TR   EN
Ana SayfaKayıtŞartnameŞartname EkleriAOÇ BuluşmasıSSSİletişim












DESTEKLEYEN KURULUŞLAR

ANKARA DİŞ HEKİMLERİ ODASI
ANKARA TABİP ODASI
ATILIM ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜ
BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ GÜZEL SANATLAR TASARIM VE MİMARLIK FAKÜLTESİ
BİLKENT ÜNİVERSİTESİ
ÇAĞDAŞ GAZETECİLER DERNEĞİ
ÇANKAYA BELEDİYESİ
GAZİ ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ
İNSAN HAKLARI DERNEĞİ GENEL MERKEZİ
KAVAKLIDEREM DERNEĞİ
MİMARLAR DERNEĞİ 1927
ODTÜ MİMARLIK BÖLÜMÜ
ODTÜ MİMARLIK FAKÜLTESİ
SANAT KURUMU DERNEĞİ
TMMOB ÇEVRE MÜHENDİSLERİ ODASI ANKARA ŞUBESİ
TMMOB HARİTA VE KADASTRO MÜHENDİSLERİ ODASI ANKARA ŞUBESİ
TMMOB İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI ANKARA ŞUBESİ
TMMOB MİMARLAR ODASI
TMMOB PEYZAJ MİMARLARI ODASI
TMMOB ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI
TOBB EKONOMİ VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ GÜZEL SANATLAR TASARIM VE MİMARLIK FAKÜLTESİ
TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ
TÜRK SERBEST MİMARLAR DERNEĞİ
YENİMAHALLE BELEDİYESİ
ANA SAYFA

AOÇ Proje Fikir Yarışması Kolokyumu

Kent Düşleri 9 kapsamında  ve  19.09.2015 tarihinde  gerçekleştirileceği  duyurusu yapılmış olan “ AOÇ Alanları Değerlendirme Projesi Uluslararası Fikir Yarışması”  Kolokyumu,  Mimarlık Haftası Etkinlikleri kapsamında 05.10.2015 Pazartesi  günü  saat 17.30 ‘da gerçekleşecektir.

AOÇ Proje Fikir Yarışması Kolokyumu

Tarih: 05.10.2015 Pazartesi günü 

Saat: 17.30 

Yer: Mimarlar Odası 5. Kat Toplantı Salonu 


Jüri Raporuna Buradan Ulaşabilirsiniz


Jüri Ödül Grubu Kararı

Kent Düşleri 9- Atatürk Orman Çiftliği Alanları Yarışması’nda ödül alan projelerin listesi aşağıdaki gibidir. Jüri raporu bu hafta içerisinde yayınlanacaktır.

 

Öğrenci Kategorisi

2. ÖDÜL: Zeynep Sıddı Yılmaz

2. ÖDÜL: Golden Nadimi, Merve Okkalı

 

JÜRİ TEŞVİK ÖDÜLÜ: Cafer Kutru

JÜRİ TEŞVİK ÖDÜLÜ: Mehmet Şükrü Geyik, Zeki Derin

JÜRİ TEŞVİK ÖDÜLÜ: Mertkan Günaslan, Kübran Nazlı Şahin

JÜRİ TEŞVİK ÖDÜLÜ: Yasemin Malkoç, Meryem Mihrinur Düzenli

JÜRİ TEŞVİK ÖDÜLÜ: Türker Naci Şaylan

 

Profesyonel Kategori

2. ÖDÜL: Serdar Malkoç Alpaslan Nizamoğlu, Atagül Nizamoğlu, Ayhan Erdoğan, Bilge Bektaş, Burak Özgür, Cansu Demir, Ceren İlter, Gözde Güldal, Şelale Balambar

2. ÖDÜL: Fulya Selçuk

 

3. ÖDÜL: Başak Eren, Buse Özçelik

3. ÖDÜL: Sevgi Arıöz, Eren Çağdaş Bilgiç, Ece Tümer, İrem Şanlı, Gökçe Kırmacı, Yunus Taş

 

ÖNEMLİ DUYURU 

Kent Düşleri 9- AOÇ Alanları Yarışması Jürisi gerek yarışma şartnamesinde yer alan gerekse geliştirdiği değerlendirme ölçütleri çerçevesinde birinci tur değerlendirme aşamasında her ölçütü yerine getiren projelerin öne çıkarılması yerine, yarışmanın bir fikir projesi olduğu dikkate alınarak ve “Kent Düşleri Yarışması”nın kapsamına uygun olarak her projenin AOÇ’nin ana fikrine katkıda bulunan özgün yanlarını saptamaya çalışmıştır.

Bu kapsamda 21 Ağustos 2015 tarihinde gerçekleşen birinci tur jüri toplantısı neticesinde 16 projenin 12 Eylül 2015 tarihinde gerçekleşecek halk katılımlı Atatürk Orman Çiftliği  Değerlendirme Konferansı'na çağrılmasına karar verilmiştir. 12 Eylül tarihinde yapılacak değerlendirme konferansında katılacak projelerin raporları ve paftalarına  web sayfamızdan ulaşılabilir.

