-E-Bülten düzgün görüntülenemiyorsa buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz

TMMOB MİMARLAR ODASI 41. DÖNEM OLAĞANÜSTÜ GENEL KURULU GERÇEKLEŞTİRİLDİ

TMMOB Mimarlar Odası 41. Dönem Olağanüstü Genel Kurulu 15-16-17 Nisan 2011 tarihlerinde Nevşehir’de gerçekleştirildi. 700’e yakın Delegenin hazır bulunduğu Genel Kurul’da Mimarlar Odası Ana Yönetmeliği, Mesleki Davranış Kuralları Yönetmeliği, Serbest Mimarlık Hizmetleri Uygulama, Tescil ve Mesleki Denetim Yönetmeliği, Yarışmalar Yönetmeliği ve Ulusal Mimarlık Ödülleri Yönetmeliği’nde değişik yapılması gündemleri görüşüldü. Genel Kurul’da ayrıca Adana Şubesine bağlı olan Kahramanmaraş Temsilciliği, Şube oldu.


ULUCANLAR TOPLUMSAL BİR DÜŞTÜ SÖYLEŞİLERİ 4

“ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ TOPLUMSAL BİR DÜŞTÜ” teması ile kurguladığımız söyleşilerin dördüncüsü “Ulucanlar Cezaevi Üzerine Sözlü Tarih Çalışmaları” başlığı ile 20 Nisan 2011 Çarşamba günü saat:18.30’da TMMOB Mimarlar Odası 5. Kat Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilecektir. Hazeli Akgöl ve Hüseyin Esentürk’ün konuşmacı olacağı söyleşimize tüm üyelerimiz davetlidir.


“ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ TOPLUMSAL BİR DÜŞTÜ” SÖYLEŞİLERİ–3 YAPILDI

Ulucanlar Cezaevi'ne ilişkin Mimarlar Odası Ankara Şubesi tarafından düzenlenen söyleşiler dizisi devam ediyor. Söyleşilerin ilki 3 Şubat 2001 tarihinde Tezcan Karakuş Candan ve Ali Hakkan ile “Ulucanlar Cezaevi, Kent Düşleri Yarışması, Toplumsal Süreci” başlığı ile gerçekleştirildi. İkinci söyleşi ise Esin Boyacıoğlu ile “Cezaevlerinin Tarihçesi ” üzerine idi.

Ayşen Savaş’ın konuk olduğu 3. söyleşi “Cezaevi Müzeye Dönüşür mü?” başlığı ile yapıldı. Müzeye dönüştürülmüş cezaevlerini örneklemeler ile anlatan Savaş, tüm dünyadaki cezaevi restorasyonlarından bahsetti. TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi Toplantı Salonu’nda yapılan söyleşiler kokteyl eşliğinde tamamlandı.

 


MESLEK YILINA SAYGI TÖRENİ

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi tarafından her yıl Mimar Sinan Haftası kapsamında düzenlenen Meslek Yılına Saygı Töreni bu yıl da mesleğinde 30, 40, 50 ve 60 yılını dolduran üyelerimizi bir araya getirdi.

Ankara Palas’ta yapılan Meslek Yılına Saygı Töreni, açılış konuşmasını Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Fatih Söyler yaptı. 09 Nisan 2011 Cumartesi akşamı saat 19.00’da gerçekleştirilen Meslek Yılına Saygı Töreni’nde, Meslekte 30, 40, 50 ve 60 yılını geride bırakan üyelere plaket verildi. devamı>>


PANEL: MİMAR SİNAN VE DONEMİ: DOĞU VE BATI'YA BAKIŞLAR

Mimarlar Odası Ankara Şubesi bu yıl Mimar Sinan Haftasında, Sinan'ın yaşadığı dönem üzerine odaklanacak bir Panel düzenleyecek. Panel'in başlığı "Mimar Sinan ve Dönemi: Doğu ve Batı'ya Bakışlar" olarak belirlendi. Bu Panel, Mimar Sinan ve yapıtlarını değil, ama erken kapitalist dönem olarak da adlandırılan 1500-1800 yılları arasında Osmanlı'nın doğu ve batı ilişkilerini konu edinecek.

