-E-Bülten düzgün görüntülenemiyorsa buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz

ULUSAL MİMARLIK ÖDÜLLERİ ÖDÜLLÜ YAPILAR PLAKET TÖRENİ 1

Ulusal Mimarlık Ödülleri 1988 Yapı Dalı Ödülü: Türk Dil Kurumu Binası
Müellif: Cengiz Bektaş

Tarih: 24 Mart 2011 Perşembe
Saat: 14.00
Yer: Türk dil kurumu Binası, Atatürk Bulvarı No:217


ATÖLYE ÇALIŞMALARI

Terörle Mücadele Kanunu Mağduru Çocuklarla-Taş Atan Çocuklar

Mimarlar Odası Ankara Şubesi ve Diyarbakır Şubesi tarafından “Taş Üstüne Taş Koymak” atölyeleri olarak düzenlenen projede, kamuoyunda taş atan çocuklar olarak bilinen ve cezaevinde yattıktan sonra çıkan gençlerle, taşın kentsel ölçekteki anlamı  üzerine bir dizi atölye çalışmaları yürütülecektir. 1-3 Nisan tarihlerinde, Mimar Tezcan Karakuş Candan ve Ali Hakkan tarafından koordine edilen proje, Taş atan çocukların gençlerin, yaşama dair ve kente dair beklentilerini açığa çıkartmak, hiçbir şeyin kendi sosyolojik ve ekonomik sürecinden kopartılmadan ele alınmasına dikkat çekmek, gençlerin, çocukların kendi beklentilerini, hayallerini üretime dönüştürmeleri amacıyla kurgulanmıştır. 3 gün sürecek çalışmalarda, aşağıdaki atölyeler gerçekleşecektir.

Benim Diyarbakır’ım: Canlı Kent Performansı
Taş Ustaları ile buluşma
Diyarbakır’a Dokunuyoruz
Taş oyunları açığa çıkartılacak
Taşların Anı: Fotoğraf Hikayeleri
Şimdi Taşlar Barış için
Taş öyküleri

 


“ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ TOPLUMSAL BİR DÜŞTÜ” SÖYLEŞİLERİ - 3

Ulucanlar Cezaevi'ne ilişkin Mimarlar Odası Ankara Şubesi tarafından düzenlenen söyleşiler dizisi devam ediyor. Söyleşilerin ilki 3 Şubat 2001 tarihinde Tezcan Karakuş Candan ve Ali Hakkan ile “Ulucanlar Cezaevi, Kent Düşleri Yarışması, Toplumsal Süreci” başlığı ile gerçekleştirildi. İkinci söyleşi ise Esin Boyacıoğlu ile “Cezaevlerinin Tarihçesi ” üzerine idi. Ayşen Savaş’ın konuk olacağı 3. söyleşi “Cezaevi Müzeye Dönüşür mü?” başlığı ile 30 Mart 2011 Çarşamba günü saat 19.00’da Meşrutiyet Cad.7/7 adresinde TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi Toplantı Salonu’nda gerçekleşecek. devamı>>


“ESKİŞEHİR TARİHİNE YOLCULUK”

Kültür MBÇK etkinlikleri kapsamında Eskişehir gezisi yapıldı. 12 Mart 2011 Cumartesi günü sabah tren garında buluşuldu. Tren yolculuğu ile başlayan gezinin il durağı Sazova Bilim Sanat ve Kültür Parkı oldu. Kahve Evi’ndeki kahvaltı molasından sonra Masal Şatosu ve Korsan gemisi görülerek geçmişe yolculuk başladı. İkinci durak Odunpazarıydı. Odun pazarı’nda üç Odunpazarı evinin birleştirilmesi ile oluşturulan Eskişehir Cam Sanatları Müzesi ve müzedeki sayısız sanatçının eserleri gezinin ilgi odağı oldu. Ardından Atlıhan Çarşısı ve Hafız Ahmet Efendi Konağı’na geçildi. Hafız Ahmet Efendi Konağı’nda geziye katılan üyeleri Hafız Ahmet Efendi’nin torunlarından Gülşen Abla karşıladı. Gülşen Abla’dan Lüle taşı asasının hikayesini dinledik. Hafız Ahmet Efendi’nin torununun yaptığı 3 lüle taşlı asadan birini Eskişehir’i ziyaret eden Mustafa Kemal Atatürk’e hediye ettiğini, asanın halen Anıtkabir Müzesi’nde sergilenmekte olduğunu aynı asanın bir eşinin    İran şah’ında olduğu 3. asa da konakta görüldü. Odunpazarı’ndan ayrılan gezi ekibi soluğu kentpark’ta aldı. Yapay plajlar ve kentpark gzisinden sonra öğle yemeği için Kırım Çiğbörekevi’nde mola verildi. Mola’dan sonra kent merkezine doğru yola çıkıldı. Porsuk çayında yapılan tekne gezintisi ve kent gezisinden sonra gezi ekibi gara yürüyerek gitmeyi tercih etti. Tren yolculuğu ile başlayan Eskişehir gezisi tren yolculuğu ile son buldu.


