ODA ÇALIŞMALAR KENT GÜNDEMI MESLEKI UYGULAMA YAYIN ÜYELER EĞITIMLER
Kamulaştırma Bilirkişiliği 2017 Listesi Başvuruları Başladı
Bilirkişilik Temel Eğitimi
ONLINE İŞL.

MİMARLIK DOĞRUDA ISRAR EDİP DİRENMEK, GELECEK DÜŞLERİNDE GÜZELLİĞİ İNŞA ETMEKTİR

“Kaba adamların kalın sesi örtmüştü ülkeyi. Güzellik, insanların gelecek düşlerinden çoktan çıkmıştı. Kimsenin ortak türküsü yoktu ve kimse türküsünü bir başına söyleyemiyordu. Bir yere gitmeden, gelecek birisini bekliyordu herkes. Koro halinde susuluyordu ve yalnızca yüksek sesle konuşanlara inanır olmuştu insanlar. İncelik yalnızlığa dönüşe dönüşe bitmişti. Şiddetin coğrafyasında elbette gökyüzü bir lükstü ve ancak yağmur yağınca anımsanıyordu.”

Erbaş, Ş. 2019, İnsanın Acısını İnsan Alır- Bütün Yazıları 1

Kaba adamların kalın sesi duyuluyor uzun zamandır. Gökyüzü dev kulelerden görünmez durumda. Yeryüzü ise ayaklarımızın altından kayıp gitti. Yenisi ve eskisiyle üretilen yapıların hepsi birer birer çöktü, kentlerimiz halen enkaz altında. Toplumsal fayda adına mimarlığın kâr masasında yeri yok. Bilim ve teknikle, dürüstçe ve etik ilkelerle çalışmak isteyenlerin barındırılmadığı, iş alamadığı hatta cezalandırıldığı günlerdeyiz. Enkazın rantını paylaşım savaşı ise geri kalanı arasında sürüyor.

Mesleğini hakkıyla yapamayacağını gören, emeğinin karşılığını alamayan onca insan ya işsizlik ve gelecek kaygısıyla baş etmeye çalışıyor, ya içine sinmeyen projelerde ucuz iş gücü olarak çalıştırılıyor ya da ailesini, sevdiklerini geride bırakıp yurtdışında, ülkesinden uzakta yaşıyor. Çünkü burada onuru ile mesleğini uygulama, toplum için mimarlık yapma şansını göremiyor. Oysa enkazın ardından kentler ayağa kaldırılmayı bekliyor. Mimarlığın abecesi barınma, en büyük kriz olarak karşımızda duruyor.

Tüm bu seçeneksizlik ortamında her şeye rağmen, bedel ödemeyi göze alarak itiraz ettik, ediyoruz. Tam da mimarlığın gereğini, gerçekleri söylüyoruz. Bütün imar faaliyetleri şehircilik ilke ve esaslarına uygun şekilde yapılsın, tarihi, kültürel ve doğal varlıklar korunsun, kıyılarda, ormanlarda, tarım arazilerinde, fay hatları üzerinde yapılaşmaya izin verilmesin, doğa olayları afete dönüşmesin diye mücadele ettik, ediyoruz.

Kolay olmuyor. Kaba adamların sesi duyuluyor yine.

Taksim Gezi Parkı, park olarak kalsın dedi diye esir alıyorlar arkadaşlarımızı. İller Bankası yıkılınca ses çıkardık diye, işçi sağlığı ve güvenliğini savununca, çevre haberine plaket verince, ülkenin kurucusunun, Mustafa Kemal Atatürk’ün emaneti Atatürk Orman Çiftliği’ne tek adam rejimi karargâh kurabilsin, sermayedarlar haksız imar rantlarıyla kulelerini dikebilsin diye işsiz kalıyor, hapis cezasıyla, kamu haklarından menle yargılanıyoruz. Kentlerin talanı, halkın mülksüzleştirilmesi için yasalar, yönetmelikler yayınlanıyor resmî gazetelerde. Fay hatlarının üstünde yapılaşma için belediye meclislerinde el kaldırıyorlar, dere yataklarında HES’ler, orman alanlarında maden ocakları için ÇED raporlarını Bakanlıklar onaylıyor, siyanürle zehirliyorlar toprağı, suyu, havayı.