Oturum başkanlığını Bülent Batuman’ın yapacağı Panel 7 Nisan 2011 Perşembe günü saat:18.30’daTÜBİTAK Konferans Salonunda gerçekleştirilecek. ODTÜ Mimarlık Bölümü’nden Sevil Enginsoy Ekinci, Ali Uzay Peker ve ODTÜ tarih bölümünden Mustafa Soykut’un katılacağı Panel’in detayları aşağıdaki gibidir:

Program
Açılış Konuşması

Fatih Söyler , Başkan, TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi
Panel

Oturum Başkanı: Bülent Batuman , Sekreter Üye, TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi

Konuşmacılar:

Doç. Dr. Mustafa Soykut, ODTU Tarih Bölümü: "Güney Asya ve Avrupa Ekseninde Osmanlı ve Rönesans"

Y. Doç. Sevil Enginsoy Ekinci, ODTU Mimarlık Bölümü: "Rönesans’ın Coğrafyası ve Mimar Sinan"

Doç. Dr. Ali Uzay Peker, ODTU Mimarlık Bolumu: "Edirne'nin Doğusu-Fergana'nın Batisi: Sinan Mimarisinin Kaynakları"

20.15 Kokteyl


ULUSAL MİMARLIK ÖDÜLLERİ ÖDÜLLÜ YAPILAR PLAKET TÖRENİ 1

TMMOB Mimarlar Odası, 1988 yılından itibaren düzenlemekte olduğu Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri programı kapsamında “Yapı Dalı Ödülü” almış tüm yapılar için plaketler hazırlamış bulunmaktadır.

Bu kapsamda Ankara’da ödül alan ilk yapı Mimar Cengiz Bektaş’ın müellifi olduğu Türk Dil Kurumu (1972-1978) yapısıdır. Genel Merkezimiz tarafından hazırlanan plaket 24 Mart 2011 tarihinde Cengiz Bektaş eşliğinde Türk Dil Kurumu Binası’na çakıldı. Törene TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi Yönetim Kurulu, Türk Dil Kurumu yetkilileri ve üyelerimiz katıldı.

Ulusal Mimarlık Ödülü almış yapılara plaket asma törenleri Atakule Alışveriş Merkezi ve Atatürk Kültür Merkezi yapıları ile devam edecek.


“ESKİŞEHİR TARİHİNE YOLCULUK”

Kültür MBÇK etkinlikleri kapsamında Eskişehir gezisi yapıldı. 12 Mart 2011 Cumartesi günü sabah tren garında buluşan gezi ekibi Tren yolculuğu ile başladıkları gezide ilk olarak Sazova Bilim Sanat ve Kültür Parkı oldu. Kahvaltı molasından sonra Masal Şatosu ve Korsan gemisi görülerek geçmişe yolculuk başladı. İkinci durak Odunpazarıydı. Odunpazarı’nda üç Odunpazarı evinin birleştirilmesi ile oluşturulan Eskişehir Cam Sanatları Müzesi ve müzedeki sayısız sanatçının eserleri gezinin ilgi odağı oldu. Odunpazarı’ndan ayrılan gezi ekibi soluğu Kentpark’ta aldı. Yapay plajlar ve kentpark gezisinden sonra öğle yemeği için Eskişehir lezzetleri eşleğinde mola verildi. Mola’dan sonra kent merkezine doğru yola çıkıldı. Porsuk çayında yapılan tekne gezintisi ve kent gezisinden sonra gezi ekibi gara yürüyerek gitmeyi tercih etti. Tren yolculuğu ile başlayan Eskişehir gezisi tren yolculuğu ile son buldu.