MİMARLAR ODASI ANKARA ŞUBE BASIN AÇIKLAMASI

ANKARA BU SÖYLEME LAYIK DEĞİL!

Ankara’da yaşadığımız iki günlük kar sıkıntısı henüz bitmeden Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Gökçek’in yaptığı açıklamalar üzerine bu basın açıklamasını yapma gereği duyduk. devamı>>

 


CİNSİYET ve MEKÂN ATÖLYESİ

Mekânın cinsiyeti var mıdır? Mekânları eril veya dişil olarak ayırt etmek mümkün müdür? Eğer mümkün ise bu ayrım mimarlara ne gibi beceriler kazandırabilir? Cinsiyetin ötesine geçen, cinsiyetsiz bir mekân düşünülebilir mi? Mimarların mekan kavrayışını cinsiyetler mi, yoksa cinsiyetsizlik mi özgürleştirecektir? Soruları ile yola çıkan Mimarlar Odası Ankara Şubesi Öğrenci Komisyonu “Cinsiyet ve Mekân” atölyesinde buluştu. Yürütücülüğünü E. Özgür Özakın’ın üstlendiği atölye çalışmalarına ODTÜ ve Gazi Üniversitesi öğrencileri yoğun ilgi gösterdi. Mimarlar Odası’nda gerçekleştirilen atölyede öğrenciler cinsiyet kavramı üzerinden mekân ile kimlik kavramlarının dayanaklarını tartıştılar.

 


"KENT VE MEKÂN EKSENİNDE TOPLUMSAL CİNSİYET TARTIŞMALARI"

Mekânın toplumsal süreçlerden ve beşeri pratiklerden bağımsız ele alınamayacak bir olgu olması onun toplumsal cinsiyet temelinde yeniden düşünülmesini ve tanımlanılmasını zorunlu kılar.

Hâkim toplumsal cinsiyet rejiminin yön verdiği cinsiyet rollerinin yeniden üretiminde mekânsal ayrışmalar ve mekânla ilişkiler temel bir öneme sahiptir. Diğer taraftan mekân sadece toplumsal cinsiyet ilişkilerinin yapılandırılmasına hizmet etmekle kalmaz, aynı zamanda söz konusu ilişkiler tarafından belirlenir. Bu çerçevede mekânın, toplumsal cinsiyet rejiminin ve toplumsal cinsiyet rollerinin birbirlerini nasıl şekillendirdiklerini, bir başka deyişle mekân ile cinsiyet hallerinin ilişkiselliğinin tartışıldığı “Kent ve Mekân Ekseninde Toplumsal Cinsiyet Tartışmaları” Paneli İnşaat Mühendisleri Odası Rüştü Özal Salaonun’nda yapıldı. Panelin açılış konuşmasını Mimarlar Odası Ankara Şubesi Sekreteri Bülent Batuman yaptı.

Mimarlar Odası Ankara Şube ve Kaos GL’nin birlikte düzenlediği panel iki oturum ile yapıldı. İlk oturumun başkanlığını Serpil Sancar yürüttü. Berrin Yanıkkaya “Şehirde Kaybol(AMA)mak ya da Kadın Olmak”,Asuman Türkün “Yeni Kent Politikaları ve Kadınların Konumu”, Levent Şentürk“Eril Kent: Bir Mimarlık Atölyesi için Konu Başlıkları” bildirileri ile panelde yer aldı.

