ODA ÇALIŞMALAR KENT GÜNDEMI MESLEKI UYGULAMA YAYIN ÜYELER EĞITIMLER
ONLINE İŞL.
16 Kasım 2016

Hepbirlikte yürüyeceğiz

Çayyolu Semt Meclisi Çevre ve İmar Uygulamaları -ÇİU- Çalışma Grubunun daveti ile Mimarlar Odası Ankara Şubesi , Kırsal Çevre Derneği, Semtimizdeki 9 Mahallenin Sakinleri / Sahipleri, Muhtarlarımız ve Çayyolu Semt Meclisi gönüllüleri katılımlarıyla

Atatürk Hatıra Ormanı’nda,19 Kasım 2016  Cumartesi günü 08:00 – 10:00 saatleri arasında, sabah yürüyüşü gerçekleştirilecektir.

Semtimizde 1970’lerde yeşil alan olarak ayrılmış ve Orman Genel Müdürlüğü tarafından büyük bölümü teraslanarak ağaçlandırılmış olan, eski planlarda Atatürk Hatıra Ormanı olarak adlandırılan yaklaşık 120 ha yüzölçümlü alanın bir kısmının kentsel dönüşüm adı altında yapılaşmaya açılması için müracaatlar vardır. Bir müracaat Ankara Büyükşehir Belediye Meclisince zaten kabul edilmiş olup bu girişimler devam edecek gibi görülmektedir.

Ankara’da kişi başına düşen yeşil alan miktarı yetersizdir. Planlı olarak zamanında ayrılan ağaçlandırma alanları ve yeşil alanların yavaş yavaş elden gitmesine seyirci kalınamaz.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi kamusal alanların yitirilmemesi için hukuki yollardan mücadele sürdürmektedir. Atatürk Hatıra Ormanı olarak bildiğimiz alanın bütünlüğünün bozulmaması için de çalışılmaktadır. Kentsel dönüşüm alanı adı altında kentsel dönüşümün özü ile ilgisiz şekilde nazım imar planlarında ve uygulama imar planlarında değişiklikler yapılarak rant amaçlı yatırımların önü açılmak istenmektedir.

Çayyolu Semt Meclisi Çevre ve İmar Uygulamaları (ÇİU) Çalışma Grubu gönüllüleri olarak, Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği’nin rehberliğinde arazide yapılan çalışmalardan edindiğimiz bilgileri özetle paylaşıyoruz.

‘ Bu alan yapılaşma içerisinde ada gibi kalmış doğal ve yarı doğal bir alandır.Yaklaşık 120 ha büyüklüğündeki alan yapılaşmaya açılarak bütünlüğü bozulacak yok olmaya mahkum edilecektir.

Alanda 30-35 yıldan beri çeşitli periyotlarla yapılan ağaçlandırma ve koruma çalışmaları için harcanan emekler boşa gidecektir.

30-35 yıldır yapılan çalışmaların bir kısmı başarıya ulaşmışken, özellikle tür seçimi, ağaçlandırma tekniği ve bakım çalışmaları ile başarılı alan miktarı arttırılabilir.

Alanın tamamının ağaçlandırılması gerekli ve zorunlu değildir. Doğal bitki örtüsünün korunması önemlidir.Burada doğal ahlat, geyik dikeni, yabani erik, gibi odunsu türlerin yanında doğal otsu bitki türleri mevcuttur .Otsu bitkilerden yabani şebboy, koyun yumağı, kekik, yabani marul, yabani havuç, yabani lahana, deve dikeni, yabani soğan, yemlik, bozot, yavşan, yabani çavdar, engerek otu, ada çayı, geven türleri, ak yumak, çörtük, hardal otu, sığır dili, sarı ot (çivit otu), altın otu, pelin otu, labada(efelek), üzerlik,gibi bitkiler görülmüştür.

Ahlat, yabani erik gibi ağaçların burada doğal ortamında yetişiyor olması buranın orman olabileceği konusunda bir gösterge oluşturuyor.

Dikilen türlerden sedir, karaçam, kızılçam, aylantus (kokar ağaç), badem, mahlep gibi ağaçlar göze çarpmaktadır. Kızılçam ağaçlarının gelişiminin güzel gittiği görülmektedir. ’

Çayyolu Semt Meclisi gönüllüleri olarak, zamanında başarılı bir şehir planlamasıyla yapıldığını düşündüğümüz nazım imar planlarına uyarak hareket edilmesini, ortak yaşam alanlarımızın özenle korunmasını hatta arttırılmasını istiyoruz.

Çayyolu Semt Sakinleri / Sahiplerinin katılımı semtimize sahip çıkmak açısından çok önemlidir.

Sabah Yürüyüşü Program:

Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin katılımı ve Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği rehberliğindeki yürüyüş, başlangıçta yaklaşık 1 km dikçe yokuşlu, tamamı (dönüş dahil) 3-4 km orta ve az yokuşta toprak yolda bir yürüyüş olacaktır. Araziye uygun uzun konçlu su geçirmez bot türü ayakkabı ve hava durumuna göre yağmurluk, şapka ve uygun giysiler tercih edilmelidir. İçme suyu bulundurulmalıdır. Yürüme sıkıntısı çekenler için baston veya baton gereklidir. İlaçları olanların unutmaması hatırlatılır.

19 Kasım 2016 Cumartesi günü sabah saat 08:00’de başlayacak yürüyüş için Gazi Üniversitesi Çayyolu Semt Polikliniği (Yaşamkent) yanındaki alanda buluşulacaktır.
Açıklamalı yürüyüş, Ankara Mimarlar Odası ve Kırsal Çevre Derneği yetkililerinin güzergah boyunca alanın önemi, alan özellikleri ve türlerin tanıtımı hakkında bilgilendirmeleriyle yaklaşık 2 saat sürecektir.
Yürüyüş sonrasında saat 10:00 gibi çay, simit eşliğinde sohbet toplantısı yapılacaktır

Adres : Konur Sokak 4/3 06420 Yenişehir / Ankara • E-posta : info@mimarlarodasiankara.org
Son Güncelleme : 17.04.2024 - 16:00:21