01 Mart 2013

Bugünün ve yarının okulları

Dünyanın en iyi okulları sergisi Mimarlar Odası Ankara Şubesi ve Finlandiya Büyükelçiliği ortak çalışmasıyla Ankara’da sergileniyor.

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Finlandiya Büyükelçiliği ve Finlandiya Mimarlık Müzesi ile birlikte ortaklaşa Ankara’ya getirdiği “Dünyanın En İyi Okulu- Yirmi Birinci Yüzyıl Finlandiyası’ndan Yedi Okul” isimli mimari resim ve heykel sergisinin açılışı yapıldı.

Finlandiya Mimarlık Müzesi tarafından hazırlanan sergi, 2000’lerde inşa edilenler arasından seçilmiş bazı Fin okullarına odaklanıyor. 2010 sonbaharında gerçekleşen Venedik Mimarlık Bienali’nde sunulan sergi, Türkiye’ye gelmeden önce Fransa ve Amerika Birleşik Devletler’inde sergilendi.

Serginin açılışı Finlandiya Büyükelçisi Nina Vaskunlahti ve Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Ali Hakkan tarafından yapıldı.  Hakkan Ülkemizde son dönemde yoğun olarak tartışılan Eğitim sistemi ve niteliği ile ve Eğitim Yapılarındaki Mekansal  dönüşümün kötü örneklerini yaşandığını bu serginin böylesine bir süreçte açılmasının oldukça anlamlı olduğunu belirtti ve  öğrenmenin her zaman mekândan etkilenen bir süreç olduğunu söyledi. Hakkan “ Fin okul mimarisini yansıtan sergi, Fin okul sistemine genel bir bakışı ortaya koyuyor. Eşitlikçi, çağdaş bir eğitim modeli olarak, okul mimarisinin gelişimini izlememize olanak sağlayan bir sergi aynı zamanda. Türkiye’de geç kalınmış da olsa eğitim yapılarının, çağdaş eğitimle örtüşür şekilde mekânların dizaynedilmesini diliyoruz. Bizimle işbirliği içerisinde bulunan ve serginin Türkiye’ye gelmesine ön ayak olan Finlandiya Büyükelçiliği’ne teşekkür ederiz”  dedi.

Finlandiya Büyükelçisi Nina Vaskunlahti, ise yaptığı açılış konuşmasında şunları söyledi: “Eğitim felsefesi, kırk yıl kadar önce gerçekleşen eğitim reformu, öğretmen mesleğinin saygınlaştırılması, ve öğrenme ortamının daha farklı bir gözle görülmesi Finlandiya için elzem koşullardandır. Okul binaları öğrencilere ve öğretmenlere hitap edecek bir atmosfer sunmalı. Binalar doğa ve içerisinde bulunduğu çevreyle etkileşim içinde olmalı, öğrencilere ve öğretmenlere ilham vermek zorundadır.”

Kokteyl eşliğinde devam eden, “Dünyanın en iyi okulları” açılışına ilgi yoğun oldu. Geleneksel ard arda sırlardan oluşan ortamların dışına çıkan farklı okul ortamlarını, yarının okullarını merak edenler için sergi 30 Mart’a kadar Cer Modern’de görülebilecek.

Son Güncelleme : 20.01.2018 - 10:14:36