CİNSİYET ve MEKÂN ATÖLYESİ

Mekânın cinsiyeti var mıdır? Mekânları eril veya dişil olarak ayırt etmek mümkün müdür? Eğer mümkün ise bu ayrım mimarlara ne gibi beceriler kazandırabilir? Cinsiyetin ötesine geçen, cinsiyetsiz bir mekân düşünülebilir mi? Mimarların mekan kavrayışını cinsiyetler mi, yoksa cinsiyetsizlik mi özgürleştirecektir? Soruları ile yola çıkan Mimarlar Odası Ankara Şubesi Öğrenci Komisyonu “Cinsiyet ve Mekân” atölyesinde buluştu. Yürütücülüğünü E. Özgür Özakın’ın üstlendiği atölye çalışmalarına ODTÜ ve Gazi Üniversitesi öğrencileri yoğun ilgi gösterdi. Mimarlar Odası’nda gerçekleştirilen atölyede öğrenciler cinsiyet kavramı üzerinden mekân ile kimlik kavramlarının dayanaklarını tartıştılar.

 


"KENT VE MEKÂN EKSENİNDE TOPLUMSAL CİNSİYET TARTIŞMALARI"

Mekânın toplumsal süreçlerden ve beşeri pratiklerden bağımsız ele alınamayacak bir olgu olması onun toplumsal cinsiyet temelinde yeniden düşünülmesini ve tanımlanılmasını zorunlu kılar.

Hâkim toplumsal cinsiyet rejiminin yön verdiği cinsiyet rollerinin yeniden üretiminde mekânsal ayrışmalar ve mekânla ilişkiler temel bir öneme sahiptir. Diğer taraftan mekân sadece toplumsal cinsiyet ilişkilerinin yapılandırılmasına hizmet etmekle kalmaz, aynı zamanda söz konusu ilişkiler tarafından belirlenir. Bu çerçevede mekânın, toplumsal cinsiyet rejiminin ve toplumsal cinsiyet rollerinin birbirlerini nasıl şekillendirdiklerini, bir başka deyişle mekân ile cinsiyet hallerinin ilişkiselliğinin tartışıldığı “Kent ve Mekân Ekseninde Toplumsal Cinsiyet Tartışmaları” Paneli İnşaat Mühendisleri Odası Rüştü Özal Salaonun’nda yapıldı. Panelin açılış konuşmasını Mimarlar Odası Ankara Şubesi Sekreteri Bülent Batuman yaptı.

Mimarlar Odası Ankara Şube ve Kaos GL’nin birlikte düzenlediği panel iki oturum ile yapıldı. İlk oturumun başkanlığını Serpil Sancar yürüttü. Berrin Yanıkkaya “Şehirde Kaybol(AMA)mak ya da Kadın Olmak”,Asuman Türkün “Yeni Kent Politikaları ve Kadınların Konumu”, Levent Şentürk“Eril Kent: Bir Mimarlık Atölyesi için Konu Başlıkları” bildirileri ile panelde yer aldı.

Öğle arasından sonra devam edilen panelde ikinci oturumun başkanlığını Kaos Gl’den Ali Erol yürüttü. Gülsüm Baydar “Cinsiyetsiz Mekânlar / Mekânsız Cinsiyetler”, Aksu Bora “Bir Hafıza Mekanı Olarak Ev”, Elif Ekin Akşit “Cinsiyetlendirilmiş Kamusal Alan Tanımları ve Ötesi: Hamamlar, Parklar vs...”,Doğu Durgun“Bir Arzu Coğrafyası Olarak Şehir ve Erkek Eşcinseller Arası İletişim” başlıklı sunumları ile panelde yer aldı.


“KENTİMİ OKUYORUM” ÇOCUK KİTAPLARI YARIŞMASI 2 TEMA: “OYUN”

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi Çocuk ve Mimarlık Çalışmaları Merkezi

Okul öncesi çocuklara ve ilköğretim okullarındaki çocuklara yönelik olarak yürütülen “Çocuk ve Mimarlık” çalışmaları kapsamında, çocuk kitaplarında mimarlık, kent, çevre, kültürel miras konularının çocukların anlayacağı dilde öykü ve masallarla anlatılması amacıyla düzenlenen “Kentimi Okuyorum” Çocuk Kitapları Yarışması’nın ikincisi “oyun” temalı olarak gerçekleştirilecektir. TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi tarafından “3–6” ve “7–12” yaş grubu hedef kitlesine yönelik olarak düzenlenecek olan yarışmada;

• Çocuklarda yaşadıkları çevreye, kente ve mimarlığa karşı duyarlılık oluşturulması,

• Çocukların kitap okumaya karşı ilgilerinin arttırılması

• Oyun kavramının ve mekânlarının yeniden gündem haline getirilmesi.

amaçlanmaktadır.

