16 Haziran 2014

Danıştay Kapadokya'da oteli durdurdu

Kapadokya inşaattan kurtuldu  Nevşehir Tabiat ve Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu sit alanına otel projesini onayladı, Danıştay  durdurdu.  UNESCO’nun Dünya Miras Listesi’nde bulunan Kapadokya’da yapılan otel  inşaatı Mimarlar Odası Ankara Şubesi tarafından yargıya taşınmıştı. 2 yıl önce başlanan otel inşaatı durduruldu.

TMMOB  Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, temyiz davasında yürütmeyi durdurma kararını aldıklarını açıkladı. Candan: “Uçhisar’da devam eden CCR otel inşaatı sit alanı içerisinde kalıyordu. Sit alanında yapılan inşaat tarihi dokuya vereceği zarar nedeniyle dava açtık. Kayseri 2. İdare Mahkemesi’nde açtığımız davada yürütmeyi durdurmayı red kararını  temyize taşıdık. Dava dosyası inceleyen Danıştay 14. Dairesi de yürütmeyi durdurma kararını verdi. Nevşehir Kültür ve Tabiat varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun otel projesinin uygun gören 253 sayılı kararına iptal istemiyle dava açmıştık. SİT alanı olmasına ve UNESCO Dünya Miras listesinde bulunmasına rağmen Koruma Kurulları bölgede otel yapımına izin vermişti. Danıştay’ın yürütmeyi durdurma kararı sit alanı dokusunun ve bölgenin geleneksel mimarisinin kurtulacağı anlamına geliyor. Sevindirici bir karar, Koruma Kurulları’na ders niteliğinde  Kapadokya'da süren diğer davalarımız içinde umut verici bir gelişme. Geçtiğimiz yıl, açtığımız dava süreçleri devam ederken, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Nevşehir Koruma Kurulu üyelerinin tamamı görevden alınmıştı. Koruma Kurulları’nın  kültürel mirasımıza yönelik bilimsel davranması gerekirken, dokunun bozulmasına yol açacak yapılaşmaların altında imzalarının bulunması Koruma Kurullarını ve kurul üyelerini tartışılır hale getiriyor  ” ifadelerini kullandı.

Son Güncelleme : 22.10.2019 - 09:26:48