ODA ÇALIŞMALAR KENT GÜNDEMI MESLEKI UYGULAMA YAYIN ÜYELER EĞITIMLER
Bilirkişilik Temel Eğitimi
ONLINE İŞL.
14 Haziran 2021

Keçiören’de yıkım ve  peşkeş projesi hayata geçiriliyor

TMMOB’tan Keçiören halkına uyarı:  Dava süreçleri bitmeden sözleşme imzalamayın

TMMOB Ankara İl Koordinasyon Kurulu, Keçiören’de kentsel dönüşüm adı altında talan yapılmasına Keçiören Belediyesi tarafından  halkın yanlış bilgilendirilmesine ve plansız kentleşme süreçlerine  ilişkin TMMOB’ta basın toplantısı yaptı.

Toplantıya Mimarlar Odası Ankara Şube  Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Mimarlar Odası Ankara Şube Sekreteri Nihal Evirgen, Mimarlar Odası Ankara Şube Yönetim Kurulu Üyeleri Ali Atakan ve Songül Üzgün,  TMMOB Ankara İKK Sekreteri Özgür Topçu, Şehir Plancıları Odası Ankara Şube Sekreteri Ömer Dursun Üstün, Elektrik Mühendisleri Odası’ndan (EMO) Mustafa Öztürk katıldı.

Ortak basın metnini TMMOB Ankara İKK Sekreteri Özgür Topçu okudu. Topçu, “Keçiören’de sürdürülen kentsel dönüşüm aldatmacasına son verilmelidir. Buradan Keçiören halkına sesleniyoruz. Kentsel dönüyüm adı altında sürdürülen bir rant projesidir, halk mağdur edilmektedir. TMMOB’a odalar olarak bu sürecin takipçisiyiz. Hukuksal süreçler devam etmektedir. Davalar sonuçlanmadan müteahhitlerle sözleşme imzalamayı” diye konuştu.

On binlerce insan evinden edilmiş olacak ve uzun yıllar boyunca mağduriyet yaşayacak

Topçu sözlerine şöyle devam etti:

“Keçiören’de yaklaşık bir yıldır ilçe belediyesi tarafından kentsel dönüşüm uygulamalarının başlatılacağı açıklanmakta ve müteahhit firmalar aracılığıyla vatandaşların mağduriyetine yol açacak bir süreç başlatılmış bulunmaktadır. Konu ile ilgili odalarımıza yurttaşlar tarafından çok sayıda başvuru ve bilgi edinme talebi gelmekte, oldubittiye getirilerek hukuksuzca yürütülen bu uygulamalardan ilçe sakinleri dahi haberdar edilmemektedir. Keçiören İlçesi sınırları içerisinde herhangi bir alan Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Proje Alanı (KDGPA) ilan edilmemiştir; dolayısıyla bir kentsel dönüşüm planı bulunmadığı halde imar değişikliği yoluyla alan ranta açılmaktadır. Keçiören Belediyesi tarafından kentsel dönüşüme yönelik imar planları hazırlatılarak Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne onaya sunulmuş fakat yapılan teknik inceleme sonucu mevzuata, üst ölçekli imar planlarına, şehircilik ilkeleri ve planlama esaslarına aykırılıklar tespit edilerek düzeltilmesi için Keçiören Belediyesi’ne iade edilmiştir. Ancak daha sonra aynı planlar, hiçbir düzenleme yapılmaksızın, mevzuatın arkasından dolaşılarak önerge yoluyla meclise sunulmuş ve onaylanmıştır. Onlarca mahalleyi kapsayan imar planı değişiklikleri yapı ve nüfus yoğunluğunu artırmakta, bölgede zaten yetersiz olan sosyal ve teknik altyapıyı yok etmektedir. Mevcut 4 katlı yapıların yerine 16 katlı yapılar önerilmekte ve elde edilecek rant müteahhitlere bırakılacak şekilde plan notları bulunmaktadır. Nitekim her yanıyla mevzuata, üst ölçekli imar planlarına ve kamu yararına aykırı olan bu planlar Odalarımızca yargıya taşınmış olup Kavacık Subayevleri ve Hasköy mahallelerini kapsayan plan hakkında mahkeme tarafından “hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin, uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğinden” denilerek yürütülmesinin durdurulmasına karar verilmiştir. Tüm bunlara rağmen müteahhitler bölgedeki hak sahipleriyle sözleşme imzalamaya başlamış; imzalanan ilk sözleşmeden sonra binadaki diğer hak sahiplerinden habersiz bir şekilde riskli yapı başvurusunda bulunulmuştur. Adeta sözleşme imzalayanlara riskli yapı raporu garantisi veren müteahhit firmaların uğraşlarıyla “riskli yapı” tebligatı eline ulaşan hak sahipleri 60 gün içerisinde evlerini boşaltmak zorunda kalmakta ve çözümsüz bırakılmaktadır. Keçiören halkını açıkça kentsel dönüşüm tuzağına düşüren bu süreçte yetkili olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Keçiören Belediyesi bu hukuksuzluğa müdahale etmek bir yana hak sahiplerini müteahhitlerin eline bırakmaktadır. Yargı süreçleri devam eden bu imar planlarının iptal edilmesi halinde kentsel dönüşümün diğer örneklerinde olduğu gibi bakanlık ve belediyeler eliyle on binlerce insan evinden edilmiş olacak ve uzun yıllar boyunca mağduriyet yaşayacaktır”