Konu ile ilgili ayrıntılı bilgeye www.mimarlarodasiankara.org adresinden ulaşabilirsiniz.


WEB ÜZERİNDEN ÜYE İŞLEMLERİ BAŞLADI

Mimarlar Odası tarafından üyelerimizin bazı üyelik işlemlerinin internet üzerinden yapabilecekleri uygulama 01 Ocak 2011 tarihinde başlatılmıştır.

Üyelerimiz bu işlemlerle sistem üzerinden;

  • Kendi bilgilerini görme (iletişim, mali konular,eğitim,proje vb)
  • İletişim bilgilerini değiştirme gibi taleplerde bulunabilme,
  • Ödeme işlemleri (aidat vs.)
  • E-eğitim programlarına katılabilme,

KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERLE ÜLKE YÖNETİLEMEZ. BU YASANIN TBMM’YE İADESİ BİR ZORUNLULUKTUR

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, Hükümete 6 ay süresince Kanun Hükmünde Kararname (KHK) çıkarma yetkisi veren Yasa’nın TBMM’den geçmesi üzerine 11 Nisan 2011 tarihinde bir basın açıklaması yaptı. devamı>>


10. ULUSAL TESİSAT MÜHENDİSLİĞİ KONGRESİ DÜZENLENDİ

Makina Mühendisleri Odası tarafından 18 yıldır düzenlenen Ulusal Tesisat Mühendisliği Kongresi’nin 10’uncusu 13-16 Nisan 2011 tarihlerinde "Enerji; Dünden Daha Az" temasıyla Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi’nde gerçekleştirildi. Kongreyle birlikte düzenlenen TESKON+SODEX Fuarı’na ısıtma, soğutma, havalandırma, yalıtım, doğalgaz, jeotermal, güneş enerjisi alanlarında ürün ve hizmet üreten 100’den fazla firma katıldı. devamı>>


TMMOB SANAYİ KONGRESİ DÜZENLEME KURULU TOPLANTISI YAPILDI

TMMOB adına sekreteryası Makina Mühendisleri Odası tarafından yürütülen TMMOB Sanayi Kongresi 2011’in Düzenleme Kurulu ilk toplantısını 9 Nisan 2011 tarihinde MMO Eğitim Salonu’nda yaptı. devamı>>


ÇMO: HUKUKUN ARKASINDAN DOLAŞARAK, ÇED’E ÇOMAK SOKAN AKP HÜKÜMETİ" NEYİN PEŞİNDE?

Çevre Mühendisleri Odası, Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği’nde yapılan değişik üzerine 15 Nisan 2011 tarihinde bir basın açıklaması yaptı. devamı>>


1 MAYIS’TA TAKSİM’DEYİZ!

TMMOB’nin de aralarında yer aldığı emek-meslek örgütleri ve demokratik kitle örgütlerinin oluşturduğu 1 Mayıs bileşenleri, 14 Nisan 2011 Perşembe günü Taksim Gezi Parkı’nda bir basın açıklaması yaptı. Açıklama DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün tarafından okundu. devamı>>


15 MAYIS`TA ANKARA`DA BULUŞUYORUZ

Haklarımız İçin, Geleceğimiz İçin, Halkımız İçin, Ülkemiz İçin 15 Mayıs 2011 Pazar Günü Ankara`da TMMOB Mitingi`nde Buluşuyoruz. devamı>>


İMO: 15 MAYIS`TA ANKARA`DAYIZ

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası 11 Nisan 2011 tarihinde 15 Mayıs TMMOB Mitingine yönelik bir basın açıklaması yaptı. devamı>>


MMO’DAN 15 MAYIS TMMOB MİTİNGİNE ÇAĞRI

Makina Mühendisleri Odası, 15 Mayıs TMMOB Mitingine yönelik bir çağrı metni yayımladı. devamı>>