Kent Düşleri 9- AOÇ Alanları Yarışması Raportörlüğü

Ayrıntılı jüri raporu için lütfen tıklayınız.

 

KENT DÜŞLERİ 9: AOÇ ALANLARI YARIŞMASI

DEĞERLENDİRME KONFERANSI KATILIM LİSTESİ

 

ÖĞRENCİ KATEGORİSİ

SIRA NO

İSİMLER

RUMUZ

RAPORPROJE PAFTASI

S1

ZEYNEP SIDDI YILMAZ

ZY2349

raporpafta1 pafta2

S2

ONUR KARADENİZ

AO8010

raporpafta1 pafta2

S3

CAFER KUTRU

TJ7106

raporpafta1

S4

MEHMET ŞÜKRÜ GEYİK,ZEKİ DERİN

ZŞ2040

raporpafta1

S5

GOLDEN NADİMİ, MERVE OKKALI

GM1234

raporpafta1

S6

MERTKAN GÜNASLAN, KÜBRAN NAZLI ŞAHİN

SR1369

raporpafta1

S7

YASEMİN MALKOÇ,MERYEM MİHRİNUR DÜZENLİ

MS2353

raporpafta1

S8

TÜRKER NACİ ŞAYLAN

SK2117

raporpafta1 pafta2

PROFESYONEL KATEGORİ

SIRA NO

İSİMLER

RUMUZ

RAPORPROJE PAFTASI

A1

BAŞAK EREN(M), BUSE ÖZÇELİK(Ö)

VD6352

rapor
pafta1

A2

ELİF MIHÇIOĞLU BİLGİ,YASEMİN ERKAN YAZICI,BEYZA TURGUTLU,MERCAN KAZAR

AN7363

raporpafta1

A3

SEVGİ ARIÖZ(M),EREN ÇAĞDAŞ BİLGİÇ(M),ECE TÜMER(Ö),İREM ŞANLI(Ö), GÖKÇE KIRMACI(Ö), YUNUS TAŞ(Ö)

BU9389

rapor
pafta1 
pafta2

A4

SERDAR MALKOÇ ALPASLAN NİZAMOĞLU,ATAGÜL NİZAMOĞLU,AYHAN ERDOĞAN,BİLGE BEKTAŞ, BURAK ÖZGÜR, CANSU DEMİR,CEREN İLTER,GÖZDE GÜLDAN, ŞELALE BALAMBAR

70VE23

rapor
pafta1
pafta2
pafta3
pafta4

A5

DENİZ DİLAN KARA

CP7328

rapor
pafta1

A6

EMRE DEMİRTAŞ, İREM USLU ÖZTÜRK, SERHAT ULUBAY, SEDA KAPLAN

CK3872

raporpafta1

A7

FULYA SELÇUK

5A26F7

raporpafta1

A8

RAFET UTKU

GK2835

raporpafta1

 

 



 


YARIŞMAYA İLİŞKİN

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Ankara kentinde tarihsel sosyal ve mimari değeri olan, yapıların ve alanların kamusal işlevlerle yeniden kente kazandırılması amacıyla “Kent Düşleri” adı altında mimari fikir yarışmaları düzenlemektedir. Bugüne kadar Ulucanlar Merkez Kapalı Cezaevi, Hasanoğlan Yüksek Köy Enstitüsü, Zonguldak Kömür Yıkama Tesisleri, Kızılay Meydanı ve Çevresi, EGO Hangarları, Mamak’ta Sosyal Konut ve Mamak Cezaevi  ve Saraçoğlu Mahallesi'ne yönelik fikir projesi yarışmaları açılmış, kentsel ölçekte gündem oluşturularak, bu yapıların bir bölümünün kamusal kullanımlarla yeniden işlevlendirilmesine olanak sağlanmıştır.

Kent Düşleri Proje Fikir yarışmalarından dokuzuncusunun Ankara kenti içerisinde Cumhuriyetin özgürleşme ve modernite projesi olarak kurulan, üretim tesisleri, sosyal tesisler, tarım alanları , rekreasyon alanları olarak 1925 yılında kurulan  yeşil bir aks olan Atatürk Orman Çiftliği   yerleşkesinin kuruluş ilkelerine uygun olarak kente kazandırılması korunması ve korunarak kullanarak yaşatılması olarak belirlenmiştir.

Atatürk Orman Çiftliği, (AOÇ) 1925 yılında Türkiye Cumhuriyetinin Kurucusu  Mustafa Kemal Atatürk’ün öncülüğünde hayata  geçirilmiştir. Başkentin çeperinde büyük bir yeşil alan olarak planlanan, tarım ve insan ilişkisini örnek projeler ile hayata geçiren, sosyal rekreasyon alanlarını içeren buluşma ortamları ile bugün 33.500 dekar alanı kapsayan Atatürk Orman Çiftliği 1.Derece Doğal Sit Alanı ve Tarihi Sit Alanı olarak korumaya alınmıştır.1937 yılında 52.000 dekar alana sahip olan Atatürk Orman Çiftliği, bugün 14 Hyde Park, 10 Central Park, 920 Gezi Parkı büyüklüğündedir. Atatürk Orman Çiftliği'nde  son yıllarda büyük bir tahribat ve yok edilme süreci yaşanmaktadır. Koruma derecelerinin düşürülerek yapılaşmaya açılması, binlerce ağacın kesilmesi, mahkeme kararlarına rağmen, Başbakanlık Hizmet Binası ve büyük ölçekli disneyland yapılması sürecinde meslek odaları tarafından 52 dava açılmıştır. Davalarda yapılaşma ve planlamalara yönelik iptal ve durdurma kararlarına çıkmasına rağmen, hukuksuz ve kaçak bir şekilde inşaatlar ve yollar hükümet eliyle yürütülmektedir.    AOÇ alanının kuruluşundan bu yana,kiralama devir v.b kullanımlarla amacı dışında yüzde kırklık (% 40) bölümünü tahrip edilmiştir. 

Atatürk Orman Çiftliği yerleşkesi içinde barındırdığı , florası faunası, yeşil aksı ve kültürel miras olan yapılarıyla kent için tarifsiz bir değer bir nefes alanıdır. Kent Düşleri  Projefikir Yarışmaları’nın dokuzuncusu bu biricik yerleşke olan Atatürk Orman Çiftliği'nin  tahribatının onarılarak kentlilerle buluşması kapsamında "ATATÜRK ORMAN ÇİFTLİĞİ ALANLARI DEĞERLENDİRME PROJESİ” Uluslararası Fikir Yarışması olarak belirlenmiştir.Bu yarışma ile mimarlar, peyzaj mimarları, kentsel tasarımcılar,şehir plancıları ve öğrencilerinin, yaşadıkları kentte bulunan tahrip edilmiş, değerli bir alanın kentlilerin gündelik hayatlarının özgürleştirilmesine ve zenginleştirilmesine katkı sağlayacak biçimde korunması, korunarak yaşatılması, kamusal kullanım ile yeniden değerlendirmesi, tahribatın onarılması  yönünde tasarımlar geliştirmelerini, üretilen önerilerin ve hayallerin paylaşılmasını ve fikirlerinin uygulanabileceği ortamların yaratılmasını hedeflemektedir. Öte yandan, yaratılacak düşünce zenginliğinden yola çıkarak kamuoyu oluşturmak ve toplumsal mimarlık tartışmalarına katkı sağlamak da yarışmanın başlıca amaçları arasındadır.

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi kentlerimizin  hukuksuz bir şekilde rant  tahribatına karşı yaşamakta olduğu kimliksizlik, bellek yoksunluğu ve kültürel yoksullaşma karşısında, sorunlara başka bir bakış açısıyla yaklaşmayı ve çözümlerini kentin aktörleri ile birlikte bulmayı önemsemektedir.

Bu nedenle; bu yarışma aynı zamanda kent yaşamına ve geleceğine dair oldukça sınırlı olan düşüncelerin çoğalmasını ve yaygınlaşmasını sağlayacak, kentlilerin, uzmanların, yerel yöneticilerin, kamu idarecilerinin, demokratik kitle örgütlerinin ve sivil inisiyatiflerin bir araya gelerek çözüm önerilerini kolektif bir süreç içerisinde tartışacağı, yaşadığımız kentsel hayatın ve mekânlarının sorgulanacağı bir platform olmayı da hedeflemektedir.Yarışma, uluslar arası ve tek kademeli olmak üzere mimarlık bölümü ve diğer disiplinlerin mezunu profesyonel katılımcılarının ve üniversitelerin mimarlık ve diğer disiplinlerin öğrencilerinin katılımına açık olmak üzere iki kategoride gerçekleştirilecektir. Yarışmaya katılan her proje ve fikir kent açısından önemlidir. Bu nedenle, yarışma kurgusu içinde, her önermenin tartışılabilir ve paylaşılabilir kılınmasını sağlayacak ortamlar yer alacaktır.

Ekli şartnamede yarışmanın hedefleri, yarışmaya katılım koşulları, yarışmacılardan beklenenler ve istenenler, yarışmanın ne şekilde gerçekleştirileceği ve sonuçlandırılacağı,  yarışma takvimi ile birlikte ayrıntılı bir şekilde verilmektedir.

Gerçekleşebilir kent düşleri kurmak, bu düşlerin toplumla buluşmasını sağlayarak onları ortak bir heyecanla uygulanabilir kılmak imkânsız değildir.Atatürk Orman Çiftliği , fikirlerinizle özgürleşebilir, tahribatları onarılabilir. Tüm mimarları , peyzaj mimarlarını, kentsel tasarımcıları, şehir plancılarını ve öğrencilerini bu heyecana, ideallerini toplumla paylaşmaya, tüm kentlileri, yerel yöneticileri, kamu idarecilerini, meslek odalarını, sivil inisiyatifleri bu duyarlılığın yaygınlaşması için ortak hareket etmeye davet ediyoruz.

TMMOB MİMARLAR ODASI ANKARA ŞUBESİ