17 Haziran 2014

Mimaroğlu: “içim rahat”

Mimar Kemalettin Bey’in özel eşyalarını gelini Güngör Mimaroğlu’ndan , Mimarlar Odası Ankara Şubesi’ne teslim ederek Amerika’ya döndü. Mimaroğlu eşyaları teslim ettikten sonra “artık içim rahat” dedi.

Mimar Kemalettin Bey’in özel  eşyalarını Gazi Üniversitesi’nden almak için Türkiye’ye dönen Güngör Mimaroğlu , eşyaları Mimarlar Odası Ankara Şubesi’ne bırakarak Amerika’ya geri dönecek. Mimarlar Odası Ankara Şube Yönetim Kurulu Mimar Kemalettin Bey’in özel eşyalarını gelini Güngör Mimaroğlu’ndan teslim aldı. Tutanakla teslim alınan eşyalar arasında, Mimar Kemalettin’e ait traş kabı, gözlükleri, kültablası, diş fırçası kabı gibi özel eşyalarının yanı sıra aile fotoğrafları da bulunuyor.  Teslimat anında yapılan basın toplantısına Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Ankara Şube Yönetim Kurulu Üyeleri Namık Kemal Kaya, Muteber Osmanpaşaoğlu ve Mimarlar Odası Genel Sekreteri Fikret Oğuz katıldı.  Toplantıda konuşan Güngör Mimaroğlu eşyaları teslim ederken, “Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nde eşyalar saklanacağından içim rahat” dedi.  Mimaroğlu sözlerine şöyle devam etti, “ Kendi yaptığı son eserin içinde olmasını isterdim. Ciddi bir müze anlayışı içerisinde korunaklı ve barınaklı olmasını sağlayacak şekilde bırakmak isterim. Mimar Kemalettin Bey olayı sadece benimle ya da ailesiyle ilgili değil, tüm ülkeyi ilgilendiren bir tarih. Tarihi değerlerimize sahip çıkmak kaygı uyandırıyor, İngiltere’de , Fransa’da böyle bir duruma rastlamak güç. “ ifadelerini kullandı.

“hepimiz için incitici”

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan,   “Her dönem Kendi kültürünü , kendi eserlerini yapılı çevresini yaratıyor. Osmanlı, Selçuklu mimarisi kendi dönemine ait bir tarzdı. Mimar Kemalettin Osmanlı’dan Cumhuriyet’e kadar geçen sürede birçok eser bırakmıştır. Osmanlı’nın anıtsal eserlerinin restorasyonunu yapmış bir mimardır. Gazi Üniversitesi’nin yaptığı kabul edilebilir değil,bu durum  hepimizi incitmiştir. Umarız, Gazi Üniversitesi teslim tutanağı ve mektubunda yazdığı gibi yeniden müze sözünde durur. Konunu takipçisi olacağız.”

Rektör bugün var yarın yok

Mimarlar Odası Yönetim Kurulu Üyesi Namık Kemal Kaya, Gazi Üniversitesi rektörüne tepki göstererek, “ Mimar Kemalettin ülkemizin en önemli mimarlarından biri. Gazi Üniversitesi’nin rektörü bugün var, yarın yok ama Mimar Kemalettin yarın da olacak. Gazi Üniversitesi’nin müzesinin tekrar genişletilerek açılmalı. Yaptığı tüm projelerin dokümanları, çalışmaları, yazıları, Mimar Kemalettin müzesine yerleştirilmeli” Şeklinde konuştu.

Mimarlar Odası Genel Sekreteri Fikret Oğuz, “Mimar olarak anlam veremediğimiz  yaklaşımların  empoze edildiği bir dönemde böylesine bir değere sahip çıkılmıyor oluşu bir boşluk yaratıyor içimizde” ifadeleri ile tepkisini dile getirdi.

Son Güncelleme : 17.09.2019 - 09:41:08