Topçu, “Bu kapsamda, Keçiören’i yaşanmaz hale getirecek bir “plansızlıkla” müteahhitleri zengin etmek üzere organize edilmiş bu dönüşüm süreci hakkında halkı bilgilendirmek ve telafisi mümkün olmayacak uygulamaların önüne geçmek üzere TMMOB Ankara İl Koordinasyon Kurulu olarak harekete geçmiş bulunuyoruz. Öncelikle Keçiören halkını gelecekte ciddi mağduriyetler yaşamamaları için hiçbir şekilde müteahhitlerle sözleşme imzalamamaları ve riskli yapı başvurusunda bulunmamaları yönünde uyarırken, başta Keçiören Belediyesi olmak üzere yetkili tüm kurumları bu hukuksuz uygulamalardan derhal vazgeçerek kamu yararına uygun şekilde sorumlu davranmaya davet ediyoruz.  Halkın mimar, mühendis ve şehir plancıları olarak Ankara’nın geleceğini tehlikeye atan, barınma ve yaşam hakkına aykırı bu uygulamalara karşı toplumun tüm kesimlerini dayanışmaya çağırır, sürecin her aşamasında takipçisi olacağımızı kamuoyuna saygıyla duyururuz” diyerek sözlerini tamamladı.

Keçiören’de yeni bir rant odağı yaratılıyor

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan ise şu değerlendirmeyi yaptı:

“Keçiören’in yüzölçümünün yüzde 8’ini kent merkezindeki yapılaşmanın yüzde 20’sini kapsayan yaklaşık 15 milyon metrekarelik alanda  Keçiören’de  bir yıkım ve yapım süreci yapılıyor. Aslında yeni bir Keçiören inşa ediliyor ve burada insanların mülkiyetlerini gasp ederek onun üstüne üç kat alıyorlar. Halka bir sermayeye üç veriyorlar. Keçören kent merkezindeki yoğunluk yüzde 60 daha artıyor, yani üç katına çıkıyor. Keçiören Belediyesi Bir taraftan halkın oradaki varlığını alarak halka bir verirken halkın varlığı üzerinden sermayeye  üç vererek, hem Keçiöreni  planlama  ve altyapı açısından kaldıramayacak yeni bir rant odağı yaratıyor. Plan yapma ilkelerine aykırıyken Büyükşehir Belediyesi’nden önergeyle geçiyor  olması da kabul edilebilir bir durum değil, karşımıza çıkan yeni rant ilişkisinin arkasında bir ilçeyi yıkıp yeniden yapacak bir organizasyon çıkıyor. Müteahhit firmaları  kimdir, mülkiyet el değiştirmeleri yaşanıyor mu onlara bakmak lazım. Bugün Türkiye’nin her yerinde bir mafya liderinin açıklamalarıyla bir dolu iş gündeme gelirken, burada onları ona katlayacak bir rant organizasyonu ile karşı karşıyayız. Bu Keçiören’i yeniden rant ilişkilerinin izinden yeniden yapılandırıyor. Davalarımızı açıyoruz, süreci takip ediyoruz. Bu ölçekte büyük bir değişikliği yaşamış değil Ankara. Bu bir dönüşüm değil peşkeş projesidir.

