Üye Bilgileri.

size uygun bölümden devam ediniz.

sitemizdeki online işlemlerden yararlanabilmek için kayıt olup parolanızla giriş yapmanız gerekmektedir.
Daha önce insan kaynakları için bir parola aldıysanız o parolayı kullanabilirsiniz.

Henüz üye değilmisiniz? Yeni kayıt!

Detaylı Arama.

size uygun bölümden devam ediniz.

site içerisindeki tüm içerikte arama yapılmaktadır. birden fazla kelime aratabilirsiniz.


25 50 75 100

Yayınlanma Tarihine Göre
Eklenme Tarihine Göre
Başlığa Göre
Okunma Sayısına Göre

Başlıkta Açıklamada İçerikte

Aynen girildiği gibi
Kelimelerin hepsi
Kelimelerden herhangi biri
ODA ÇALIŞMALAR KENT GÜNDEMI MESLEKI UYGULAMA YAYIN ÜYELER EĞITIMLER
Enerji Kimlik Belgesi Uzmanlığı Eğitimi
Enerji Kimlik Belgesi Uzmanlığı Eğitimi
Metraj-Keşif ve İhale Dosyası Hazırlama Eğitimi
“Mimari Akustik Rapor ve Projesi Neden Gereklidir?” Semineri
D-1 TEMEL BİNA AKUSTİĞİ EĞİTİMİ
Afet Bilinci ve Temel İlk Yardım Eğitimi
D-1 TEMEL BİNA AKUSTİĞİ EĞİTİMİ
5-8 ARALIK 2019 BİLİRKİŞİLİK TEMEL EĞİTİMİ
Enerji Kimlik Belgesi Uzmanlığı Eğitimi
D-1 TEMEL BİNA AKUSTİĞİ EĞİTİMİ KAYITLARIMIZ BAŞLADI
Enerji Kimlik Belgesi Uzmanlığı Eğitimi
Enerji Kimlik Belgesi Eğitimleri (EKB) Çevrim İçi Eğitimleri Başlıyor
“Çalışma Yaşamında Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele” Eğitimi
Bilirkişilik Eğitimi
Ücretli Çalışan ve İşsiz Mimarlar için Sertifikalı Ücretsiz Eğitimler
Keşif, Metraj ve İhale Dosyası Hazırlama Eğitimi IV
Keşif, Metraj ve İhale Dosyası Hazırlama Eğitimi III
Keşif, Metraj ve İhale Dosyası Hazırlama Eğitimi II
Keşif-Metraj İhale Dosyası Hazırlama Teknikleri Eğitimi
Bilirkişilik Temel Eğitimi 2017
Bilirkişilik Temel Eğitimi 2017
2018 Yılı Ankara Şubesi Oda Bilirkişileri Listesi
Enerji Kimlik Belgesi Uzmanlığı Temel Eğitimi
"Enerji Kimlik Belgesi Uzmanlığı" Eğitimi
Bilirkişilik Temel Eğitimi
Keşif Metraj Eğitimi
EKB Uzmanı Üyelerimize Önemli Duyuru
Bilirkişiliğe Kabul Şartları
“BEP-TR 2 Oryantasyon” Eğitimi
“BEP-TR 2 Oryantasyon” Eğitimi
Üniversite Oda’ya Geliyor, Kent Akademisi Dersleri Başlıyor
Hukuk Davaları 2016 Yılı Bilirkişilik Listeleri Başvuruları
2016 Yılı Kamulaştırma Bilirkişi Listeleri
Ceza Davaları 2016 Yılı Bilirkişilik Listeleri Başvuruları
Bilirkişilik Başvuruları / Hukuk
Bilirkişilik Başvuruları / Ceza
Kamulaştırma Bilirkişiliği 2017 Listesi Başvuruları Başladı
Bilirkişilik Temel Eğitimi
ONLINE İŞL.
Küçük Armutlu (F.S.M) Mahallesi Yerinde ve Yerlisiyle İyileştirme Ulusal Mimari Fikir Projesi Yarışması

