Ana SayfaKayıtFotoğrafŞartnameBelgelerSSSİletişim

 

 

 

 

 

 

 

 


 


ANA SAYFA


KENT DÜŞLERI 8 SARACOĞLU MAHALLESİ DEĞERLENDIRME PROJESI ULUSAL FIKIR YARIŞMASI SONUÇLARI

Kent düşleri kurmayı ve bu düşlerin toplumla buluşmasını sağlayarak ortak heyecanlara dönüştürmeyi amaçlayan Kent Düşleri Ulusal Fikir Yarışmaları’nın sekizincisi sona erdi. Cumhuriyet’in Ankarasının oluşumunda ve gelişiminde büyük rol oynayan Saracoğlu Mahallesi’nin korunması, korunarak yaşatılması ve toplumsallaştırılması gerektiği düşüncesiyle açılan Kent Düşleri-8 Ulusal Fikir Yarışması’na katılan projeler Yarışma Jürisi tarafından değerlendirilerek ödül almaya hak kazananlar belirlendi.

  • Ankara kentinde mekânsal ve çevresel olarak özellikli olan yapı ve alanlara yönelik alternatif önermelerin fikri boyutta oluşturulması, Ankara’nın yeniden biçimlendirilmesi,
  • Yarışmaya açılacak alanların yeniden kullanılarak değerlendirilmesi için kamuoyu oluşturulması,
  • Kentin tüm aktörlerinin Ankara’ya yönelik proje süreçlerine  katılımlarının sağlanması,
  • Mekânların fiziksel dönüşümlerinin sosyal yaşama olan etkilerinin açığa çıkartılması

amaçlarıyla düzenlenen yarışmaya katılan Profesyonel Kategorisinden 23 proje, Öğrenci Kategorisinden 17 proje olmak üzere toplam 40 proje Yarişma Jürisi tarafından değerlendirilmiş, Profesyonel Kategorisinden 12, Öğrenci Kategorisinden 9 proje 1 Temmuz 2013 tarihinde gerçekleştirilen Değerlendirme Konferansı’na davet edilmiştir. Değerlendirme Konferansı sonrasında yapılan Jüri değerlendirmesi sonucunda Profesyonel Kategorisinden 6, Öğrenci Kategorisinden 6 olmak üzere toplam 12 proje ödüle değer bulunmuştur.


Profesyonel Kategorisi Ödülleri

Birincilik Ödülü (pafta)

OZAN GÜRSOY (Gazi Üniversitesi)

UMUT BAYKAN (Gazi Üniversitesi)

 

İkincilik Ödülü (pafta)

PINAR KESİM (ODTÜ)

MEHMET CEMİL AKTAŞ (Bartın Üniversitesi)

 

Üçüncülük Ödülü (pafta1 - pafta2)

EMRAH DEMİR (MSGSÜ)

SÜLEYMAN SALİH BAŞBAY(MSGSÜ)

CEREN ÇAĞLI (MSGSÜ)

 

Mansiyon Ödülü (pafta1 - pafta2)

GENCAY ÇUBUK (YTÜ)

 

Mansiyon Ödülü (pafta)

SACİT ARDA KARAATLI (İTÜ)

 

Mansiyon Ödülü (pafta1 - pafta2)

BURCU ATEŞ (ODTÜ)

DİCLE YAZICI (ODTÜ)

FERHAT ZEYCAN (ODTÜ)

 

 

Öğrenci Kategorisi Ödülleri

Birincilik Ödülü (pafta)

ÖZGE KARAKAŞ (ODTÜ)

DENİZ ECEMİŞ (ODTÜ)

FATMA DERYA MARANGOZ (ODTÜ)

GÜLBERK KARAAĞAÇ (ODTÜ)

 

İkincilik Ödülü (pafta)

ORÇUN GİRGİN (Osmangazi Üniversitesi)

ÖZLEM KURTULUŞ (Osmangazi Üniversitesi)

BETÜL ŞENTÜRK (Osmangazi Üniversitesi)

 

Üçüncülük Ödülü (pafta1 - pafta2)

BİRGÜL BEGEN (Gazi Üniversitesi)

SELCEN YENİÇERİ (Gazi Üniversitesi)

 

Mansiyon Ödülü (pafta)

MURAT AYDINOĞLU (ODTÜ)

MUSTAFA YILDIZ (ODTÜ)

SAMET MOR (ODTÜ)

ERENUS ATİLLA (ODTÜ)

 

Mansiyon Ödülü (pafta)

