26 Ağustos 2014

Danıştay : “AOÇ‘de yenilenecek yapı yok”

Bakanlar Kurulu AOÇ’de “yapı” olmayan alanda yenileme kararı ilan etti.  Danıştay alanda  “ yenilenecek yapı yok” dedi.

AOÇ’de Bakanlar Kurulu’nun yenileme kararına Danıştay 14. Daire yürütmeyi durdurma kararı verdi. Danıştay  yürütmeyi durdurma gerekçesinde “ yenilenecek yapı yok” dedi. Mimarlar Odası Ankara Şube başkanı Tezcan Karakuş Candan “Ek alanın da Ankapark denilen yeni hayvanat bahçesinin bütün alanında olduğu gibi yürütmesi durduruldu. Danıştay kararı göstermiştir ki  yapı olmayan alanlarda yenileme kararları ile ranta kılıf uyduruyorlar, karar AOÇ için ve kent için anlamlı ve sevindiricidir” dedi. Candan, karar hakkında bilgilendirmede bulunarak şöyle devam etti: “ Mimarlar Odası Ankara Şubesi olarak açtığımız davada Danıştay 14. Dairesi yürütmeyi durdurma kararında, taşınmaz üzerinde yenilenecek herhangi bir yapı bulunmadığından ilgili mevzuat uyarınca amacına aykırı olduğu, bakanlar kurulu kararının yürütmesinin durdurulduğu, kamu yararı ve hukuka uyarlık bulunmadığını vurgulamıştır. AOÇ’de Bakanlar Kurulu’nun yenileme kararının ardından 8.07.2013 tarihinde ek bir alanı daha yenileme alanına dahil eden bakanlar kurulu kararı yayımlandı. Bu kararın da ilk yenileme alanı kararında olduğu gibi Danıştay 14.daire yürütmesini durdurdu.  AOÇ’de yapılan bilirkişi incelemesi de oldukça anlamlıdır. Bilirkişi incelemesinde alanın mutlak tarım alanı özelliğine sahip olduğu, yenileme söz konusu olacaksa alanın tarımsal nitelikten kentsel kullanıma dönüşmüş parçalarının yeniden tarıma ve doğal niteliğe kavuşması yönünde bir stratejinin izlenmesi gerektiği belirtiliyor.  Yine bilirkişi incelemesinde üst ölçekli plan kararlarında AOÇ arazileri üzerinde konut, ticaret ve sanayi amaçlı yapılaşma yapılamaz hükmüne karşın dava konusu alanda ücretli giriş yapılarak kullanılabilecek ticari alanların öngörüldüğü tespitleri yapıldığına yer veriliyor. Bilirkişi görüşü AOÇ’nin Kültürel Peyzaj alanı olarak korunması amacıyla UNESCO’ya yaptığımız başvurumuzu destekler nitelikte. ”

Candan, ayrıca AOÇ talanından vazgeçin uyarısı yaparak, “Atatürk Orman Çiftliği’ni talan etmek için bir ülkenin Bakanlar Kurulu yapı olmayan yerde yenileme alanı ilan edebiliyor, bu ülkenin bakanları hiç AOÇ’ye gitmemişler, bihaberler gibi davranıyorlar, çok yazık. Konu AOÇ olunca hukuksuzluk kararlara en baştan sirayet ediyor. AOÇ’de Başbakanlık Hizmet Binası’nın yargı kararlarına rağmen, üst ölçekli planlarda iptal kararlarına rağmen hukuksuzca yükselişi bunun en büyük kanıtıdır. Bir kere daha Danıştay’dan AOÇ’de yürütmeyi durdurma kararını aldık. Hem Cumhurbaşkanı, hem bakanlar, hem Belediye Başkanlığı idarelerinin başında bulunanlar AOÇ’yi talan ısrarından vazgeçmeli. ” şeklinde konuştu.

Son Güncelleme : 18.10.2019 - 10:16:55