Anayasal kuruluş olan meslek örgütlerine saldırıyor, denetim yetkisini elinden almak, mimarlığı niteliksiz kılmak, yüzlerce mimarlık bölümü açıp on binlerce mezun vererek iş gücünü değersizleştirmek için çalışıyorlar. Proje bedellerini, asgari ücreti belirlemen yasak diyorlar. İhale kanununu, imar yönetmeliğini delik deşik ediyor, telif hakkını teslim alıyorlar. Şantiyelerde denetimsizliği yasallaştırıyor, örtbas edemediği suçların sorumluluğunu kişilere yıkacak mevzuatı yazıyorlar. Hepsinden ötesi anayasayı tanımıyorlar. Sarayın sıcak koltuklarından, depremin acılı ve evsiz insanlarına dahi “bana oy vermezseniz hizmet alamazsınız” diyor kalın ses.

Kabul etmiyoruz. Sarayın odası olmaya, tebaa kılınmaya, teslim olup itaat ederek pay almaya değil, bunca yıldır olduğu gibi mücadele ederek hakkımızı kazanmaya talibiz. Çünkü mimarlık durumu kabullenmek değildir. Mimarlık doğruda ısrar edip direnmek, gelecek düşlerinde güzelliği inşa etmektir.

Koro halinde susanlara inat, doğruları söylemeye devam etmeye, yalnızlığın yerine ortak türkümüzü tutturmaya kararlıyız. Çünkü çok değil isteğimiz, insanca yaşamak, güzel, güneşli sabahlara uyanmak istiyoruz.

Gençsek sınırsız olmak, düşünürken, severken, eğlenirken, gezerken, okurken, yazarken ve konuşurken önümüze konacak engelleri, yasakları değil, özgürlüğü istiyoruz.

Kadınsak, şiddete, korkuya, kentte güvensiz sokaklara mahkûm olmak, daha düşük maaş, şantiyede, ofiste cam tavanlar yerine adalet, eşitlik istiyoruz.

Çalışıyorsak, proje çiziyorsak şayet haksız rekabet, kayırmacı patronaj ilişkileri, taşeronluk değil emeğimizin hakkını, geleceğimizin güvencesini istiyoruz. Üniversitedeysek bilimsel ve özerk araştırma ortamı, kamudaysak baskıdan, mobbingden uzak, dürüst ve ilkeli çalışabilmek istiyoruz.

Onca yıl emek verip çalıştıktan sonra emekliye ayrıldıysak misal, geçinmenin yollarını aramak zorunda kalmadan keyifle dinlenmek istiyoruz.

Yaşanabilir kentler, sağlıklı çevreler, nitelikli yapılar, zengin kamusal alanlar üretmek, toplumun hizmetine sunmak istiyoruz.

Tüm bunların temel koşulu olan evrensel hukuk ve insan haklarını, demokrasiyi, adaleti, barışı ve laik Cumhuriyetin kazanımlarını yaşamak istiyoruz.

Demokrasi İçin Mimarlar Platformu, ödediğimiz, ödeyeceğimiz bedellere aldırmadan, kimsenin sopasından korkmadan, onca karanlığa rağmen yılmadan, verdiğimiz mücadeleyi arttırmaya, zorbalığın karşısında direnmeye kararlıdır. Gökyüzünü lüks olmaktan çıkarmaya, toplumun direncini, geleceği ve yaşamı Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nden başlayarak yeniden örgütlemeye adaydır.

Demokrasi İçin Mimarlar Platformu, Başkentin ve temsilcilik coğrafyamızın mimarlarını, gelecek birisini beklemeden bu direnişe omuz vermeye, doğruları söyleyen sesimizi yükseltmeye, yan yana durarak direncimizi daim kılmak, yalanın ve acının olmadığı bir dünyayı ve mimarlığı mümkün kılmak, Cumhuriyet değerlerini savunmak için 24 Şubat 2024 tarihinde Mimarlar Odası Ankara Şubesi Genel Kurulu’na katılmaya ve 25 Şubat 2024’te Mimar Kemal Ortaokulu’nda Demokrasi İçin Mimarlar Platformu adaylarını 48.Dönem mücadelesine taşımaya, DİMP’in Mavi listesine oy vermeye davet ediyor.

BU DAHA BAŞLANGIÇ MÜCADELEYE DEVAM

DEMOKRASİ İÇİN MİMARLAR PLATFORMU

dimp@dimp.org

Okunma Sayisi : 1983