FERHAT  ZEYCAN (ODTÜ)

DİCLE YAZICI (ODTÜ)  

EYMEN ÇAĞATAY BİLGE (ODTÜ)

ELİF MERVE ÜNSAL (ODTÜ)

OSMAN SÜMER (ODTÜ)

 

Mansiyon Ödülü (pafta)

ERENALP BÜYÜKTOPCU (İTÜ)

OĞUZHAN SAYGI (İTÜ)

SELİN ERDEMİRCİ (İTÜ)

YILMAZ TAHA SEZGİN (İTÜ)  

 

 

Kolokyum 8 Temmuz 2013 Pazartesi günü saat 16.00’da Alman Kültür Merkezi (Atatürk Bulvarı No:131 Kızılay- Ankara) adresinde gerçekleştirilecektir.

 

Jüri Raporu için tıklayınız.

 

Sıra no ve rumuz için tıklayınız.

 



 

ÖNEMLİ DUYURU - 3 Temmuz 2013

Kent Düşleri-8 Saraçoğlu Mahallesi Değerlendirme Projesi Ulusal Fikir Yarışması Sonuçları 
4 Temmuz 2013 Perşembe günü saat 10.00’da web sayfasında yayınlanacaktır.

 

 

ÖNEMLİ DUYURU

Değerlendirme Konferansına Katılacak Proje Listesi
 

ÖNEMLİ DUYURU- DEĞERLENDİRME KONFERANSI HK.

Kent Düşleri-8 Saracoğlu Mahallesi Değerlendirme Projesi Ulusal Fikir Yarışması Takvimi aşağıda yer almaktadır. Bu kapsamda Değerlendirme Konferansı 1 Temmuz 2013 Pazartesi günü saat 10.00’da Alman Kültür Merkezi’nde (Atatürk Bulvarı No:131 Kızılay- Ankara) gerçekleştirilecektir


Katılımınızı bekliyoruz.

 

Yarışma Güncellenmiş Takvimi:

 

Değerlendirme Konferansı :1 Temmuz 2013 Pazartesi Saat:10.00 Yer: Alman Kültür Merkezi

Sonuçların Açıklanması      : 3 Temmuz 2013 Çarşamba 

Kolokyum                             : 8 Temmuz 2013 Pazartesi Saat:16.00 Yer: Alman Kültür Merkezi



ÖNEMLİ DUYURU

Taksim Gezi Parkı'nda başlayarak tüm kentlerimize yayılan ve yaşam alanlarımıza sahip çıkmak amacıyla gerçekleşmekte olan direniş ve direnişe karşı uygulanan şiddet tüm ülkede önemli bir gündem haline gelmiştir.  Yarışma Jürisi bu ortamda Kent Düşleri 8 "Saraçoğlu Mahallesi Değerlendirme Projesi" Ulusal Fikir Yarışması'nın son teslim tarihinin direnişe destek olan  üyelerimizin mağdur olmaması amacıyla 15 gün süreyle ertelenerek 21 Haziran 2013 Cuma saat 17.00 (kargo ile gönderilen projeler için 24 Haziran 2013 Pazartesi saat 17.00) olarak belirlenmesine karar vermiştir.

Bilgilerinize sunarız.



ÖNEMLİ DUYURU_18.05.2013

Kent Düşleri Projefikir Yarışmaları’nın sekizincisi olan “Saraçoğlu Mahallesi Değerlendirme Projesi” Ulusal Fikir Yarışması kapsamında katılımcılardan gelen, eğitim döneminin son haftalarında yaşanan yoğunluk gerekçesiyle yarışma teslim tarihinin ertelenmesi talebi, Yarışma Jürisi tarafından değerlendirilmiştir. Kent Düşleri yarışmalarının “mimarların ve mimarlık öğrencilerinin, yaşadıkları kentte bulunan nitelikli ve işlevsel bir alanın kentlilerin gündelik hayatlarının özgürleştirilmesine ve zenginleştirilmesine katkı sağlayacak biçimde korunması, korunarak yaşatılması, kamusal kullanım ile yeniden değerlendirmesi yönünde tasarımlar geliştirmelerini, üretilen önerilerin ve hayallerin paylaşılmasını ve fikirlerinin uygulanabileceği ortamların yaratılmasını” hedeflediği ve “yaratılacak düşünce zenginliğinden yola çıkarak kamuoyu oluşturmak ve sosyal mimarlık tartışmalarına katkı sağlamak” amaçlarını taşıdığı göz önünde bulundurularak, katılımın artırılmasının Saraçoğlu Mahallesi üzerine paylaşılacak kent düşlerinin çoğalması anlamına geleceği değerlendirilmiş ve son teslim tarihi 7 Haziran 2013 Cuma saat 17.00 (kargo ve posta yoluyla gönderilecek olan projeler için, gönderi belgesini raportörlüğe iletmek şartıyla 10 Haziran 2013 Pazartesi saat 17.00) olarak belirlenmiştir.
Bilgilerinize sunarız.