Öğle arasından sonra devam edilen panelde ikinci oturumun başkanlığını Kaos Gl’den Ali Erol yürüttü. Gülsüm Baydar “Cinsiyetsiz Mekânlar / Mekânsız Cinsiyetler”, Aksu Bora “Bir Hafıza Mekanı Olarak Ev”, Elif Ekin Akşit “Cinsiyetlendirilmiş Kamusal Alan Tanımları ve Ötesi: Hamamlar, Parklar vs...”,Doğu Durgun“Bir Arzu Coğrafyası Olarak Şehir ve Erkek Eşcinseller Arası İletişim” başlıklı sunumları ile panelde yer aldı.


“KENTİMİ OKUYORUM” ÇOCUK KİTAPLARI YARIŞMASI 2 TEMA: “OYUN”

Okul öncesi çocuklara ve ilköğretim okullarındaki çocuklara yönelik olarak yürütülen “Çocuk ve Mimarlık” çalışmaları kapsamında, çocuk kitaplarında mimarlık, kent, çevre, kültürel miras konularının çocukların anlayacağı dilde öykü ve masallarla anlatılması amacıyla düzenlenen “Kentimi Okuyorum” Çocuk Kitapları Yarışması’nın ikincisi “oyun” temalı olarak gerçekleştirilecektir. TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi tarafından “3–6” ve “7–12” yaş grubu hedef kitlesine yönelik olarak düzenlenecek olan yarışmada;

• Çocuklarda yaşadıkları çevreye, kente ve mimarlığa karşı duyarlılık oluşturulması,

• Çocukların kitap okumaya karşı ilgilerinin arttırılması

• Oyun kavramının ve mekanlarının yeniden gündem haline getirilmesi.

amaçlanmaktadır.

Konu ile ilgili ayrıntılı bilgeye www.mimarlarodasiankara.org adresinden ulaşabilirsiniz.


BİNA KİMLİKLERİ SÖYLEŞİSİ 8 - 96’LAR APARTMANI

Oturum Başkanı: Elvan Altan Ergut, Doç. Dr., ODTÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi

Konuşmacılar: M. Arman Güran, Yeditepe Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Öğr. Görevlisi, 96’lar Apartmanı Proje Müellifi Zeynep Çiğdem Uysal, Y.Mimar

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin 6 yılı aşkın süredir devam eden Bina Kimlikleri ve Envanteri Projesi kapsamında düzenlenen söyleşiler devam ediyor. Bina Kimlikleri Söyleşilerinin sekizincisi 24 Şubat 2011 Perşembe günü Mimarlar Odası Salonunda gerçekleştirildi. Proje müellfi Arman Güran’ın da katıldığı söyleşinin konusu 96’lar Apartmanıydı.

Türkiye’de modern mimarlık üretimlerinin sivil mimarideki önemli örneklerinden biri olan 96’lar Apartmanının yapım aşamaları ile öyküsünün aktarıldığı söyleşinin oturum başkanlığını Bina Kimlikleri ve Envanteri Projesinin koordinatörü Elvan Altan Ergut yaptı. Zeynep Uysal’ın yaptığı tarih çalışması ile oluşturduğu sunumunda binanın yapım öyküsü aktarıldı. Güran ise yapının tasarım öyküsünü aktararak, inşaat safhasında karşılaştıkları güçlüklere değindi.

Apartman sakinlerinin de katılım sağladığı Söyleşi karşılıklı soru-cevaplarla zenginleşti. Kullanıcıların sorularını yanıtlayan Güran tasarım ilkeleri ve yapının tasarlandığı yıllardaki mimarlık ortamına değindi.


HASANOĞLAN BELGESELİ ANKARA’YI AYDINLATTI

Ankara’da Hasanoğlan Çalışma Grubunun başlattığı, Köy Enstitüleri’ni ve Hasanoğlan’da iki yıla yakın bir süredir büyük özverilerle yapılan çalışmalarını anlatan HASANOĞLAN ONURUMUZDUR belgeseli, Mimarlar odası Ankara şubesi, Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği Ankara Şubesi, Hasanoğlan Atatürk Öğretmen Okulu Mezunları Derneği , İnşaat mühendisleri odası Ankara şubesi, Ziraat Mühendisleri Odası, Peyzaj Mimarları Odası, Yapı-Der, öğrenci grupları, demokratik kitle örgütleri ve diğer meslek odalarının katkı ve katılımlarıyla tamamlanarak tanıtımı yapıldı.

