03 Temmuz 2014

"Tanrıların kıymeti bilinmiyor"

Ankara Gavurkale’de Hitit kalıntıları yok oluyor

Ankara'da Gavurkale'de Hititlerden kalma tarihi kalıntıların değeri bilinmiyor. Çocuk ve Mimarlık çalışmaları kapsamında çocuklarla birlikte  Gavurkale'yi ziyaret eden Mimarlar Odası Ankara Şubesi Kültür Bakanlığı'nı göreve çağırdı. Mimarlar "Haymana yolu 60.km de Dereköy'de bulunan  Hititlere ait, kale ve rölyeflerden oluşan kalıntılar giderek yok oluyor  ve saldırıya uğruyor , ülkemizdeki değerlerin kıymeti bilinmiyor" dedi.

Gavurkale’nin korumasız bırakıldığını söyleyen  Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı  Tezcan Karakuş Candan " Gavurkale'deki ilk kazılar Atatürk'ün isteğiyle, Arkeolog Hans Von der Osten tarafından yapıldı.  O yıllardaki eserler giderek yok oluyor. Bir tanrıça ve iki tanrıdan oluşan kaya rölyefinin;  anne, baba ve oğlu üçlemesi olduğuna inanılıyor. Kalıntıları gördüğünüzde böylesine önemli bir değerin, başıboş bırakılmasının üzüntü verici olduğunu daha iyi anlıyorsunuz. Kabartmaların bir bölümü kırılmış durumda. Kültür Bakanlığı 2012 yılında yatırım programına almış ama herhangi bir yatırım ve koruma  henüz yok. Kültür Bakanlığı yetkililerini Hitit tanrılarını ve kalesini korumaya ve gerçek görevlerini yapmaya çağırıyoruz" şeklinde konuştu.

Son Güncelleme : 21.10.2019 - 18:49:57