ÇMO’DAN 15 MAYIS TMMOB MİTİNGİNE ÇAĞRI

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası 6 Nisan 2011 tarihinde bir açıklama yaparak, üyelerini 15 Mayıs’ta TMMOB mitinginde buluşmaya çağırdı. devamı>>


TMMOB 19-20 NİSAN’DA SAĞLIK ÇALIŞANLARI VE TTB İLE BİRLİKTE OLACAK

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, sağlık çalışanlarının 19-20 Nisan günlerinde gerçekleştireceği eyleme TMMOB’nin desteğini 7 Nisan 2011 tarihinde yaptığı açıklamayla duyurdu. devamı>>


BOREN YÖNETİM KURULU TOPLANTISI YAPILDI

Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü (BOREN) Yönetim Kurulu 8 Nisan 2011 tarihinde toplandı. TMMOB’yi Yürütme Kurulu Üyesi Alaeddin Aras’ın temsil ettiği toplantıda, planlama çalışmaları, sürdürülen faaliyetler, yeni proje önerileri, sürdürülen ve sonuçlanma aşamasında projeler ele alındı. devamı>>


KMO YÖNETİM KURULU’NDA DEĞİŞİKLİK

Kimya Mühendisleri Odası II. Başkanlık görevini yürüten Erdoğan Işık’ın Yönetim Kurulu’ndan istifası üzerine 9 Nisan 2011 tarihinde toplanan Yönetim Kurulu yeniden görev dağılımı yaptı. Buna göre; II. Başkanlığa Vahap Sınmaz, Yönetim Kurulu üyeliğine de M. Cevat Boz geldi. devamı>>


BODRUM İKK’DAN ORTAKENT’TEKİ HAZİNE ARAZİLERİNİ YAPILAŞMAYA AÇAN ÖYK KARARININ YÜRÜTMESİNİN DURDURULMASI ÜZERİNE AÇIKLAMA

TMMOB Bodrum İlçe Koordinasyon Kurulu, Ortakent beldesindeki sit alanı Hazine arazilerini yapılaşmaya açan ÖYK kararının yürütmesinin durdurulması üzerine 7 Nisan 2011 tarihinde bir basın açıklaması yaptı. devamı>>


EMEK, BARIŞ, ÖZGÜRLÜK VE DEMOKRASİ İÇİN 1 MAYIS’TA TAKSİM’DE VE TÜM TÜRKİYE’DE ALANLARDAYIZ

TÜRK-İŞ, HAK-İŞ, DİSK, MEMUR-SEN, KAMU-SEN, KESK, TMMOB, TTB, TEB, TÜED ve TÜRMOB, 1 Mayıs’ı İstanbul Taksim Meydanı başta olmak üzere diğer illerde de birlikte kutlama kararı aldı. Örgütler konuya ilişkin olarak 8 Nisan 2011 tarihinde bir basın açıklaması yaptı. devamı>>


TEKNOLOJİ FAKÜLTELERİ ÜZERİNE TMMOB GÖRÜŞÜ

TMMOB Teknoloji Fakülteleri Çalışma Grubu tarafından hazırlanan TMMOB görüşü ekte bilgilerinize sunulmaktadır. devamı>>


ÜCRETLİ MÜHENDİS, MİMAR, ŞEHİR PLANCILARI VE İŞSİZLİK KURULTAYI ADANA VE İZMİR YEREL KURULTAYLARI DÜZENLENDİ

Kasım ayında Ankara’da gerçekleştirilecek TMMOB Ücretli Mühendis, Mimar, Şehir Plancıları ve İşsizlik Kurultayı’nın ilk yerel kurultayları 2 Nisan Cumartesi günü Adana ve İzmir’de gerçekleştirildi. devamı>>


TMMOB ANTALYA KENT SEMPOZYUMU SONUÇ BİLDİRGESİ YAYIMLANDI

Antalya’da 24-26 Mart 2011 tarihlerinde gerçekleştirilen “TMMOB Antalya Kent Sempozyumu” sonuç bildirgesi yayımlandı. devamı>>