Belgesel gösterimi 24 Şubat perşembe akşamı İnşaat Mühendisleri Odası’nın Teoman Öztürk Salonu’nda gerçekleştirildi. Mimarlar Odası Ankara Şubesi, İnşaat Mühendisleri Odası Ankara Şubesi, Hasanoğlan Atatürk Öğretmen Okulu Mezunları Derneği (HASDER), YAPIDER ve YKKED Ankara Şubesi adına yapılan konuşmalardan sonra salonu dolduran coşkulu kitle, belgeselin sunumunu duygulu anlar yaşayarak izledi.


WEB ÜZERİNDEN ÜYE İŞLEMLERİ BAŞLADI

Mimarlar Odası tarafından üyelerimizin bazı üyelik işlemlerinin internet üzerinden yapabilecekleri uygulama 01 Ocak 2011 tarihinde başlatılmıştır.

Üyelerimiz bu işlemlerle sistem üzerinden;

  • Kendi bilgilerini görme (iletişim, mali konular,eğitim,proje vb)
  • İletişim bilgilerini değiştirme gibi taleplerde bulunabilme,
  • Ödeme işlemleri (aidat vs.)
  • E-eğitim programlarına katılabilme,

MİMARLIK ve İNSAN HAKLARI

Her yıl Ekim ayının ilk Pazartesi günü kutlanan ve bu yıl 3 Ekim'de düzenlenecek olan 2011 Dünya Mimarlık Günü teması “Mimarlık ve İnsan Hakları” olarak belirlendi. devamı>>


DİSK-KESK-TMMOB-TTB: SUSMAYACAĞIZ!

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB, AKP’nin baskı politikalarına karşı “Özgür, laik, demokratik ve bağımsız bir Türkiye için şimdi susmanın değil ses çıkarmanın zamanıdır” diyerek, 18 Mart Cuma günü saat 12.30’da İstanbul, Ankara ve İzmir’de eşzamanlı kitlesel basın açıklamaları gerçekleştirecek. Dört Örgüt, 15 Mart 2011 tarihinde bir basın açıklamasıyla, emek-meslek örgütlerine, demokrasi güçlerine, “insandan, emekten ve özgürlüklerden” yanayım diyen siyasal partilere, “Susmayacağız” diyen herkese eyleme katılım çağrısı yaptı. devamı>>


KADIN YEREL KURULTAYLARINDAN

TMMOB’nin Kasım ayında düzenlenecek Kadın Kurultayı öncesi ilk yerel kurultaylar gerçekleştirildi. Bodrum, Kocaeli ve Zonguldak Yerel Kurultayları 8 Mart Salı günü, Kahramanmaraş Yerel Kurultayı 10 Mart Perşembe günü, Mersin Yerel Kurultayı ise 12 Mart Cumartesi günü yapıldı. devamı>>


“SAĞLIKTA ÖZELLEŞTİRMEYE KARŞI ÇOK SES TEK YÜREK"

On binlerce sağlık emekçisi, 14 Mart Tıp Bayramı`nın bir gün öncesinde Sağlık Bakanlığı`nın önündeki Sıhhiye Meydanı`nda AKP iktidarının sağlık alanındaki uygulamalarını protesto etti. Türk Tabipleri Birliği’nin düzenlediği “Sağlıkta Özelleştirmeye Karşı ÇOK SES TEK YÜREK" mitingine TMMOB de destek verdi. devamı>>


MADEN MO’DAN JAPONYA DEPREMİ VE NÜKLEER TEHLİKE ÜZERİNE BASIN AÇIKLAMASI

Maden Mühendisleri Odası, Japonya’da meydana gelene deprem ve nükleer tehdit ile ilgili olarak 15 Mart 2011 tarihinde bir basın açıklaması yaptı. devamı>>