Hak sahiplerine birebir bir veriliyor, onun iki üç katı müteahhitte kalıyor

Şehir Plancıları Odası Ankara Şube Sekreteri Ömer Dursun Üstün ise şunları söyledi:

“Keçiören’in hali hazırda yapılaşmasını tamamlamış konutların olduğu alanı kaplıyor. Keçiören’in bütün ilçesinin yaklaşık yüzde 8’ini  kaplayan bir alan. Burada 4, 5 tane farklı plandaki plan notu değişiklikleriyle ortaya konuyor. Özetle  plan 4 parselini birleştir, 4 katlı apartmanlardan 4 tanesini birleştir, sana şunu yapacağız diyorlar. Müteahhit sözleşmeyi hak sahiplerine birer tane daire veriyor.  4 daireli olan blokta 32 konut nereye gidecek, yanda bir blok var ikişer  daireli o nereye gidecek. Altında da beş kata kadar yapılacak ticaret bloğu kime gidecek. Vatandaşlar odayı arıyor hatta müteahhit aramış burada bir bit yeniği var bana bu kadar düşmemeli. Belediyenin bu sözleşmelere de yorumu yok. Sözleşmeyi yapan hak sahibi riskli yapı başvurusunda buluyor. Artık 60 gün içinde çıkmak zorundasınız, çıkmazsan 60 günün sonunda elektriğin suyun kesilecek sonunda polisle çıkarılacaksın. Planda buraya gelecek bir nüfus gelecek burası yaşanmaz bir yere dönüştürecek. Yapıların bir jeolojik etüdü de yok, bir tane bile sosyal donatı alanı bir yok ASKİ ile ilgili altyapı hatları götürülmemiş vaziyette.  Hak sahiplerine birebir bir veriliyor, onun iki üç katı müteahhitte kalıyor. Sadece müteahhite çalışan bir plan notu değişikliği var. Bir tanesinde yürütmeyi durdurma kararı alındı.  Diğerlerinden de iptal bekliyoruz. Ancak müteahhitle sözleşme imzalayanlar için süreç çok daha sıkıntılı, riskli yapı  tebligatı gelen insanlar var. Keçiören haklını uyarıyoruz bu sözleşmeleri imzalamayın.”

Bu bir yıkım projesidir

Mimarlar Odası Ankara Şube Yönetim Kurulu Üyesi Ali Atakan ise , tepkisini şöyle dile getirdi:

“Bu bir yıkım projesidir. Avrupa’da ve gelişmiş ülkelerde eski onarılarak ve yeniden restore edilerek kullanıma açılıyor.  Türkiye’de ise mevcut yapılaşmayı yıkılıp yeni rant projeleri açılıyor. Cumhurbaşkanının ‘Düşey mimarinin bırakıp yatay mimariye geçeceğiz’ söyleminin aksine bir uygulamadır.  Bu kabul edilebilir değildir bu topluma ve halka hizmet eden bir proje değildir. Bu bir talan projesidir. TMMOB ve bağlı odaları kentsel mücadeleye devam edecek ve halkı sağlıklı bilgilendirecektir”

Elektrik Mühendisleri Odası’ndan Mustafa Öztürk da, “Rant uğruna peşkeş çekiliyor.  Müteahhit yüzde 30 kapasite ile arsayı alıyor ve yüzde 60’ını kazanıyor. Normalde tam tersi olması gerekmektedir. Bu rant ve talandan başka bir şey değildir” dedi.

Adres : Konur Sokak 4/3 06420 Yenişehir / Ankara • E-posta : info@mimarlarodasiankara.org
Son Güncelleme : 28.03.2024 - 09:42:48