TMMOB, YÖK’ÜN YÜKSEKÖĞRETİMİ YENİDEN YAPILANDIRMAYA YÖNELİK ÇALIŞTAYINA KATILMIYOR

TMMOB, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nın yükseköğretimin yeniden yapılandırılmasına ilişkin tarafların görüşlerini almak üzere 6 Nisan 2011 tarihinde Gebze TÜBİTAK Türkiye Sanayi Sevk ve İdare Enstitüsü’nde düzenleyeceği çalıştaya katılmayacağını yazıyla bildirdi. TMMOB Genel Sekreteri imzasıyla 5 Nisan 2011 tarihinde gönderilen yazı ekinde, TMMOB’nin “Yükseköğretimin Yeniden Yapılandırılmasına Dair Açıklama” üzerine görüşü de gönderildi. devamı>>


İMO: İSTANBUL HALKININ YAŞAMI SİYASİ HESAPLARA KURBAN EDİLİYOR

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş`ın imar affıyla ilgili açıklamaları üzerine 30 Mart 2011 tarihinde bir basın açıklaması yaptı. devamı>>


ŞPO: SEÇİM ÖNCESİNDE YOĞUNLAŞAN, ADI KONULMAMIŞ İMAR AFFI GİRİŞİMLERİNİ ENDİŞEYLE İZLİYORUZ!

TMMOB Şehir Plancıları Odası, yaklaşan seçim öncesinde yoğunlaşan imar affı girişimleri üzerine 31 Mart 2011 tarihinde bir basın açıklaması yaptı. devamı>>


MMO KOCAELİ ENERJİ VERİMLİLİĞİ EĞİTİM VE UYGULAMA MERKEZİ AÇILDI

TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO) Kocaeli Enerji Verimliliği Eğitim ve Uygulama Merkezi`nin açılışı 30 Mart Çarşamba günü yapıldı. Açılışa katılan TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, tesisin önemine değinerek, kuruluşunda emeği geçenlere teşekkür etti. devamı>>


KMO: ANKARA’NIN HAVASI İNSAN SAĞLIĞINI TEHDİT EDİYOR!

TMMOB Kimya Mühendisleri Odası, Ankara hava kalitesi üzerine 29 Mart 2011 tarihinde bir basın açıklaması yaptı. devamı>>


BAŞTA TAKSİM OLMAK ÜZERE 1 MAYIS`TA TÜM ALANLARDAYIZ

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB, 1 Mayıs’ın Türkiye’nin her tarafında kitlesel olarak kutlanması için hazırlıklara başladı. DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün, KESK Eğitim ve Örgütlenme Sekreteri Akman Şimşek, TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı ve TTB Merkez Konseyi Üyesi Osman Öztürk, 30 Mart 2011 tarihinde İstanbul’da DİSK Genel Merkezi’nde konuya ilişkin bir basın toplantısı düzenledi. devamı>>


ŞPO: 730 GÜN HALKTAN YANA DEĞİL, RANTTAN YANA GEÇTİ

TMMOB Şehir Plancıları Odası, 29 Mart 2009 yerel seçimlerinden bu yana geçen 730 günü değerlendiren bir basın açıklaması yaptı. devamı>>


ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI’NA GAZİ TESİSLERİ ALANI İLE İLGİLİ YAZI GÖNDERİLDİ

“Orman Genel Müdürlüğü Gazi Tesisleri Alanında 1. Derece Doğal ve Tarihi Sit Alanı Koruma Amaçlı İmar Planı” çalışmaları ile ilgili olarak yapılacak “Halkın Katılımı” toplantısı için Çevre ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü`nden gelen yazı üzerine, TMMOB 23 Mart 2011 tarihinde yanıt gönderdi. devamı>>


İŞÇİ FİLMLERİ FESTİVALİNDE DOĞAL DİRENİŞ

6.Uluslararası İşçi Filmleri Festivali 2011 hazırlıkları başladı. Festival 1-8 Mayıs Tarihleri arasında gerçekleştirilecek. İstanbul, Ankara ve İzmir’de eş zamanlı olarak başlayacak festival, doğanın yağmalanması ve buna karşı direnişlerle ilgili temasıyla dikkat çekiyor. devamı>>