FMO`DAN JAPONYA`DA YAŞANAN DEPREM SONRASI NÜKLEER SANTRALDE MEYDANA GELEN PATLAMA ÜZERİNE AÇIKLAMA

TMMOB Fizik Mühendisleri Odası, Japonya`da meydana gelen 8.9 şiddetindeki deprem sonrası nükleer santralde meydana gelen patlama üzerine 13 Mart 2011 tarihinde bir basın açıklaması yaptı. devamı>>


JFMO: JAPONYA`DAKİ TSUNAMİ FELAKETİ TÜRKİYE`YE DEPREMİ HATIRLATTI

Jeofizik Mühendisleri Odası, Japonya’da meydana gelen 8,9 şiddetindeki deprem ve tsunami felaketi üzerine 12 Mart 2011 tarihinde bir basın açıklaması yaptı. devamı>>


EMO’DAN JAPONYA‘DAKİ FELAKET ZİNCİRİNDEN NÜKLEER UYARILAR

Elektrik Mühendisleri Odası, Japonya‘da yaşanan 8.9 büyüklüğündeki deprem ve tsunami felaketinin ardından nükleer santrallarda meydana gelen patlama ve sızıntı olayları üzerine 13 Mart 2011 tarihinde bir basın açıklaması yaparak, Akkuyu‘da kurulmak istenen nükleer santrala ilişkin uyarılarda bulundu. devamı>>


ZMO: TARIM DESTEKLENMİYOR; İTHALAT REKORLAR KIRIYOR!

Ziraat Mühendisleri Odası, 12 Mart 2011 tarihinde tarım politikaları üzerine bir basın açıklaması yaptı. devamı>>


ANKARA İKK: TATSIZ TUZSUZ YEREL YÖNETİM!

TMMOB Ankara İl Koordinasyon Kurulu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in kar yağışı sonrası yolların tuzlanmasıyla ilgili açıklamaları üzerine 11 Mart 2011 tarihinde bir basın açıklaması yaptı. devamı>>


BOREN YÖNETİM KURULU TOPLANTISI YAPILDI

Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü (BOREN) Yönetim Kurulu toplantısı 11 Mart 2011 tarihinde yapıldı. TMMOB’yi Yürütme Kurulu Üyesi Alaeddin Aras’ın temsil ettiği toplantıda, Enstitü çalışmaları ele alındı. devamı>>


ANKARA İKK TOPLANTISI YAPILDI

TMMOB Ankara İl Koordinasyon Kurulu toplantısı TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı ve Yönetim Kurulu Üyesi H. Gürel Demirel’in katılımıyla 10 Mart 2011 tarihinde yapıldı. Toplantıda, yerel kurultaylara ilişkin görüş alışverişinde bulunuldu. devamı>>


MPM GENEL KURULU YAPILDI

Milli Prodüktivite Merkezi’nin 50’nci Genel Kurulu 10 Mart 2011 tarihinde Ankara’da MPM Konferans Salonu’nda yapıldı. Genel Kurul’a TMMOB adına Yönetim Kurulu Üyeleri Alaeddin Aras, Ayşegül Oruçkaptan, Ekrem Poyraz ve Ayşe Işık Ezer katıldı. devamı>>


22. ANKARA ULUSLARARASI FİLM FESTİVALİ BAŞLIYOR

Ankara Uluslararası Film Festivali, Halkbank ana sponsorluğunda gerçekleşecek 22. kez, 17 - 27 Mart tarihleri arasında Ankaralı sinemaseverlerle buluşacak. Ulusal Uzun, Kısa ve Belgesel film yarışmalarının yanı sıra geniş bir uluslararası programla izleyicilerin karşısında olacak. devamı>>


“GELECEĞİMİZ İÇİN 60 DAKİKA KARANLIK”

"Bir kişi tek başına çok şeyi değiştirebilir ama herkes birleşirse dünya değişir." Bu sözleri, dünyanın çöl ya da buzlarla kaplı olacağı yönündeki felaket senaryolarını durdurmak ve yaşayan dünya isteyen Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) gönüllüleri söylüyor. devamı>>


“JE LUTTE DES CLASSES”