Resmi adı Fatih Sultan Mehmet olan, ancak halk arasında Küçük Armutlu olarak bilinen mahalle, neo-liberal kentleşme politikalarının kaçınılmaz sonucu olan soylulaştırma ve yerinden etme süreçlerine yaklaşık otuz yıldır karşı koyarak varlığını sürdürmektedir. Kendilerine ait yaşam koşullarını ve fiziki ortamı büyük zorluklarla yıllar içerisinde imece usulü oluşturmuş bu mahallenin köklü sakinlerinin, tüm yaşamsal ağlarının bu konumlarına bağlı olması nedeniyle yerlerinden edilmeden, fizikselmekansalsosyal boyutlarıyla iyileştirilmesi; gerek mahalleli için, gerekse [bu mahallede muhafaza edilen düşük yoğunluğun getirdiği (ekolojik ve sosyolojik) değerlerle dengesini koruyabilen] kentin diğer bölgelerinde yaşayanlar için hayati bir önem taşımaktadır.  Küçük Armutlu (F.S.M.) üst gelir gruplarının yaşadığı semtler (Etiler ve Maslak) arasında kalan, Boğaziçi manzarasına hakim konumundan dolayı yüksek arsa değerine ve dolayısıyla kentsel rant yaratma potansiyeline sahiptir. Buna rağmen, mahallede yaşayanların sosyo-ekonomik yapısı ve yaşam tercihleri de göz önünde bulundurularak, yarışmada manzara ve arsa değeri gibi unsurların yüceltilmesi kesinlikle istenmemektedir. Bunun yerine, komünal, eşitlikçi ve örgütlü yaşam, mahallenin özgün direniş tarihine dair toplumsal belleğin korunması ve sürdürülmesigibi değerlerin yanısıra; dayanışma,  katılım, tevazu, eşitlik gibi erdemlerin yüceltilerek, buradaki iyileştirme ana fikrinin mimari ve mekansal yansımalarıyla bu değer ve erdemler üzerinden kurgulanması yarışmanın ana beklenti hattını oluşturmaktadır. 

Yalnızca toplumsal örgütlenme, dayanışma, ve katılım düzleminde kalmayıp,  organik kentsel dokunun varlığı ve karakteristik (biricik) değeri, doğal yaşam unsurları ve yeşil ögelerin yoğunluğu, topoğrafya ile ilişkilerin özgünlüğü gibi nitelikleriyle de örnek bir mahalle modeli sergileyen Küçük Armutlu mahallesi için, yerinde ve yerlisiyle birlikte iyileştirilmesine yönelik, sürdürülebilir ve ekolojik bir kentsel ve mimari iyileştirme projesinin disiplinlerarası bir katılımla elde edilmesi hedeflenmiştir. Mahalle, vernaküler doku içerisinde yer alan ve komşuluk ünitesi olgusunun tipik örneklerinden birini sergileyen bir yerleşim alanı olduğundan, geliştirilecek yaklaşımlarda bu mevcut işleyiş modelinin gözönünde bulundurulması istenmektedir. 

Yarışmanın amacı, yüksek toplumsal değer ve kentsel-mimari potansiyeller barındıran bu mahallenin, rantsız, yıkımsız, mevcut sosyal bütünlük (mahalle kültürü) bozulmadan ve kendiliğinden bir dönüşümün olanaklılığını kanıtlayan örnek bir “Yerinde ve Yerlisiyle İyileştirme Projesi” ortaya koymaktır. Bu bağlamda, bu yarışma ‘yüksek rant yaratılarak sadece bunu karşılayabilecek varsıl aktörlere dağıtılmasına dayalı adaletsiz bir kentsel dönüşüm düzeneği’ olmaksızın da; radikal mimari ve şehircilik müdahaleleri yapılmadan da;  soylulaştırmadan, ayrıştırmadan, ötekileştirmeden, dışlamadan ve terke zorlanmadan da kentsel mekanların (doğal süreçler içerisinde kendi kendini dönüştüren ve güncelleyen bir organizma gibi), kendiliğinden, usulca, ölçülü ve kademeli olarak iyileştirilebileceğini gösterecek olan fikir önerilerine açıktır. Bu anlamda lokal ve minimal müdahaleleri(iyileştirmeleri) teşvik eden, fakat radikal inşai dönüşümler ve kapsamlı yatırımlar gerektiren çözüm önerilerinin, mahallenin doğası ve yarışmanın düşünsel arka planı ile çelişeceği görüşüne bağlı kalınacaktır. 