ODTÜ 12. SANAT FESTİVALİ BAŞLADI

ODTÜ Kültür Kongre Merkezinde Resim-Heykel-Seramik-Baskı sergisi ile açılışı yapılan ODTU 12. Sanat Festivali 25 Mart - 24 Nisan 2011 tarihleri arasında düzenleniyor. Festival kapsamında konserler, tiyatrolar, film gösterimleri, atölye çalışmaları ve söyleşiler gerçekleştiriliyor. devamı>>


BİR USTA BİR DÜNYA

Yapı Kredi Kültür Merkezi’nde sanat ve edebiyatta derin izler bırakmış önemli isimler için açılan “Bir Usta Bir Dünya” sergi dizisi grafik sanatçısı Mengü Ertel ile devam ediyor. Bir Usta Bir Dünya: Mengü Ertel - “Tepe tepe kullanıyorum hülyalarımı”sergisi, 4 Mart - 23 Nisan 2011 tarihleri arasında ziyaret edilebilecek. devamı>>


1. SANAT VE TASARIM EĞİTİMİ SEMPOZYUMU “DÜN BUGÜN GELECEK” ÇALIŞTAYI

Başkent Üniversitesi Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi tarafından 22–29 Nisan 2011 tarihleri arasında “Dün, Bugün, Gelecek” temalı 1. Sanat ve Tasarım Eğitimi Sempozyumu kapsamında çalıştay düzenleniyor. devamı>>


ULUSLARARASI EKOLOJİK MİMARLIK VE PLANLAMA SEMPOZYUMU 2011

İlk 3’ü başarıyla gerçekleştirilmiş olan Ekolojik Mimarlık ve Planlama Sempozyumu’nun 4.’sü 15–17 Eylül 2011 tarihlerinde Antalya’da Mimarlar Odası Antalya Şubesi tarafından organize edilmektedir. devamı>>


KENT BELGESELİ – KOCAELİ KENTİ İÇİN FOTOĞRAF YARIŞMASI

TMMOB Kocaeli İl Koordinasyon Kurulu 06–07–08 Mayıs tarihlerinde II. Kent Sempozyumunu düzenliyor. Bu bağlamda; kentin çözüm bekleyen sorunlarının ve kente dair gerçekleşmiş olumlu çözümlerin, yapılacak yarışmanın fotoğrafları ile belgelenmesi hedeflenmektedir. devamı>>


MİMARLIKTA ELEŞTİREL OKUMALAR-MİMARLIK ÖĞRENCİLERİ YAZI YARIŞMASI 2011

Son Teslim Tarihi: 25.04.2011

Eleştirel okuma, yerleşik bir mimarlık kültürünün oluşmasından öte; mimarlığın toplumsal bir olgu olduğunun içselleştirilmesi ve dolayısıyla, mimarlık düşün ve uygulamasının “özgürleştirici” bir nitelik edinebilmesinin bir ön koşuludur. Bu erekle, mimarlığın kuramsal çerçeve ve uygulamaları, ezber bozan okumalar, aykırı yaklaşımlar ve farklı duruşlarla sınanmalı ve eleştirel okumanın araç ve yöntemleriyle yeniden ve ısrarla tartışmaya açılmalıdır. devamı>>

UIA ULUSLARARASI ÖĞRENCİ FİKİR YARIŞMASI

Son Teslim Tarihi : 31.03.2011

2011 Tokyo Dünya Mimarlık Kongresi düzenleme komitesi, mimarlık öğrencileri için dünya çapında bir fikir yarışması düzenliyor.  Yarışmacılardan, Tokyo metropoliten alanının çevresinde yer alan 4 ayrı bölgede, kentin 2050 yılındaki potansiyel gelişimini göz önünde tutarak, belirlenen dört temadan birini geliştirmeleri bekleniyor.