SİPA PRESS fotoğrafçılarının objektifinden 2010 yılı Fransa’daki işçi, öğrenci eylemleri fotoğraf gösterisi (“JE LUTTE DES CLASSES” ) 17 Mart 2011 Perşembe günü saat 19.00’da AFSAD’ta görülebilir. SİPA PRESS fotoğrafçılarının fotoğrafları sergi ve gösterileri TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Ankara Fotoğraf Sanatçıları Derneği, DİSK’e bağlı gençlik sendikası olan GENÇ-SEN ve AFSAD Toplumcu Gerçekçi Belgesel Fotoğraf Atölyesi tarafından örgütleniyor. Sergi ve Gösterilerde atölye fotoğrafçılarının ülkemizdeki öğrenci mücadelesine ilişkin fotoğraflarda yer alıyor.

Sergi ve Gösteri Takvimi
17 Mart 2011 Perşembe günü saat 19.00’da AFSAD –Gösteri
23 Mart 2011 Çarşamba Ankara Üniversitesi Sergi ve Gösteri
26 Mart 2011 Cumartesi Sakarya Caddesi Sergi
6 Nisan 2011 Salı Hacettepe Üniversitesi Sergi ve Gösteri
7 Nisan 2011 Perşembe ODTÜ Sergi ve Gösteri


SİNAN ÖDÜLLÜ MİMARLAR PROGRAMI: 2010–2012: MEHMET KONURALP MİMARLIĞI

2 Nisan 2011   tarihinde,   MSGSÜ Sedad Hakkı Eldem Oditoryumu’nda düzenlenecek panelin ardından açılacak sergi,   2 – 19 Nisan 2011   tarihleri arasında,   Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Sergi Salonu’nda izleyicisi ile buluşacak. Sergi daha sonra Türkiye kentlerinde belirlenen program dahilinde açılacak. devamı>>


BİR USTA BİR DÜNYA

Yapı Kredi Kültür Merkezi’nde sanat ve edebiyatta derin izler bırakmış önemli isimler için açılan “Bir Usta Bir Dünya” sergi dizisi grafik sanatçısı Mengü Ertel ile devam ediyor. Bir Usta Bir Dünya: Mengü Ertel - “Tepe tepe kullanıyorum hülyalarımı”sergisi, 4 Mart - 23 Nisan 2011 tarihleri arasında ziyaret edilebilecek. devamı>>


KONUTTA MODERNİTE ANALİZLERİ KONFERANSI: ARMAN AKDOĞAN

Arman Akdoğan’ın konuşmacı olarak yer alacağı Konutta Modernite Analizleri Konferansı düzenleniyor.

Yer: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Fakültesi
Tarih: 16.03.2011
Saat: 13.30


BİR SERGİ: AN/MOMENT

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nin Emre Arolat’a verdiği “Osman Hamdi Bey Sanat Ödülü”ne paralel olarak düzenlenen “An/Moment” sergisi, 7 Mart’ta Tophane-i Amire’de açıldı.

“An/Moment” sergisi 25 Mart 2011 tarihine kadar Tophane-i Amire’de izlenebilir.

devamı>>


1. SANAT VE TASARIM EĞİTİMİ SEMPOZYUMU “DÜN BUGÜN GELECEK” ÇALIŞTAYI

Başkent Üniversitesi Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi tarafından 22–29 Nisan 2011 tarihleri arasında “Dün, Bugün, Gelecek” temalı 1. Sanat ve Tasarım Eğitimi Sempozyumu kapsamında çalıştay düzenleniyor. devamı>>


ULUSLARARASI EKOLOJİK MİMARLIK VE PLANLAMA SEMPOZYUMU 2011

İlk 3’ü başarıyla gerçekleştirilmiş olan Ekolojik Mimarlık ve Planlama Sempozyumu’nun 4.’sü 15–17 Eylül 2011 tarihlerinde Antalya’da Mimarlar Odası Antalya Şubesi tarafından organize edilmektedir. devamı>>


2011 UNESCO KÜLTÜREL MİRASIN KORUNMASI ASYA-PASİFİK MİRASI ÖDÜLLERİ

Birey ya da kuruluşların, özel veya kamu-özel işbirliği ile gerçekleştirdikleri Asya ve Pasifik bölgelerindeki kültürel mirasın değerinin artmasına katkı koyan, son 10 yılda tamamlanmış restorasyon projeleri ödüle başvurabiliyor.  Son başvuru tarihi 31 Mart 2011. devamı>>


