Sosyal Güvenlik Kurumu ile Yapılan Protokol

Mühendis, mimar ve şehir plancılarının düşük ücretle çalıştırılmaları ve alınan ücretin, Sosyal Güvenlik Kurumu‘na eksik bildirilmesinin önüne geçmek için Sosyal Güvenlik Kurumu ile Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği arasında 31 Temmuz 2012 tarihinde gerçekleştirilen imza töreniyle protokol imzalanmıştır.

Odamızın da katıldığı, 22 Mayıs 2012 ve 29 Mayıs 2012 tarihlerinde Sosyal Güvenlik Kurumu’nda gerçekleştirilen toplantılar ile kayıt dışı istihdamın ve ücretli çalışan mimar, mühendis, şehir plancılarının hak kayıplarının önüne geçilmesi için gerçekleştirilecek çalışmalar hakkında görüşmeler yapılarak; bu görüşmeler sonucunda olgunlaştırılan görüşler doğrultusunda kurumlar arasında bir protokol imzalanması kararlaştırılmıştır.

Protokole göre, TMMOB tarafından, her yıl mühendislik, mimarlık ve şehir planlama alanlarında meslek icra eden disiplinlere ilişkin asgari ücret seviyesi belirleyerek Sosyal Güvenlik Kurumu‘na bildirilerek, mühendis, mimar ve şehir plancılarının belirlenen asgari ücretin altında çalıştırılmasının önüne geçilecektir. TMMOB tarafından Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirilecek olan asgari ücretler, birliğe bağlı odalar tarafından belirlenerek birliğe iletilecektir.

Sosyal Güvenlik Kurumu’nca, mühendis ve mimarların ücretlerinin; TMMOB tarafından belirlenerek kuruma iletilen asgari ücretlerin altında olmaması için gerekli tedbirlerin alınması ve diğer konularla ilgili olarak da teknik destekte bulunulmasıyla sosyal güvenlik hakkından yoksun bırakan kayıt dışı istihdam ve emeklilik haklarının eksik tesisine etki eden ücretlerin SGK‘ya eksik bildirimini önlemek amacıyla imzalanan protokolle mühendis, mimar ve şehir plancıların sosyal güvenlik haklarının ihlal edilmesinin önüne geçilmesinin sağlanması hedeflenmektedir.

TMMOB ve SGK arasında imzalanmış olan protokol metni ekte bilgilerinize sunulmuş olup, Şubeniz ve bağlı birimleri ile üyelere konu hakkında bilgi verilmesini dilerim.

Saygılarımla,

Necip MUTLU