ULUSLARARASI İNŞAAT KAZALARI KARİKATÜR YARIŞMASI

Son Teslim Tarihi: 30.04.2011

Anadolu Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü tarafından İnşaat sektöründeki meydana gelen iş kazalarının önemini karikatür yardımıyla ortaya koymak ve sektör çalışanlarını düşünmeye sevk ederek farkındalığı arttırmak amacıyla düzenlediği yarışma… devamı>>

PHİLİPPE ROTTHİER AVRUPA MİMARLIK ÖDÜLÜ 2011

Son Teslim Tarihi: 30.04.2011

Bu yıl dokuzuncusu düzenlenen "Philippe Rotthier European Prize for Architecture" (Philippe Rotthier Avrupa Mimarlık Ödülü), son beş yılda Avrupa sınırları içinde hayata geçirilen en başarılı yenileme projesini ödüllendirecek. devamı>>

"CHANGİNG THE FACE" (SURETİ DEĞİŞTİRMEK) ULUSLARARASI MİMARİ FİKİR YARIŞMASI

Son Teslim Tarihi: 15.05.2011

Rus Mimarlar Birliği (The Union of Russian Architects-UAR), DuPont, RIBA, Yapı-Endüstri Merkezi (YEM), Architizer ve Karo Film ortaklığında düzenlenen uluslararası mimari fikir yarışması "Changing the Face" (Sureti Değiştirmek), Moskova'da bulunan ünlü Pushkinsky Sinema Salonu'nun cephesini, yenilikçi DuPont ürünleri kullanarak değiştirmeyi amaçlıyor. devamı>>

HASANOĞLAN YAZ OKULU KİTABI

Yapılarının bir kısmı Atatürk Anadolu Öğretmen Lisesi tarafından halen kullanılan, bir kısmı da boş olarak çürümeye terk edilmiş olan Hasanoğlan Köy Enstitüsü, bir döneme tanıklık etmiş bir aydınlanma projesidir. Farklı eğitim alanlarının biraradalığı ve uygulamaya dönük anlayışı ile modern eğitim kurumları içinde seçkin bir yere sahiptir. Bu anlamıyla enstitü yerleşkesinin ve enstitü yapılarının mülkiyetine bakılmaksızın yeniden işlevlendirilerek kente kazandırılması ve “üretime dayalı eğitim anlayışı” ile eğitim modellerinin yeniden gündeme gelerek tartışılması açısından da özel önem taşımaktadır. Bu çerçevede TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi ve İnşaat Mühendisleri Odası Genel Merkezi 2007 yılında Kent Düşleri Yarışması ile bu alanın yeniden değerlendirilmesi için bir ulusal öğrenci yarışması açmıştı. Bu yarışmanın amacı köy enstitüleri modelinin bir toplumsal hafıza olduğu gerçeğiyle, köy enstitülerinin ve buradaki eğitim sisteminin gündemde kalması ve günümüz eğitim sisteminin tartışılmasıydı.

Bu aşamadan sonra Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin çalışmaları devam etmiş ve Hasanoğlan Çalışma Grubu’nun aktif bileşeni haline gelmiştir. Bu çalışma grubu ile 2009 yılına düzenlenen yaz okulunun ardından, 2010 yılında farklı disiplinlerden öğrencilerin katılımı ile geniş bir yeniden düzenleme eylemi içine girilmiştir. İşte “Hasanoğlan’da Tarih Canlanıyor” kitabının içinde bu yaz okulunda Hasanoğlan Köy Enstitüsü yerleşkesinin, geçmişten gelen izlerinin korunarak yeniden hayata kazandırılmasının kolektif hikayesini bulacaksınız.




ÖZEL SEKTÖRDE ÜCRETLİ ÇALIŞAN MİMARLAR “ÇALIŞMA YAŞAMI” KLAVUZU




14 NİSAN TARİHLİ RESMİ GAZETEDE YAPI MALZEMELERİNİN TABİ OLACAĞI KRİTERLER HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK YAYIMLANMIŞTIR




14 NİSAN TARİHLİ RESMİ GAZETEDE ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRMESİ YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK YAYIMLANMIŞTIR