MİMARLIKTA ELEŞTİREL OKUMALAR-MİMARLIK ÖĞRENCİLERİ YAZI YARIŞMASI 2011

Son Teslim Tarihi: 25.04.2011

Eleştirel okuma, yerleşik bir mimarlık kültürünün oluşmasından öte; mimarlığın toplumsal bir olgu olduğunun içselleştirilmesi ve dolayısıyla, mimarlık düşün ve uygulamasının “özgürleştirici” bir nitelik edinebilmesinin bir ön koşuludur. Bu erekle, mimarlığın kuramsal çerçeve ve uygulamaları, ezber bozan okumalar, aykırı yaklaşımlar ve farklı duruşlarla sınanmalı ve eleştirel okumanın araç ve yöntemleriyle yeniden ve ısrarla tartışmaya açılmalıdır. devamı>>

MİMARİYE BAKIŞ FOTOĞRAF YARIŞMASI 2011

Yarışmanın amacı, “Mimariye Bakış” teması çerçevesinde fotoğraf eserlerinin elde edilmesi ve bu eserlerin estetik niteliklerine göre değerlendirilerek ödüllendirilmesidir. devamı>>


GÜMÜŞHANE BELEDİYESİ LOGO YARIŞMASI

Son Teslim Tarihi :14.03.2011

Gümüşhane’yi tanıtıcı ve belirleyici logonun, yaşadığımız çağa uygun olarak, vizyonel ve fonksiyonel bir forma dönüştürülmesi hedeflenmektedir. devamı>>

“TAŞLA BİÇİM VERMEK” AFİŞ YARIŞMASI

Son Teslim Tarihi: 18.03.2011

Her yıl Nisan ayının 9’u Mimar Sinan’ı Anma Günü olarak kutlanmakta ve o hafta içerisinde çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. Bu yıl büyük usta Sinan, ölümünün 423.yılında anılacaktır. devamı>>


TÜRKİYE ÇELİK YAPI TASARIM YARIŞMASI 2011

Son Teslim Tarihi: 21.03.2011

Türk Yapısal Çelik Derneği –TUCSA ’nın; üyesi olduğu Avrupa Yapısal Çelik Birliği-ECCStarafından iki yılda bir düzenlenen ECCS Avrupa Çelik Yapı Tasarımı Ödülleri’nde değerlendirilmek üzere, Türkiye’den katılacak projeyi seçmek amacıyla açtığı Türkiye Çelik Yapı Tasarımı Yarışması2011 başladı. devamı>>

PROSTEEL 2011 ÇELİK YAPI TASARIMI ÖĞRENCİ YARIŞMASI

Teslim Tarihi :28.03.2011

Türk Yapısal Çelik Derneği tarafından, Yapı-Endüstri Merkezi (YEM) organizasyonu ile Borusan Mannesmann ana sponsorluğunda düzenlenen PROSteel 2011 Çelik Yapı Tasarımı Öğrenci Yarışması’na başvurular başladı. Üniversitelerin İnşaat Mühendisliği ve Mimarlık Bölümü öğrencilerinin ekip oluşturarak katılabilecekleri yarışmada, üç büyük ödülünün yanı sıra "Borusan Mannesmann Boru Özel Ödülü" de verilecek. devamı>>


UIA ULUSLARARASI ÖĞRENCİ FİKİR YARIŞMASI

Son Teslim Tarihi : 31.03.2011

2011 Tokyo Dünya Mimarlık Kongresi düzenleme komitesi, mimarlık öğrencileri için dünya çapında bir fikir yarışması düzenliyor.  Yarışmacılardan, Tokyo metropoliten alanının çevresinde yer alan 4 ayrı bölgede, kentin 2050 yılındaki potansiyel gelişimini göz önünde tutarak, belirlenen dört temadan birini geliştirmeleri bekleniyor.