Kent İmgesi analiz yöntemleri, kent fenomenolojisi, üçüncül mekanlarkentsel dolgukentsel akupunkturkentsel direnişmikro-urbanizmmimarsız mimarlık, direniş mekanları ve gerilla mimarlığı gibi kuram, kavram ve yaklaşımlar ışığında ölçek ve kapsamı belirlenebilecek mütevazı, yalın ve ekonomik (bu mahallede yaşayanların ekonomik olarak karşılayabileceği) önerilerin, günümüzde hakim konut tipi olan kapalı-güvenlikli sitelerin (gated communities) temsil ettiği ayrıştıran ve tecrit eden kentsel tavra alternatif oluşumlarla gündelik ve somut pratiklere düşünsel bir arka plana oturan fikirlerle yer vermesi beklenmektedir.  

Mahalle ölçeğinde bir kentsel iyileştirme önerisine ulaşmayı hedefleyen yarışmada, bu mahallenin fiziki, sosyal, siyasal ve kültürel dokusunun olduğu gibi korunarak, herhangi bir yıkım ve emsal artışı önerilmeksizin iyileştirilmesi ve kamusal alanların yüceltilmesi; değerlendirmenin en temel ve vazgeçilmez kriterlerindendir. Ayrıca, gecekondu yerleşimlerinin pozitif kentsel ve kamusal değerlerini hala barındıran Küçük Armutlu mahallesi, Türkiye kentleşme tarihinde ‘gecekondulaşma’ sürecinden ‘çarpık apartmanlaşma’ sürecine geçmeden, gecekondunun özgün vernaküler niteliklerini bugüne dek taşıyabilmiş ve Istanbul kent dokusu içinde nadir bulunabilecek bir örnektir. Bu anlamda bu kentsel dokunun kültürel mirasolarak korunmasına dair fikir geliştirilmesi de bu yarışmanın öncelikli hedef ve kriterlerindendir. 

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Sarıyer Şubesi, yarışma kapsamında geliştirilecek iyileştirme ve dönüşüm fikir üretimlerinin yerel olanaklar gözetilerek geliştirilmesini önemsemektedir. Yarışma, arka planındaki eşitlikçi ve komünal görüşe dayalı olarak, gönüllülük esası üzerine çalışan düzenleme ve değerlendirme ekiplerince, rekabet ve maddi karşılık barındırmayacak şekilde, ‘eşdeğer ve ayni ödüllü’ olarak düzenlenmiş olup, eşdeğer ödül sahiplerinin biraraya gelerek önerilen fikirlerin olanaklar ölçüsünde sentezlenip uygulamaya koyulacağı bir çalıştayla sonlanacaktır. Bu çalıştay, kolektif bir üretimin sonucu olarak mahallede kalıcı bir yerinde iyileştirme örneği oluşturacaktır. Bu mütevazı örnek, bugün Türkiye’de tartışılmakta olan dev kentsel dönüşüm projelerine karşı barınma hakkı için mücadele eden halkın tutunacağı bir dal olacaktır.

Şartname için tıklayınız.
ÖNEMLİ NOT:
 Şartname 13.07.2015 itibarıyla güncellenmiştir. A grubundan yarışmaya katılacaklar için verilen hesap numarası bilgileri değiştirilmiştir.

Katılım formu için tıklayınız.

 

Okunma Sayisi : 232350
Adres : Konur Sokak 4/3 06420 Yenişehir / Ankara • E-posta : info@mimarlarodasiankara.org
Telefon : 0 312 4178665 • Faks : 0 312 4171804 • GSM Santral : 0 533 4777967
Son Güncelleme : 17.04.2024 - 16:00:21
Şu an 1 kişi online | Hukuki Şartlar ve Gizlilik Hakları