 

 DUYURU

Kent Düşleri Fikir proje yarışmaları bir yarışmadan öte bir kamuoyu yaratma bir ortak katılım projesi olarak düzenlenmektedir. Cumhuriyet Döneminin ilk toplu konut projesi olan Saraçoğlu Mahallesinin riskli alan ilan edilmesi ile birlikte acilen açılan fikir projesi yarışması ile, daha fazla fikrin kamuoyuyla buluşması ve katılımcı bir modelle sürecin koordine edilmesi hedeflenmiştir.

Yarışma takvimine dair, teslim tarihinin uzatılması talebi, Jüri tarafından değerlendirilmiş teslim tarihi 7 Haziran 2013 olarak belirlenmiştir. Bu durumun katılımcılar nezdinde tepkilere neden olduğu açıktır. Şube Yönetim Kurulu olarak bu sürecin yeniden değerlendirilmesi için Jürinin 17 Mayıs tarihinde bir araya gelerek çözüm üretmesini sağlamak amacıyla Jüri toplantısı organize edilmiştir. Jürinin durum değerlendirmesi üzerine alacağı karar 18 Mayıs 2013 tarihi itibari ile tarafınıza iletilecektir.

Yarışma sürecine dair üretilen her fikrin verilen her bir emeğin çok değerli olduğunun farkında olarak, bir yarışmadan öte Saraçoğlu Mahallesinin Geleceğine dair verdiğiniz katkılar ve önermeler için teşekkür ederiz. 

 

 DUYURU

Kent Düşleri-8 Saracoğlu Mahallesi Değerlendirme Projesi Ulusal Fikir Yarışması Şartnamesinde 17 Mayıs 2013 olarak (kargo ve posta yoluyla gönderilen projeler için 20 Mayıs 2013) belirlenen teslim tarihinin üniversitelerin mimarlık bölümlerinde final sınavlarının devam etmesi nedeniyle teslim tarihinin ertelenmesi konusunda Şubemize yapılan çok sayıda başvurunun Jüri tarafından değerlendirilmesi neticesinde 7 Haziran 2013 Cuma saat 17.00 (kargo ve posta yoluyla gönderilecek olan projeler için, gönderi belgesini raportörlüğe iletmek şartıyla 10 Haziran 2013 Pazartesi saat 17.00) olarak değiştirilmesine karar verilmiştir.

Değerlendirme Konferansı ve Kolokyum tarihleri daha sonra duyurulacaktır.

Bilgilerinize sunarız.

 

ÖNEMLİ: Soru ve Cevaplar SSS Bağlantısından ulaşabilirsiniz

YARIŞMAYA İLİŞKİN

TMMOB MİMARLAR ODASI ANKARA ŞUBESİ AÇIKLAMASI

 

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Ankara kentinde tarihsel sosyal ve mimari değeri olan, yapıların ve alanların alanların kamusal işlevlerle yeniden kente kazandırılması amacıyla “Kent Düşleri” adı altında mimari fikir yarışmaları düzenlemektedir. Bugüne kadar Ulucanlar Merkez Kapalı Cezaevi, Hasanoğlan Yüksek Köy Enstitüsü, Zonguldak Kömür Yıkama Tesisleri, Kızılay Meydanı ve Çevresi, EGO Hangarları, Mamak’ta Sosyal Konut ve Mamak Cezaevi’ne yönelik fikir projesi yarışmaları açılmış, kentsel ölçekte gündem oluşturularak, bu yapıların bir bölümünün kamusal kullanımlarla yeniden işlevlendirilmesine olanak sağlanmıştır.

Kent Düşleri Proje Fikir yarışmalarından sekizincisinin teması, Ankara kent merkezinde yer alan, konumuyla, ölçeğiyle, yaşanmışlıklarıyla kent tarihinde ve yaşamında önemli bir rol oynayan, halen lojman olarak işlev gören ve ekonomik ömrünü henüz tamamlamamış durumdaki “Saraçoğlu Mahallesi” nin korunması ve korunarak yaşatılması olarak belirlenmiştir.