XIII ULUSLARARASI MİMARLIK VE İÇ MİMARLIK FESTİVALİ “EVİN ÇATISI ALTINDA”

8. Uluslar arası Mimarlık ve İç-Mimarlık Festivali düzenleniyor. Festival kapsamında, etkinlikler olarak yüksek lisans dersleri, yuvarlak masa toplantıları ve Mimarların Sunuşları yer alırken diğer yandan Grand-Prix Yarışması düzenleniyor. devamı>>


KNAUF ÜNİVERSİTELER ARASI 7. PROJE YARIŞMASI AÇILDI

Son Teslim Tarihi : 14.02.2011

Knauf A.Ş. tarafından 6 yıldır düzenli olarak gerçekleştirilen Üniversiteler Arası Proje Yarışması'nın yedincisi için başvurular başladı. “Kabuğuna Sığmayan Kabuk" teması çerçevesinde katılımcılardan öncelikle kendi kabuklarını kırarak yaratıcılıklarını ortaya koymaları bekleniyor. devamı>>

"ÇATILAR VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK" KAVRAMSAL TASARIM YARIŞMASI

Teslim Tarihi : 14.02.2011

Dünya Mimarlar Birliği (UIA) 2010 yılının Dünya Mimarlık Günü temasını "Daha İyi Kentler, Daha İyi Yaşamlar: Tasarımla Sürdürülebilirlik" olarak belirledi. UIA tarafından yürütülen "Tasarım Yoluyla Sürdürülebilirlik Stratejisi" çalışmaları sonucunda elde edilecek öneriler ve yöntemler, 2011 yılında düzenlenecek Tokyo Dünya Mimarlık Kongresi'nde ilgili meslek gruplarıyla paylaşılarak uygulamaya dönük kararlarla desteklenecek. devamı>>


ŞENER ÖZLER ÇOCUK VE MİMARLIK RESİM YARIŞMASI’NIN BEŞİNCİSİ DÜZENLENİYOR

Son Teslim Tarihi: 01.04.2011

“Çocuk dostu kent, çocuğun gelecekte kentine sahip çıkan yetişkin bir birey olabilmesi için onun fiziksel ve sosyal gelişimini destekleyebilen özelliklere sahip olan kenttir.” Arza Churchman. devamı>>


HASANOĞLAN'DA TARİH CANLANIYOR

Yapılarının bir kısmı Atatürk Anadolu Öğretmen Lisesi tarafından halen kullanılan, bir kısmı da boş olarak çürümeye terk edilmiş olan Hasanoğlan Köy Enstitüsü, bir döneme tanıklık etmiş bir aydınlanma projesidir. Farklı eğitim alanlarının biraradalığı ve uygulamaya dönük anlayışı ile modern eğitim kurumları içinde seçkin bir yere sahiptir. Bu anlamıyla enstitü yerleşkesinin ve enstitü yapılarının mülkiyetine bakılmaksızın yeniden işlevlendirilerek kente kazandırılması ve “üretime dayalı eğitim anlayışı” ile eğitim modellerinin yeniden gündeme gelerek tartışılması açısından da özel önem taşımaktadır. Bu çerçevede TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi ve İnşaat Mühendisleri Odası Genel Merkezi 2007 yılında Kent Düşleri Yarışması ile bu alanın yeniden değerlendirilmesi için bir ulusal öğrenci yarışması açmıştı. Bu yarışmanın amacı köy enstitüleri modelinin bir toplumsal hafıza olduğu gerçeğiyle, köy enstitülerinin ve buradaki eğitim sisteminin gündemde kalması ve günümüz eğitim sisteminin tartışılmasıydı.

Bu aşamadan sonra Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin çalışmaları devam etmiş ve Hasanoğlan Çalışma Grubu’nun aktif bileşeni haline gelmiştir. Bu çalışma grubu ile 2009 yılına düzenlenen yaz okulunun ardından, 2010 yılında farklı disiplinlerden öğrencilerin katılımı ile geniş bir yeniden düzenleme eylemi içine girilmiştir. İşte “Hasanoğlan’da Tarih Canlanıyor” kitabının içinde bu yaz okulunda Hasanoğlan Köy Enstitüsü yerleşkesinin, geçmişten gelen izlerinin korunarak yeniden hayata kazandırılmasının kolektif hikayesini bulacaksınız.




KALKINMA AJANSLARI PROJE VE FAALİYET DESTEKLEME YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK