önce açıklanması halinde, ülkenin ekonomik çıkarlarına zarar verecek veya haksız rekabet ve kazanca sebep olacak bilgi veya belgeler, bu kanun kapsamı dışındadır.” Hükmü gereğince, İdaremiz tarafından bilgi verilmesi , uygun görülmemiştir.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi tarafından resmi yazıyla TOKİ’ye sorulan sorular arasında ise Başbakanlık Binasının toplam inşaat maliyeti, kaba ve ince inşaat imalatları, Çevresindeki 40 metre genişliğindeki yol maliyeti, işçilik maliyeti, peyzaj düzenlemesinde ithal edilen ağaçların maliyeti,çevre düzenleme ihalelerini işlerini alan şirketlerin bilgileri,temizlik, bahçe bakımı, aydınlatma ve işletme giderleri yer aldı.

TOKİ ayrıca bu sorulara ilettiği cevapla Başbakanlıktan bilgi alınması notunu  düştü.

Son Güncelleme : 19.07.2019 - 14:23:42