Saraçoğlu Mahallesi, bugünkü adıyla Namık Kemal Mahallesi, 1944- 46 yıllarında Paul Bonatz tarafından tasarlanmış, mahalle ve komşuluk kültürünün halen devam ettiği bir yerleşimdir. Mahallede memurlar tarafından kullanılan konutların yanı sıra, sosyal –kültürel amaçlı yapılar, okullar ve açık alanlar da yer almaktadır.  Saraçoğlu Mahallesi kentsel sit alanı olarak belirlenmiş, ayrıca konutların ve ağaçların her biri de ayrı ayrı tescil edilmiştir. 

Mahallede yer alan tüm yapılar bir bütün olarak tasarlanmış ve inşa edilmiştir. Bu nedenle tüm yapılarda mimari bir bütünlük görülmektedir. Yapıların birbirleri ve doğal çevreyle uyumları, insan ölçeğinde olmaları, dengeli bir kapalı-açık mekân oranına sahip olması kent için önemli ve olumlu potansiyeller olarak değerlendirilmektedir.

Kent Düşleri Projefikir Yarışmaları’nın sekizincisi olan “Saraçoğlu Mahallesi Değerlendirme Projesi” Ulusal Fikir Yarışması, mimarların ve mimarlık öğrencilerinin, yaşadıkları kentte bulunan nitelikli ve işlevsel bir alanın kentlilerin gündelik hayatlarının özgürleştirilmesine ve zenginleştirilmesine katkı sağlayacak biçimde korunması, korunarak yaşatılması, kamusal kullanım ile yeniden değerlendirmesi yönünde tasarımlar geliştirmelerini, üretilen önerilerin ve hayallerin paylaşılmasını ve fikirlerinin uygulanabileceği ortamların yaratılmasını hedeflemektedir. Öte yandan, yaratılacak düşünce zenginliğinden yola çıkarak kamuoyu oluşturmak ve sosyal mimarlık tartışmalarına katkı sağlamak da yarışmanın başlıca amaçları arasındadır.

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi kentlerimizin plansız önermeler sonucu yaşamakta olduğu kimliksizlik, bellek yoksunluğu ve kültürel yoksullaşma karşısında, sorunlara başka bir bakış açısıyla yaklaşmayı ve çözümlerini kentin aktörleri ile birlikte bulmayı önemsemektedir.

Bu nedenle; bu yarışma aynı zamanda kent yaşamına ve geleceğine dair oldukça sınırlı olan düşüncelerin çoğalmasını ve yaygınlaşmasını sağlayacak, kentlilerin, uzmanların, yerel yöneticilerin, kamu idarecilerinin, demokratik kitle örgütlerinin ve sivil inisiyatiflerin bir araya gelerek çözüm önerilerini kolektif bir süreç içerisinde tartışacağı, yaşadığımız kentsel hayatın ve mekânlarının sorgulanacağı bir platform olmayı da hedeflemektedir.

Yarışma, ulusal ve tek kademeli olmak üzere mimarlık bölümü mezunu profesyonel katılımcılarının ve üniversitelerin mimarlık bölümü öğrencilerinin katılımına açık olmak üzere iki kategoride gerçekleştirilecektir. Yarışmaya katılan her proje ve fikir kent açısından önemlidir. Bu nedenle, yarışma kurgusu içinde, her önermenin tartışılabilir ve paylaşılabilir kılınmasını sağlayacak ortamlar yer alacaktır.

Ekli şartnamede yarışmanın hedefleri, yarışmaya katılım koşulları, yarışmacılardan beklenenler ve istenenler, yarışmanın ne şekilde gerçekleştirileceği ve sonuçlandırılacağı,  yarışma takvimi ile birlikte ayrıntılı bir şekilde verilmektedir.

Gerçekleşebilir kent düşleri kurmak, bu düşlerin toplumla buluşmasını sağlayarak onları ortak bir heyecanla uygulanabilir kılmak imkânsız değildir.

Tüm mimarları ve mimarlık öğrencilerini bu heyecana, ideallerini toplumla paylaşmaya, tüm kentlileri, yerel yöneticileri, kamu idarecilerini, meslek odalarını, sivil inisiyatifleri bu duyarlılığın yaygınlaşması için ortak hareket etmeye davet ediyoruz.

TMMOB MİMARLAR ODASI ANKARA ŞUBESİ 42.DÖNEM YÖNETİM KURULU